Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

Η Γερμανία επέστρεψε στην Ελλάδα δύο έργα τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού


Βασίλης Δαλιάνης

Βρίσκονταν στην κατοχή του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν στην Καρλσρούη

Πρόκειται για ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού συμβολίζουν τη στιγμή της γέννησης της Ευρώπης

Ο Υφυπουργός του Υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Πολιτισμού του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης κ. Γιούργκεν Βάλτερ επέστρεψε την Παρασκευή στην Ελλάδα, παρουσία του Διευθυντή του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν κ. Χάραλντ Ζίμπενμοργκεν, δύο μοναδικά έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και υλικής αξίας του προ-ομηρικού κυκλαδικού πολιτισμού που βρίσκονταν στην κατοχή του Badisches Landesmuseum (Κρατικού Μουσείου Μπάντεν).

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο ειδώλιο από μάρμαρο ύψους περίπου 89 εκατοστών, καθώς και για ένα μοναδικό, όσον αφορά την ποιότητα και την τεχνοτροπία, τηγανόσχημο σκεύος από σχιστόλιθο και τα δύο από την εποχή του προομηρικού πολιτισμού.

Τα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού συμβολίζουν τη στιγμή της γέννησης της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι των Κυκλάδων ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που δημιούργησαν σε ευρωπαϊκό έδαφος έναν λαμπρό πολιτισμό με διαφορετικά επαγγέλματα, πλοία ικανά να πλεύσουν στην ανοιχτή θάλασσα και ένα για τα δεδομένα της εποχής διεθνές εμπόριο με με-γάλο όγκο συναλλαγών και ευρεία ανταλλαγή προϊόντων.

Τα δύο αντικείμενα, τα οποία είναι εξαιρετικής ποιότητας και ομορφιάς, κατέληξαν στη Γερμανία τη δεκαετία του ΄70 και βρίσκονταν έκτοτε στην κατοχή του Κρατικού Μουσείου Μπάντεν στην Καρλσρούη.

Τα δύο αρχαία αντικείμενα τέχνης παραδόθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα παρουσία του Γερμανού Πρέσβη Δρα Πέτερ Σόοφ και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Ονομασία: Κυκλαδικό Ειδώλιο
Υλικό: Μάρμαρο
Διαστάσεις: Υ 88,8 εκ., Μ: 17,8 εκ., Π: 6,00 εκ.
Βρέθηκε στις Κυκλάδες, Ελλάδα
Χρονολογία: 2700-2300 π.Χ.Ονομασία: Τηγανόσχημο σκεύος
Υλικό: Σχιστόλιθος (πρασινωπής απόχρωσης)
Διαστάσεις: Υ 17,5 εκ., Μ: 19,7 εκ., Π: 2,8 εκ.
Βρέθηκε στη Νάξο, Ελλάδα
Χρονολογία: 2700-2400 π.Χ. (Εποχή του Χαλκού στο Αιγαίο)


Δεν υπάρχουν σχόλια: