Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Τεθωρακισμένα με σημαία Ρωσίας εισήλθαν στο Σλαβιάνσκ

Έξι τεθωρακισμένα οχήματα με υψωμένη τη ρωσική σημαία μπήκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο από φιλορώσους ενόπλους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ξεχωριστές αναφορές θέλουν και το κτίριο του δημαρχείου της πόλης του Ντονέτσκ να πέφτει στον έλεγχο φιλορώσων, που ζητούν δημοψήφισμα, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας».

Την ίδια ώρα, επτά τεθωρακισμένα οχήματα με την ουκρανική σημαία έκαναν «βόλτα» στο Κραματόρσκ, νότια του Σλαβιάνσκ, με τις παράλληλες επιδείξεις δύναμης να συνθέτουν το σκηνικό της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Πέμπτη.

Στο Κραματόρσκ μετέβη ο ουκρανός υπουργός Άμυνας για να ελέγξει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τρία τεθωρακισμένα οχήματα που έφτασαν στον πόλη Σλαβιάνσκ πέρασαν στα χέρια φιλορώσων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έξι τεθωρακισμένα οχήματα πέρασαν στα χέρια φιλο-ρώσων με τη βοήθεια ρώσων πρακτόρων. Νωρίτερα, ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες είδα τα έξι άρματα μάχης στα οποία είχε υψωθεί η ρωσική σημαία να κινούνται σε πομπή προς το Σλαβιάνσκ.

Οι ένοπλοι πάνω στα τανκς φορούσαν διάφορων τύπων στολές παραλλαγής, ήταν οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων.

Εκτός από τη ρωσική σημαία, οι ένοπλοι είχαν την σημαία του «ανεξάρτητου Ντονέσκ» αλλά και κορδέλες με μαύρες και πορτοκαλί ρίγες, «σύμβολο» της απόσχισης από την Ουκρανία.

Ένας εξ αυτών, μεταδίδει το Associated Press, υποστήριξε πως τα άρματα μάχης ήταν από τις ουκρανικές δυνάμεις και «αυτομόλησαν» στη φιλορωσική πλευρά. Oι φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ τα υποδέχτηκαν με επευφημίες.

Η οχηματοπομπή ερχόταν από τα νότια, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι τα άρματα είχαν ξεκινήσει από το Κραματόρσκ, όπου την προηγούμενη ημέρα βρίσκονταν ουκρανικές δυνάμεις.

Ελάχιστα αργότερα, επτά άρματα μάχης με την ουκρανική σημαία βγήκαν στο  Κραματόρσκ. Την ίδια ώρα, μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας πέταξε για αρκετά λεπτά πάνω από το κέντρο του Σλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: