Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Ακαδημία Αθηνών:Στο «τιμόνι» Νανόπουλος και Βαλτινός

Αύριο, Τρίτη, γίνεται η εγκατάσταση του Νέου Προεδρείου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2015. Ο Δ. Νανόπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος και ο Θ. Βαλτινός αντιπρόεδρος.

Ο Δημήτριος Νανόπουλος και ο Θανάσης Βαλτινός αναλαμβάνουν, πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2015.

Ο Δημήτριος Νανόπουλος

Ο Δημήτριος Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών.

Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Διετέλεσε ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ,
Cambridge, των H.Π.A. Το 1989, εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.

Ο Θανάσης Βαλτινός

Ο Θανάσης Βαλτινός γεννήθηκε το 1932 στο Καστρί Κυνουρίας. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο.

Έχει μεταφράσει αρχαίους τραγικούς για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν: Ευριπίδη, Τρωάδες και Μήδεια∙ Αισχύλου, Ορέστεια. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, καταλανικά, ιταλικά, σουηδικά, βουλγαρικά, τούρκικα. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων επί τέσσερις θητείες.

Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου του Φεστιβάλ Καννών∙ το 1990 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος∙ το 2001 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη∙ το 2002 με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη.

Το 2003 του απενεμήθη ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι μέλος της Academia Scientiarum et Artium Europae.

To έτος 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας. Ο Θανάσης Βαλτινός θα εκτίσει χρέη προέδρου το 2016.

Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: