Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014

κλικ για μεγέθυνση
Η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος συμμετέχει στο πρόγραμμα «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνοντας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ν. Μουδανιών «ο Φάρος», πρόγραμμα εκδηλώσεων στον αρχαιολογικό χώρο Πετραλώνων με γενικό τίτλο:

«Σπήλαιο Πετραλώνων: Εικόνες του απώτερου παρελθόντος - Εικόνες του σήμερα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιούνται οικολογικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και καλλιτεχνικές δράσεις που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Οι δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 από τις 10:00 έως τις 14:30.

Στόχος του προγράμματος είναι η πολιτιστική, εκπαιδευτική και τουριστική ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Πετραλώνων, μέσα από την ενεργοποίηση και τη δημιουργική συνεργασία τοπικών φορέων και κοινωνικών ομάδων. Ο σχεδιασμός της εκδήλωσης αποσκοπεί τόσο στην ανάδειξη της ιστορικότητας του μνημείου όσο και στη σύνδεσή του με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

Η δράση λειτουργεί ως ένα κάλεσμα προς το ευρύ κοινό, προκειμένου να αντιληφθεί το μνημείο ως κομμάτι όχι μόνο του ιστορικού παρελθόντος, αλλά και του πολιτισμικού παρόντος, φιλοδοξώντας να συμβάλει στην οικειοποίηση του χώρου, μέσα από ποικίλες και εναλλακτικές βιωματικές εμπειρίες.

Για περισσότερες πληροφορίες:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Βόρειας Ελλάδος
Ταχ. Δ/νση : Ναυαρίνου 28
Ταχ. Κώδικας : 55131 Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες : Φ. Γεωργιάδης, Χ. Μιχελάκη, Χ. Φωτιάδου, Π. Μπιλάλη
Τηλέφωνο : 2310 410185
FAX : 2310 410376
E.mail : epsbe@culture.gr

Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μουδανιών ο «Φάρος»
Τηλέφωνο: 6978259876 (Κυριακή Μαθέα)
Δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή 2 Μαΐου
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2014

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

10:00 – 10:30
Καλωσόρισμα στον αρχαιολογικό χώρο Πετραλώνων. Προσφορά παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων με την ευγενική χορηγία του Κτήματος Περέκ.

Δραστηριότητες ενηλίκων
10:30 – 12:30.

Περιήγηση στο όρος Κατσίκα και αποτύπωση με το φωτογραφικό φακό εικόνων του περιβάλλοντος χώρου του Σπηλαίου και του τοπίου, υπό την καθοδήγηση της Ομάδας Φωτογραφίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών «ο Φάρος».
12:30 – 13:00
Ξενάγηση στο σπήλαιο Πετραλώνων
13:00 – 13:30
Ξενάγηση στο μουσείο Πετραλώνων

Δραστηριότητες παιδιών
10:30 – 12:30

«Κάνω κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, λύνω γρίφους και ζωγραφίζω τη φύση»: τα παιδιά φτιάχνουν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, ζωγραφίζουν σε πέτρες και λύνουν γρίφους σε τετράδιο δραστηριοτήτων που τους παρέχεται.
12:30 – 13:00
Οι μικροί μας φίλοι γίνονται για λίγο σπήλαιο - εξερευνητές και υπό καθοδήγηση, ανακαλύπτουν το ιδιαίτερο περιβάλλον του σπηλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, μαθαίνουν τι είναι ένα κλειστό οικοσύστημα και ανακαλύπτουν τους σχηματισμούς, την πανίδα και τη χλωρίδα του σπηλαίου.
13:00 – 13:30
«Ψάχνω στις προθήκες του μουσείου για να ανακαλύψω τα ζώα που έζησαν στο σπήλαιο»: τα παιδιά περιηγούνται στις προθήκες του μουσείου προκειμένου να ανακαλύψουν τα είδη των ζώων που πέρασαν κάποια στιγμή της ζωής τους από το σπήλαιο. Για τις ανάγκες της δράσης παρέχεται στα παιδιά σχετικό έντυπο.
13:30 – 14:30
Δοκιμή τοπικού οίνου συνοδεία παραδοσιακών προϊόντων με την ευγενική χορηγία της Οινοποιίας Καλαϊτζή και του Κτήματος Περέκ. Τα παιδιά δοκιμάζουν τοπικές λιχουδιές παρέα με τους μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: