Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

«Ντρέπεται» ο Ομπάμα για την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ

Τη βαθιά του απογοήτευση για την ανικανότητα της Ουάσιγκτον να επιβάλει ακόμη και τα επιεικέστερα μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά και από την τελευταία αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σε σχολείο του Πόρτλαντ.

 «Η χώρα πρέπει να κάνει μία ενδοσκόπηση για το ζήτημα αυτό. Τείνει να γίνει ο κανόνας και το θεωρούμε ως κάτι δεδομένο σε τέτοιο βαθμό ώστε εμένα σαν γονέα με τρομοκρατεί», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Την Τρίτη ένας άνδρας οπλισμένος με καραμπίνα εισέβαλε στο γυμναστήριο ενός λυκείου στην πόλη Τρούτντεϊλ, κοντά στο Πόρτλαντ και σκότωσε έναν 14χρονο μαθητή, ενώ λίγο αργότερα βρέθηκε και ο ίδιος νεκρός μέσα στις τουαλέτες.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν ο δράστης αυτοκτόνησε ή εξουδετερώθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις που επενέβησαν.

Το περιστατικό αυτό είναι το τελευταίο από μια σειρά εγκλημάτων κατά τα οποία πολίτες ανοίγουν πυρ δημοσίως, ένα φαινόμενο που γνωρίζει έξαρση τον τελευταίο καιρό στις ΗΠΑ.

Την Κυριακή ένα ζευγάρι σκότωσε τρεις ανθρώπους, περιλαμβανομένων δύο αστυνομικών, πριν αυτοκτονήσει στο Λας Βέγκας. Στις 5 Ιουνίου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σε ένα πανεπιστήμιο στο Σιάτλ. Στις 23 Μαΐου ένας φοιτητής σκότωσε έξι ανθρώπους σε ένα πανεπιστήμιο της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια κι έπειτα αυτοκτόνησε.

Ο Ομπάμα επιχείρησε στις αρχές του 2013 να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει σχετική νομοθεσία ύστερα από επίθεση σε σχολείο του Νιούταουν στο Κονέκτικατ κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 μαθητές.

Η νομοθεσία θα προέβλεπε περιορισμούς στην οπλοκατοχή αλλά η κίνηση απέτυχε εξαιτίας των πιέσεων από την Εθνική Ένωση Όπλων (National Rifle Association, NRA), το πιο ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Μετά το Νιούταουν σημειώθηκαν άλλες 74 αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, σύμφωνα με την οργάνωση Everytown for Gun Safety, η οποία πραγματοποιεί εκστρατεία υπέρ της ενίσχυσης των νόμων για την οπλοκατοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε απογοητευμένος που δεν μπορούν να ληφθούν ούτε τα βασικά μέτρα κατά της οπλοκατοχής, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η μοναδική ανεπτυγμένη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει τέτοιου είδους συμπεριφορά.

«Δεν υπάρχει άλλη τέτοια χώρα», σχολίασε και πρόσθεσε ότι απαιτείται αλλαγή της κοινής γνώμης ώτε να πιεστεί το Κογκρέσο να ψηφίσει σχετική νομοθεσία.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με οποιονδήποτε, περιλαμβανομένων υπεύθυνων προσώπων από τον αθλητικό κόσμο και ιδιοκτητών όπλων, για να υπάρξουν κάποιες λύσεις, αλλά επί του παρόντος δεν γίνεται να ψηφιστούν ούτε οι επιεικέστεροι περιορισμοί στο Κογκρέσο και γι' αυτό θα πρέπει να ντρεπόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: