Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014

Δεν θα είναι υποψήφια ευρωβουλευτής η Μαριέτα Γιαννάκου

Η Μαριέτα Γιαννάκου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές του Μαΐου, επικρίνοντας σε σκληρή γλώσσα την απόφαση των κυβερνητικών εταίρων να αλλάξουν το εκλογικό σύστημα και να υιοθετήσουν τη σταυροδοσία.

«Πρέπει να υπάρχουν αντιστάσεις όταν γίνονται σοβαρά λάθη» είπε η κ. Γιαννάκου σε συνομιλία της με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Εγώ δεν συμμετέχω σε μια ιστορία που υποβαθμίζει και απαξιώνει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» ξεκαθάρισε.

Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για τη σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά, η τέως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ αποκάλυψε ότι δεν έχει μιλήσει κατ΄ιδίαν με τον πρωθυπουργό εδώ και ενάμισι χρόνο.


Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, το σύστημα του σταυρού προτίμησης είναι «κατ΄επίφαση» δημοκρατικό, καθώς «επιτρέπει σε ανθρώπους χαμηλότερου επιπέδου να έχουν βαρύνουσα γνώμη για ευρωπαϊκά θέματα».

«Η απόφαση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι αναντίστοιχη της σοβαρότητας που απαιτούν οι ευρωεκλογές» είπε.

Τόνισε ακόμα ότι δεν συμφωνεί με την ανακοίνωση των υποψηφίων «κατά ριπάς», καθώς αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι ανακοινώνονται πρώτα οι «εκλεκτοί» και μετά οι υπόλοιποι.

«Δημοκρατία δεν είναι να σου φέρνουν 20 αγνώστους και να σε καλούν να διαλέξεις» σχολίασε. Είπε μάλιστα ότι, αν οι πολιτικοί αρχηγοί δεν διαλέγουν σωστά τους υποψηφίους τους, τότε δεν έχουν την ικανότητα να διαλέγουν και τα σωστά πρόσωπα στο υπουργικό συμβούλιο.

Η κ. Γιαννάκου εξέφρασε επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για την εκπροσώπηση της περιφέρειας στις ευρωεκλογές, για την οποία κρίνει ότι δεν είναι επαρκής με το νέο σύστημα, και είπε ότι θα έπρεπε να υπάρχει η κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να εκπροσωπούνται καλύτερα οι περιφέρειες.

«Γιατί τέσσερις σταυροί και διπλάσιος αριθμός υποψηφίων;» διερωτήθηκε. Εξέφρασε επίσης την απορία της για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει μία εκλογική περιφέρεια όταν ακόμα και το μικρότερο Βέλγιο χωρίζεται σε τρεις.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: