Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

«Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στο Σλαβιάνσκ ανακοίνωσε το Κίεβο

Ο υπουργός Εσωτρικών καλεί τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους

Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν εξαπολύσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση για να τερματίσουν τον έλεγχο που ασκούν αυτονομιστές σε μια ανατολική πόλη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

«Μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση άρχισε στο Σλαβιάνσκ. Διευθύνεται από το αντιτρομοκρατικό κέντρο της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας. Συμμετέχουν δυνάμεις από όλες τις μονάδες ασφαλείας της χώρας. Ας είναι ο Θεός μαζί μας», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Eν τω μεταξύ η κατάσταση δείχνει να βγαίνει εκτός ορίων μετά και τη λήξη του τελεσίγραφου του Κιέβου στους φιλορώσους διαδηλωτές να αποχωρήσουν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει.

Το Σάββατο ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ κατέλαβαν το τοπικό αρχηγείο της κρατικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και ένα αστυνομικό τμήμα, υψώνοντας αυτονομιστικές μαύρες, μπλε και κόκκινες σημαίες στα κτίρια.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι ένοπλοι χρησιμοποίησαν όπλα και έριξαν χειροβομβίδες προκειμένου να καταλάβουν το αστυνομικό τμήμα, δημιουργώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλή, σύμφωνα με την αστυνομία, κατάσχεσαν τουλάχιστον 400 περίστροφα και 20 αυτόματα όπλα που βρισκόταν μέσα στο κτίριο. «Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ», αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας, την οποία επιβεβαιώνει και αυτόπτης μάρτυρας φωτογράφος του Ρόιτερς, που είδε τους ενόπλους να μοιράζουν όπλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ένοπλοι φορούσαν στολές παραλλαγής και ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα.

Ο ιδιότυπος αυτός «στρατός» έχει στήσει επίσης «μπλόκα» από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης και ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Εν τω μεταξύ, ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ φιλορώσων και αστυνομίας σημειώθηκε στην πόλη Κράματορσκ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσένι Άβακοφ, αληθινά πυρα χρησιμοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές, όταν οι αυτονομιστές επιχείρησαν να εισβάλουν σε τοπικά κτήρια διοίκησης και της αστυνομίας.

Σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν τραυματίες.

Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας ενώ ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «τις προκλητικές πράξεις»-όπως τις χαρακτήρισε- στην ανατολική Ουκρανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τους κατοίκους της πόλης Σλαβιάνσκ να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς αναμένονται συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Διαδώστε το σε όλους τους πολίτες: πρέπει να φύγουν από το κέντρο της πόλης, να μην βγαίνουν από τα διαμερίσματά τους και να μην πηγαίνουν κοντά σε παράθυρα», δήλωσε ο Αρσέν Αβάκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.

Ο ίδιος δήλωσε πως πυροβολισμοί πέφτουν στην πόλη, όμως ένας δημοσιογράφος του Reuters στο Σλαβιάνσκ είπε πως δεν έχει ακούσει πυροβολισμούς.

Πηγή: NewsBeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: