Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τρίτη εβδομάδα ερευνών για το χαμένο Boeing

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines, με τις έρευνες να επικεντρώνονται για τρίτη συνεχή ημέρα στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, όπου εντοπίστηκαν από τις αυστραλιανές αρχές, μέσω δορυφορικών εικόνων, δύο αντικείμενα που ενδέχεται να σχετίζονται με το αεροσκάφος.

 O αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αυστραλίας Γουόρεν Τρας δήλωσε χθες ότι τα αντικείμενα που ανίχνευσε ο δορυφόρος μπορεί να έχουν βυθιστεί, καθώς οι δορυφορικές εικόνες τραβήχτηκαν στις 16 Μαρτίου. Όπως τόνισε, «κάτι που επέπλεε στη θάλασσα πριν τόσο καιρό μπορεί να μην επιπλέει πλέον».


Αξιωματούχοι αναφέρουν πως ετοιμάζονται για έρευνες «μακράς διάρκειας». Στην αναζήτηση συμμετέχουν 25 χώρες.

Έξι αεροσκάφη και δύο εμπορικά πλοία ερευνούν ερευνούν μια έκταση 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ινδία στέλνουν αεροπλάνα ενώ σκάφη του αυστραλιανού και του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού καταπλέουν στην περιοχή, πάνω από 2.000 χλμ. νοτιοδυτικά του Περθ.

«Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της έρευνας είναι καλές σήμερα, με ορατότητα 10 χιλιομέτρων», δήλωσε ο Σαμ Κάρντγουελ της Αυστραλιανής Αρχής Ναυτιλιακής Ασφάλειας.

Τα αεροπλάνα πετούν σε χαμηλό ύψος και η παρατήρηση γίνεται δια γυμνού οφθαλμού.


«Η πιο αποτελεσματική διαδικασία σ' αυτού του είδους τις επιχειρήσεις είναι να χρησιμοποιείς τα μάτια σου κι ένα ζευγάρι κυάλια», ανέφερε ο Όλαφ Σόλι, εκπρόσωπος της νορβηγικής εφοπλιστικής εταιρείας Hoegh Autoliners, ιδιοκτήτριας του ενός από τα εμπορικά πλοία, του St Petersburg, που συμμετέχουν στις έρευνες. «Οι παρατηρήσεις γίνονται από τη γέφυρα του πλοίου που βρίσκεται σε ύψος 25 μέτρων πάνω από το νερό, πράγμα που επιτρέπει να βλέπει κανείς καλά και μακριά», πρόσθεσε μιλώντας στο αυστραλιανό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Αεροσκάφη και πλοία ερευνούν επίσης και πάλι τη Θάλασσα Ανταμάν ανάμεσα στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, επιστρέφοντες σε περιοχές που έχουν ήδη σαρωθεί εξαντλητικά στην προσπάθεια να εντοπιστεί κάποιο στοιχείο.

Ο Μαλαισιανός υπουργός Άμυνας Χισαμουντίν Χουσέιν, ο οποίος ασκεί επίσης χρέη υπουργού Μεταφορών, δήλωσε χθες ότι οι ερευνητές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια έρευνα «μακράς διάρκειας», αλλά συνειδητοποιούν πως ο χρόνος περνάει. Το «μαύρο κουτί» του αεροπλάνου που καταγράφει τις συνομιλίες στο κοκπιτ και τα στοιχεία της πτήσης, μεταδίδει ηλεκτρονικό σήμα για περίπου 30 ημέρες και στη συνέχεια οι μπαταρίες του εξαντλούνται και θα είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Οργή συγγενών Κινέζων αγνοουμένων

Συγγενείς Κινέζων επιβατών του εξαφανισμένου αεροσκάφους εκδήλωσαν και πάλι την οργή τους συναντώντας σήμερα στο Πεκίνο Μαλαισιανούς εκπροσώπους, με την αστυνομία να επεμβαίνει για να αποφευχθούν σοβαρά επεισόδια.

Στη διάρκεια της συνάντησης σε ξενοδοχείο της κινεζικής πρωτεύουσας εκτυλίχθηκαν σκηνές με δάκρυα και ύβρεις, καθώς οι κινεζικές οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό πεισμένες πως η Κουάλα Λουμπούρ τούς κρύβει εξαρχής πληροφορίες.

«Κυβέρνηση της Μαλαισίας, πείτε την αλήθεια! Και δώστε μας πίσω τους δικούς μας!», φώναζαν οι συγγενείς.

«Η μαλαισιανή κυβέρνηση μας εξαπατά, δεν τολμάει να μας αντιμετωπίσει, η μαλαισιανή κυβέρνηση είναι ο χειρότερος των δολοφόνων», έλεγαν.

«Δεν αντέχουμε άλλο! Μας προτείνουν μόνο χρήματα για αποζημίωση για να φύγουμε, αλλά εμείς χάνουμε την οικογένειά μας», είπε μια γυναίκα. «Εδώ είμαστε στην Κίνα! Θα συνεχίσουμε να περιμένουμε και δεν θα φύγουμε!».

Εν μέσω απειλών οι Μαλαισιανοί αξιωματούχοι εγκατέλειψαν το βήμα, ενώ αστυνομικοί επενέβησαν για να τους προστατεύσουν.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 239 αγνοουμένων είναι 153 Κινέζοι.

Πηγή: TheInsider.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: