Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τεταμένο το κλίμα στην ανατολική Ουκρανία

Περίπου 3.000 φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν το κτίριο των αρχών της περιφέρειας στην πόλη Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, χωρίς να συναντήσουν καμιά αντίσταση από την αστυνομία, ενώ η μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση στο Κίεβο ανακοίνωσε ακόμη ότι οι αυτονομιστές σχεδιάζουν επίσης να καταλάβουν ένα τοπικό κέντρο τηλεόρασης.

Περίπου είκοσι νεαροί οπλισμένοι με σιδηρολοστούς έσπασαν ένα παράθυρο και μπήκαν στο κτίριο, το οποίο δεν φρουρούσε η αστυνομία, ενώ ένα πλήθος περίμενε έξω από αυτό για να μπει σε αυτό. Τα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας σε αυτήν την πόλη των 465.000 κατοίκων, την πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, είχαν ήδη καταληφθεί από τις αρχές του Απριλίου.

«Η τοπική ηγεσία δεν ελέγχει την αστυνομία της», είπε ο Στάνισλαβ Ρεσίνσκι, συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. «Η τοπική αστυνομία δεν έκανε τίποτε», πρόσθεσε. Οι άνθρωποι που κατέλαβαν το κτίριο ύψωσαν σε αυτό τη ρωσική σημαία στη θέση της ουκρανικής.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από την πόλη απεικονίζουν άνδρες, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν πράσινες στολές παραλλαγής, στην αίθουσα της εισόδου και εκατοντάδες συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο.

Απογοήτευση της Ρωσίας για τις κυρώσεις

Στο μεταξύ, η Ρωσία εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση της Ιαπωνίας να επιβάλει την απαγόρευση της έκδοσης θεώρησης εισόδου (βίζα) για 23 Ρώσους πολίτες όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία και σημείωσε ότι θα αντιδράσει σε αυτό το, όπως το χαρακτήρισε, «αδέξιο βήμα», που έκανε το Τόκιο υπό τις πιέσεις της Δύσης.

«Η Μόσχα βλέπει με απογοήτευση την απόφαση του Τόκιο να επιβάλει κυρώσεις κατά ορισμένων Ρώσων πολιτών και φυσικά αυτό δεν θα μείνει αναπάντητο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

«Αυτό το αδέξιο βήμα ελήφθη σαφώς υπό εξωτερική πίεση και αντιβαίνει στις δηλώσεις του Τόκιο για την σημασία που έχει η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ρωσία. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε: Είναι αντιπαραγωγικό να μας μιλούν με την γλώσσα των κυρώσεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν θα επιτρέψει την άμβλυνση της έντασης στην Ουκρανία.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την έκδοση βίζας για 23 Ρώσους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει ποιους αφορά το μέτρο αυτό. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μερικοί αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης βρίσκονται μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις.

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: