Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο

Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στον Έβρο πραγματοποιήθηκε, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη. Εκεί έγινε μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα δύσκολης κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Παυλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών ν’ απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν’ αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.

Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων.Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι ο όγκος των νερών που μπήκαν στην κοίτη του Εβρου ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο και ήταν πραγματικά αδύνατον να κρατηθεί μέσα στα όρια της κοίτης του ποταμού.

Υπογράμμισε πως καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τα τεχνικά συνεργεία των δήμων και της περιφέρειας ώστε ν’ αποτραπούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και να εμποδιστεί η ροή υδάτων εντός κατοικημένων περιοχών.

Αναφερόμενος στην υφιστάμενη κατάσταση τόνισε ότι στα Λαγυνά που έχουν εκκενωθεί, πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Κόλλια-Τσαρουχά: Απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης

Σημείωσε με έμφαση ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό.

Η κατάσταση στο Σουφλί σημείωσε πως είναι απόλυτα ελεγχόμενη και πλέον όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο νότιο Έβρο και ειδικότερα στον Πόρο, στα Φυλαχτά και στο Τυχερό όπου λόγω του μεγάλου υδάτινου όγκου μπορεί να σπάσουν αναχώματα και να υπάρξουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι τοπικές αρχές, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης τις απογευματινές και βραδινές ώρες σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: