Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ο τύμβος της Αμφίπολης "κρίθηκε" ως το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα της περασμένης χρονιάς

Η φωτογραφία του εντυπωσιακού περιβόλου του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη της Καβάλας, που αναβίωσε μύθους και εξέθρεψε ολόκληρη την προηγούμενη χρονιά ελπίδες (ακόμα και υποψηφίων πολιτευτών) για τον εντοπισμό εντός του του πολυθρύλητου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κοσμεί την αφίσα που προαναγγέλλει την 27η ετήσια αρχαιολογική συνάντηση για τις ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεδομένων μάλιστα των οικονομικών προβλημάτων, της διακοπής των κονδυλίων και εξ αυτού και της πλειονότητας των αρχαιολογικών ανασκαφών σ' ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα, οι περισσότερες από τις 78 φετινές ανακοινώσεις του συνεδρίου αφορούν στη μελέτη των ήδη υπαρχόντων αρχαιολογικών δεδομένων και πολύ λιγότερο στον εντοπισμό νέων.

Το 27ο αρχαιολογικό συνέδριο ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 13 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 15 Μαρτίου.

“Η ανασκαφή του περιβόλου Τύμβου Καστά Αμφίπολης και τα νέα ανασκαφικά δεδομένα για τον τρόπο κατασκευής του μνημείου του λέοντα της Αμφίπολης” είναι οι δύο ανακοινώσεις (της επικεφαλής της ανασκαφής κ.Κ.Περιστέρη και του συναδέλφου της κ.Μ.Λαφαζάνη) που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ορίστηκαν για το μεσημέρι της τελευταίας μέρας του συνεδρίου).

Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του ’60 και συνεχίζονται διεξοδικά από το καλοκαίρι του 2012 από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη.

Οι έρευνες – μέχρι σήμερα έχουν αποκαλύψει έναν κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. (περί το 325-300 π.Χ.). Ο εντυπωσιακός –μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα– περίβολος είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου κι έχει συνολικό ύψος 3 μ., πλάτος 1,60 μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405 μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μη βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου. Η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το περασμένο καλοκαίρι είχαν κορυφωθεί οι φήμες και τα δημοσιεύματα που “ήθελαν” ο τύμβος Καστά να “κρύβει” τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με αποτέλεσμα, η επικεφαλής της ανασκαφής – προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής κ.Περιστέρη να δηλώνει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “αγανακτισμένη” και να απευθύνει έκκληση για σεβασμό στο ανασκαφικό-επιστημονικό έργο και σοβαρότητα σ’ όσους αναπαράγουν ανάλογα «σενάρια».

Τα επικρατέστερα σενάρια πάντως ήθελαν τον τυχόν τάφο που υπάρχει εντός του -άσκαφου προς το παρόν τύμβου- να ανήκει είτε στη Ρωξάνη και τον γιο της Αλέξανδρο Δ΄ (γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου) που δολοφονήθηκαν από τον σφετεριστή της εξουσίας Κάσσανδρο το 311 π.Χ., είτε... σε χιλιάδες Αθηναίους οπλίτες – νεκρούς στη μάχη του Δραβήσκου το 465 π.Χ. (πριν από την ίδρυση της πόλης της Αμφίπολης).

Με τη συντήρηση και μελέτη των χιλιάδων αρχαιολογικών δεδομένων και του υλικού που προέκυψε στα είκοσι χρόνια της πανεπιστημιακής ανασκαφής ασχολείται και η ομάδα των αρχαιολόγων – ανασκαφέων στο Καραμπουρνάκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αρχαιολογικής ομάδας (υπό τον καθηγητή Μιχάλη Τιβέριο εμπορικοί αμφορείς που εντοπίστηκαν στους υπόσκαπτους χώρους), είναι εντυπωσιακοί (σε μέγεθος αλλά και τεχνική κατασκευής) διακρίνονται σε αττικού τύπου SOS, χιώτικους, σαμιακούς, κλαζομενιακούς και κορινθιακούς. Οι αμφορείς χρησιμοποιούνταν στην πλειονότητά τους για την μεταφορά και αποθήκευση λαδιού (η χωρητικότητά τους ξεπερνούσε τα 35 κιλά) και είχαν ύψος περί τα 65 εκατοστά και διάμετρο περί τα 35 εκατοστά.

Στα ίδια υπόσκαπτα (υπόγειες κατοικίες αλλά και χώροι αποθήκευσης τροφίμων) εντοπίστηκαν κυρίως ντόπια χρηστικά σκεύη (τα «ωοκέλυφα», τα γκρίζα και τα μαγειρικά αγγεία, οι οινοχόες, τα ιγρία- γουδιά- και πιθάρια), αλλά και εισηγμένα αγγεία (ιωνικές κύλικες, μια καρποδόχη και ένας λέβητας Ανατολικής Ελλάδας καθώς και λίγα κορινθιακά όστρακα).

Αρκετοί από τους οξυπύθμενους εμπορικούς αμφορείς συγκολλήθηκαν σχεδόν ολόκληροι και όλοι χρονολογούνται στα τέλη 6ου με αρχές 5ου π.Χ. αιώνα, είναι δηλαδή υστεροαρχαϊκοί.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ..

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: