Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Αγιος Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' - Ανακηρύσσεται άγιος μαζί με τον Πάπα Ιωάννη 23ο

Πλήθος κόσμου αναμένεται αύριο στο Βατικανό για να παραστεί στη διπλή τελετή αγιοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄και του Πάπα Ιωάννη 23ου. H Kαθολική Εκκλησία αποφάσισε να τιμήσει δυο Ποντίφηκες που σημάδεψαν την πορεία της μέσα στον 20ο αιώνα. Αν και όλα τα φώτα της δημοσιότητας, όπως είναι επόμενο, πέφτουν ακόμα και μετά θάνατο στον Ιωάννη Παύλο Β', τον διασημότερο Πάπα όλων των εποχών.

Ο πολωνός Κάρολ Βοϊτίλα ή Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄μετά την εκλογή του το 1978, ήταν ο πρώτος μη Ιταλός που εξελέγη Πάπας ύστερα από 455 χρόνια. Αυτή ωστόσο, δεν ήταν η μοναδική πρωτοτυπία του. Ο Βοϊτίλα έγινε ο πιο πολυταξιδεμένος και επικοινωνιακός Πάπας όλων των εποχών.
Είχε επίσης ιδιαίτερα έντονη πολιτική δράση. Συνέβαλε στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πατρίδα του την Πολωνία, συναντήθηκε με τους μεγαλύτερους ηγέτες του πλανήτη και ήταν μάλιστα ο πρώτος Πάπας που επισκέφθηκε την Κούβα του Φιδέλ Κάστρο το 1998.

Ο Ιωάννης Παύλος Β' επιχείρησε προσέγγιση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα, καθώς και με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό. Πήρε σαφή θέση κατά της θανατικής ποινής και του καθεστώτος του απαρτχάιντ, αλλά παρέμενε εξαιρετικά συντηρητικός σε θέματα σεξουαλικότητας και καταδίκασε τη χρήση του προφυλακτικού ακόμα και στις χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από το AIDS. Ως Πάπας κατέρριψε όλα τα ρεκόρ, καθώς αγιοποίησε 1.340 ανθρώπους, περισσότερους από οποιονδήποτε προκάτοχό του. Αλλά και η δική του αγιοποίηση αποτελεί ρεκόρ, καθώς γίνεται μόλις 9 χρόνια μετά τον θάνατό του. Ικανοποιείται έτσι η επιθυμία των πιστών του οι οποίοι φώναζαν «Santo subito» (άγιος τώρα!)

Ο Πάπας Ιωάννης 23ος, ο οποίος επίσης χειροτονείται αύριο, διετέλεσε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1958 ως το 1963 κι έμεινε στην ιστορία ως ο «καλός Πάπας» και ο «αγαπημένος των πιστών».

Αύριο θα είναι η πρώτη φορά που δύο εν ζωή Ποντίφηκες, ο νυν Φραγκίσκος Α' και ο προκάτοχός του και ο Βενέδικτος ο 16ος θα παραστούν μαζί στην ελετή αγιοποίησης δύο προκατόχων τους.

Φωτογραφία: Associated Press

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: