Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Θεσσαλονίκη: εικαστική εγκατάσταση για τον Καβάφη

"Κ' ενώ εχάνετο κάτω απ' τες στοές/ μες στες σκιές και μες στα φώτα της βραδυάς/ πηαίνοντας προς την συνοικία/ που την νύχτα μονάχα ζει/ με όργια και κραιπάλη/ και κάθε είδους μέθη και λαγνεία...".

Μέσα στις στοές και μέσα στα φώτα της βραδιάς, μέσα στη συνοικία τη σύγχρονη της Θεσσαλονίκης (τον Φραγκομαχαλά και την "καρδιά" του - την οδό Αγίου Μηνά που κάποτε έσφυζε από εμπορική δραστηριότητα, ο Κωνσταντίνος Καβάφης του ελληνισμού και της Αλεξάνδρειας "ξαναζεί" 80 και ένα χρόνια μετά τον θάνατό του, 150 και ένα χρόνια από τη γέννησή του.

Και μπορεί η ιδιαίτερη εγκατάσταση - η αφιερωμένη στο έργο του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη που παρουσιάζει το περιοδικό Parallaxi μέσα από τη δράση της "Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς" να μην διαδραματίζεται στης... "Σελευκείας την αγορά, περί την ώρα που βραδυάζει" (όπως το ποίημα "Ένας Θεός των..." του Αλεξανδρινού ποιητή), αλλά στις στοές της οδού Αγίου Μηνά της Θεσσαλονίκης, όμως, εξάλλου, αυτός ήταν ο σκοπός:


"Να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με το έργο του σπουδαίου δημιουργού".

Η πρωτότυπη εγκατάσταση (πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση-Αρχείο Καβάφη) συνίσταται στην "κινηματογραφική προβολή" στίχων του ποιητή πάνω στις κολώνες της στοάς (στο ιστορικό κτίριο της οδού Αγίου Μηνά) και στην εικαστική δημιουργία μιας μορφής "κήπου της ποίησης".

Την πορεία μέσα στον φωτεινό κήπο της ποίησης συνοδεύουν ηχητικά ντοκουμέντα, αναγνώσεις και απαγγελίες των ποιημάτων του, ενώ στο βάθος της διαδρομής ο επισκέπτης μεταφέρεται νοερά στον χώρο εργασίας του Καβάφη, όπου και ο ίδιος μπορεί να αναπαράγει αντίγραφά τους.

Το κτίριο της οδού Αγίου Μηνά, όπου στεγάζεται η εγκατάσταση, αποτελεί αρχιτεκτονικό μνημείο για την ιστορία της νεότερης Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε το 1906, για να στεγάσει την "Τράπεζα της Ανατολής" και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια του τετραγώνου έχουν χαρακτηριστεί μη κατεδαφιστέα. Ο αρχιτέκτονας, ο οποίος ανέλαβε να χτίσει τη στοά, ήταν ο ονομαστός στις αρχές του 20ού αιώνα Ξενοφών Παιονίδης.

Η εγκατάσταση είναι ανοιχτή για το κοινό από Δευτέρα έως Σάββατο 08.30-15.30, Τρίτη και Πέμπτη 17.00-20.00 ως τις 31 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο.

Πηγή: Nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: