Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Επεισόδια έξω από τη Βουλή

EPA/KATIA CHRISTODOULOU
Επίθεση και προσπάθεια εισβολής στο χώρο από εργαζόμενους στην ΑΗΚ

Εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου συγκρούονται με αστυνομικούς έξω από το κτήριο της κυπριακής Βουλής.

Επίθεση και προσπάθεια εισβολής στο χώρο από εργαζόμενους στην ΑΗΚ

 Σε εμπόλεμη ζώνη μετατράπηκε το πρωί της Δευτέρας ο χώρος πέριξ της Βουλής της Κύπρου, όπου εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Πετώντας πλαστικά μπουκάλια νερού και φρούτα, εργαζόμενοι στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδήλωση, προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του κτηρίου.

Εκατοντάδες απεργοί φωνάζοντας «πουλημένοι» και γιουχαΐζοντας τους βουλευτές έριξαν το κιγκλίδωμα που τοποθέτησε η Αστυνομία για να περιορίσει τους διαδηλωτές.

Εργαζόμενοι της ΑΗΚ προκάλεσαν επίσης ζημιά στη γεννήτρια του κτηρίου, με αποτέλεσμα οι βουλευτές και οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο να εγκλωβιστούν, αφού οι ηλεκτρικές πόρτες κλείδωσαν αυτόματα.

Η ηλεκτροδότηση επανήλθε μια ώρα αργότερα και την ίδια ώρα άρχισε εκ νέου η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία είχε διακοπεί σχεδόν πριν καν αρχίσει στις 9 το πρωί.

Παρών στην συνεδρία είναι ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Εντός του κτηρίου κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και όση ώρα συνεδρίαζε η Επιτροπή, βρίσκονταν άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης με πλήρη εξάρτηση, προκειμένου να προστατεύσουν βουλευτές και προσωπικό από τυχόν είσοδο των εξοργισμένων διαδηλωτών.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις διακόπηκε πριν καν αρχίσει, ενώ οι βουλευτές - μέλη της επιτροπής παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο αίθριο του Κοινοβουλίου.

Αιτία της αναβολής ήταν η επίθεση που δέχθηκε το όχημα του Γενικού Εισαγγελέα όταν κατέφθασε στο χώρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει χωρίς να παραστεί καν στην Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρξαν και μικροτραυματισμοί αστυνομικών ή και διαδηλωτών. Τρεις απεργοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας με θλαστικά τραύματα.

Στην προσπάθεια της Αστυνομίας να ανακόψει το πλήθος ρίχθηκαν κροτίδες, ενώ επίθεση από τους εργαζομένους δέχθηκαν και δημοσιογράφοι/φωτογράφοι που καλύπτουν τα γεγονότα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις διαδηλωτές επιχείρησαν να αρπάξουν κάμερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος, έξω από τη Βουλή βρέθηκαν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης και του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης αντίστοιχα, οι οποίοι επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Ομάδα μικρών παιδιών που πραγματοποιούσαν σχολική επίσκεψη στη Βουλή αναγκάστηκαν να φυγαδευτούν λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Τα παιδάκια αποχώρησαν με ασφάλεια από την πίσω πλευρά της Βουλής.

Υπολογίζεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ότι μπροστά από τη Βουλή βρέθηκαν 2.500 – 3.000 άτομα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: