Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Προκλητικά παιχνίδια με την Ορθοδοξία από τον Ερντογάν

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΤΕΜΕΝΟΣ

Σοκ προκαλεί στην παγκόσμια Ορθόδοξη κοινότητα ότι αύριο τα ξημερώματα η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει ως τέμενος. Μια εθνικιστική ισλαμιστική οργάνωση ο «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας» γνωστοποίησε ότι «το Σάββατο 31 Μαΐου στις 04.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο τέμενος της Αγίας Σοφίας».

Μάλιστα εντελώς προκλητικά στην ανακοίνωση καλεί τους ισλαμιστές να έχουν μαζί το «σετζαντέ» τους , το μικρό χαλί πάνω στο οποίο γίνεται προσευχή των μουσουλμάνων!

Η προκλητική αυτή κίνηση, η οποία γίνεται με τις ευλογίες του Ταγίπ Ερντογάν φορτίζει το κλίμα και καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη κάθε προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Της προσευχής αυτής θα ηγηθεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα Miliyet, ο ιμάμης Μπασφάρ. Τα έως τώρα στοιχεία θέλουν να μην πηγαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την κατακραυγή που υπήρξε από χιλιάδες Τούρκους διανοούμενους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα βεβηλωθεί λιγότερο ο τόπος σύμβολο της Ορθοδοξίας Εκκλησίας. Πριν την κατάφωρη αυτή προσβολή υπήρξαν διάφορες μεθοδεύσεις.

Στο ίδιο δημοσίευμα της Miliyet αναφέρεται ότι ο πρώην Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, κ. Γιουσούφ Χαλάτσογλου, κατέθεσε, τους προηγούμενους μήνες, πρόταση νόμου στη Βουλή για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα (τζαμί).

Μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι το σχετικό διάταγμα με το οποίο λειτουργεί η Αγία Σοφιά ως μουσείο, είναι άκυρο καθώς η υπογραφή του Ατατούρκ είναι πλαστή.

Πρόσθετα ο κ. Χαλάτσογλου υποστήριξε στη Miliyet ότι «Το εν λόγω διάταγμα δε δημοσιεύθηκε και ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης δεν έχει ούτε ημερομηνία , ούτε και αριθμό πρωτοκόλλου».

Πολλοί διανοούμενοι στην Τουρκία αναρωτιούνται μήπως πίσω από όλα αυτά κρύβονται ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου. Άλλοι το θεωρούν βέβαιο ότι για όλες αυτές τις εξάρσεις χρησιμοποιούνται άνθρωποι «βιτρίνα», καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι κατέχει καλά την τέχνη του προβοκάτορα.

Ο Μουσταφά Οτζάλ από το κόμμα της Ευτυχίας δήλωσε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα απαλλαγεί η Τουρκία από τους μπελάδες είναι να ανοίξει την Αγία Σοφία στο προσκύνημα». Δηλαδή στην προσευχή των μουσουλμάνων.

Ευτυχώς υπάρχουν και άνθρωποι με λογική που δεν φοβούνται να αντιτεθούν στον Τ. Ερντογάν.

Ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι, μόλις αποκαλύφθηκαν οι προκλήσεις που μεθοδεύονται, ξεκίνησαν εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών κατά των ενεργειών για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Οι λογικές αυτές φωνές δεν διστάζουν να πουν ότι, η Αγία Σοφία με την αντίληψη της Άλωσης χρησιμοποιείται ως μέσον σε ένα πολιτικό παιχνίδι.

Σε δημοσιεύματα της Ταραφ και της Τζουμχουριέτ αναφέρεται ότι πάνω από 1.000 ιστορικοί, ειδικοί και διανοούμενοι υπέγραψαν το κείμενο της εκστρατείας με τον τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει ως Μουσείο».

Μία από τις πιο θαρραλέες φωνές ο Τούρκος ιστορικός, Κ. Μουράτ Μπελγκε, σε συνέντευξή του για το θέμα αυτό δήλωσε «Συνεχίζει να τρέφεται η αρρωστημένη ψυχολογική κατάσταση με κομπλεξικές δηλώσεις».

Επίσης ο καθηγητής κ. Σεβκέτ Παμούκ από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου θύμισε ότι ο κ. Ερντογάν είχε υπογράψει μαζί με την Ισπανία τη «συμμαχία πολιτισμών» και τόνισε πως τώρα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται την υπογραφή του και να δηλώσει η κυβέρνηση ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει ως Μουσείο.

Γ.Κοκ.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: