Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Στο χείλος νέου εμφυλίου ακροβατεί η Λιβύη

Προς ανοικτή εσωτερική σύγκρουση οδεύει η Λιβύη, ενώ στην Τρίπολη επικρατεί εικόνα απόλυτου πολιτικού χάους: Ο στρατηγός εν αποστρατεία Χαλιφά Χαφτάρ έχει κινητοποιήσει δυνάμεις με προφανή σκοπό να ανατρέψει την αδύναμη κυβέρνηση ισλαμιστών, βρίσκοντας την στήριξη ισχυρών παραστρατιωτικών ομάδων. Έκτακτα μέτρα ασφάλειας λαμβάνουν ξένες χώρες.

Με τις κινήσεις του Χαφτάρ κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά οι «εύφλεκτα ασταθείς» ισορροπίες μεταξύ των διάφορων παραστρατιωτικών ομάδων, τις οποίες έχει ανάγκη η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ βρίσκονταν πίσω από την έφοδο στο Κοινοβούλιο την Κυριακή, με χαρακτήρα πραξικοπήματος. Ο Χαφτάρ έχει «κηρύξει πόλεμο» εναντίον ισλαμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα, με τον Χαφτάρ δήλωσε ότι συμπαρατάσσεται ο αρχηγός μίας από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, των «Ειδικών Δυνάμεων της Λιβύης», όπως και η διοίκηση μίας αεροπορικής βάσης.

Ο στρατηγός εμφανίζεται ως προστάτης της τάξης στη Λιβύη και εκφραστής των κοσμικών τάσεων της λιβυκής κοινωνίας -και, κυρίως, των κοσμικού προσανατολισμού ένοπλων παραστρατιωτικών ομάδων- εναντίον της ισλαμιστικής κυβέρνησης, η οποία διατηρεί σχέσεις ακόμη και με ακραίες τζιχαντιστικές ομάδες.

Oι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι συνεργάζεται με την CIA -o Χαφτάρ ήταν στο λιβυκό στρατό μέχρι που συγκρούστηκε με τον Καντάφι, έφυγε στις ΗΠΑ και γύρισε μόλις πριν από δύο χρόνια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την ανατροπή του Καντάφι, η κεντρική κυβέρνηση της Λιβύης είναι ουσιαστικά αδύναμη και βασίζεται στη συνεργασία και τη συμπαράταξη των διάφορων ενόπλων ομάδων που είχαν πάρει τα όπλα κατά του Καντάφι, αρκετές με αντικρουόμενες μεταξύ τους ιδεολογίες.

Οι διαφόρων ρευμάτων ένοπλες ομάδες, που επιτελούν αρκετές φορές τα καθήκοντα των τακτικών δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκιώδη ρόλο στη λιβυκή πολιτική σκηνή, υποστηρίζοντας πολιτικά κόμματα και στελέχη. Οι κοσμικές και οι ισλαμιστικές ένοπλες ομάδες βρίσκονταν τους τελευταίους μήνες σε μία ασταθή «ισορροπία τρόμου», με κάθε μία με το όπλο στην σκανδάλη.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: