«Σε αυτό το σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ είχα όντως ρόλο, έπαιρνα αποφάσεις. Ηταν όμως για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της» λέει ο κ. Αλεξ Ρόντος
Ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» και εξ απορρήτων του Γ.Παπανδρέου
Χασαπόπουλος Νίκος
Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πολιτική σκηνή κάθε φορά που γίνεται αναφορά στο όνομα Αλεξ Ρόντος. Ποιος είναι ο άνθρωπος που αναμείχθηκε στις πιο μυστήριες υποθέσεις; Από πού ήρθε; Για ποιους πραγματικά δουλεύει; Ελάχιστοι τον γνωρίζουν, λίγοι τον έχουν συναντήσει,
δραστηριοποιείται σε μυστικές και περίεργες αποστολές σε όλον τον πλανήτη, έχει γνωριμίες που ούτε αρχηγοί κρατών δεν έχουν και διαθέτει ελληνικό διαβατήριο ενώ η μητρική του γλώσσα είναι τα αγγλικά.
Από τότε που βρέθηκε στην Ελλάδα, ως στενός συνεργάτης και άνθρωπος ειδικών αποστολών για τον κ. Γ. Παπανδρέου, έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη δύο φορές. Την πρώτη ως μάρτυρας σχετικά με την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή από ξένες υπηρεσίες και τη δεύτερη όταν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του για απιστία στην υπόθεση της (αμαρτωλής) ΜΚΟ για την εξουδετέρωση ναρκών στον Λίβανο και στη Βοσνία.
«Δεν είμαι ούτε μυστήριος ούτε μυστηριώδης, απλώς αγαπώ την Ελλάδα, διατηρώ την ελληνική ιθαγένεια και θέλω η χώρα μου να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Αδράνεια σημαίνει ότι εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει. Πρέπει να είναι συνεχώς ενεργή για να σε υπολογίζουν και οι έξω» δηλώνει θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι έχουν τελειώσει οι αόρατες αποστολές του, τις οποίες, τις περισσότερες φορές (όπως αυτή της Βοσνίας και της σχέσης του με Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς), δεν αποκαλύπτει για λόγους εθνικού συμφέροντος, που και σήμερα υφίστανται, όπως διατείνεται.
Αυτές τις ημέρες τον συναντά κανείς σε δικηγορικά γραφεία, επειδή, όπως λέει, «με έχουν μπλέξει με την υπόθεση των ΜΚΟ, για κανέναν άλλον λόγο». Βρέθηκε στην Αθήνα εγκαταλείποντας για ένα μικρό χρονικό διάστημα την κύρια ασχολία του, που είναι, όπως ο ίδιος περιγράφει, ο συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κέρας της Αφρικής: «Εχω την ευθύνη συντονισμού πολιτικών και ανθρωπιστικών ενεργειών σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία, η Κένυα και η Ουγκάντα. Δεν διαχειρίζομαι χρήματα, αλλά διαχειρίζομαι λεπτά θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της Αλ Κάιντα, της πειρατείας στα πλοία, αλλά και της διανομής επισιτιστικής βοήθειας στις χώρες αυτές για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κυκλοφορώ με πολυμελή φρουρά στις χώρες αυτές γιατί κινδυνεύει η ζωή μου». Στην Αθήνα, κυκλοφορεί μόνος του, πάντοτε με ταξί (αφού δεν γνωρίζει καν να οδηγεί), χωρίς ασφάλεια, επειδή ελάχιστοι τον γνωρίζουν και όπως λέει «δεν έχω να φοβηθώ τίποτε».
Είναι δηλαδή ένα είδος κομισάριου στην ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, με μηνιαίο μισθό 13.000 ευρώ. Στην Αφρική, όμως, κάνει και μια άλλη «δουλειά», όπως ο ίδιος αποκαλύπτει. Ενισχύει οικονομικά, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Αφρικανική Ενωση για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων.
Θέλετε να πιστέψω ότι για όλη αυτή τη δράση σας στην Αφρική, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια δεν είχατε επαφές ή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες;
«Εάν τα θέματα ήταν σοβαρά όπως τα θέματα της Αφρικής, ναι, είχα συνεννόηση με τις μυστικές υπηρεσίες, κυρίως της Γαλλίας και της Αγγλίας και κατά περίπτωση με αυτές της Γερμανίας. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Αλλά ποτέ δεν είχα με τη CIA ή με τη δική μας ΕΥΠ. Ποτέ έλληνες πράκτορες δεν ήρθαν σε επαφή με μένα. Αλλωστε τον περισσότερο χρόνο τον περνούσα στο εξωτερικό».
Κατά καιρούς βρέθηκε να κάνει ακόμη και τον δημοσιογράφο, εκδίδοντας ένα γαλλόφωνο περιοδικό στην Αγγλία για την Αφρική, βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου συνεργάστηκε με την Καθολική Εκκλησία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ξαναβρέθηκε στις ΗΠΑ για να συνεργαστεί με την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Ταξίδεψε, τέλος, στην Αφρική και σε εμπόλεμες χώρες ή περιοχές που σπαράζονταν από εμφύλιο. Ελαβε μέρος σε αποστολές για τις οποίες δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ κάτι σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και στον Καύκασο.
Στην Ελλάδα γιατί ελέγχεστε δικαστικά για το σκάνδαλο της εξουδετέρωσης ναρκών από μια ΜΚΟ που εισέπραξε συνολικά 9 εκατ. ευρώ;
«Δεν τα εισέπραξε όλα αμέσως, αλλά με δόσεις. Ακούστε, σε αυτό το σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ είχα όντως ρόλο, έπαιρνα αποφάσεις. Ηταν, όμως, για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο η εξουδετέρωση ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη. Ακόμη και η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε ενεργό ρόλο».
Με τον Τζεβελέκο πώς έγινε η συναλλαγή;
«Τον είχε συστήσει στο υπουργείο κάποιος, δεν θυμάμαι ακριβώς. Μου είπε ότι κάνει ήδη αυτή την δουλειά. Η πρώτη μου εντύπωση δεν ήταν καλή. Τον ρώτησα που έκανε αυτή τη δουλειά και μου απάντησε στη Βοσνία. Μου προσκόμισε έγγραφα. Εάν αυτά τα έγγραφα ήταν πλαστά ή κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζω. Πάντως να ξέρετε ότι έπρεπε και η πρεσβεία μας στη Βοσνία να πιστοποιήσει ότι πράγματι κάνει αυτή τη δουλειά. Ζητήσαμε τον έλεγχο από την πρεσβεία, μας έδωσε το ΟΚ και ο Τζεβελέκος άρχισε να παίρνει τα χρήματα».
Ο κ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος για αυτή την αποστολή;
«Μου είπε ότι αν μπορεί κάποιος Ελληνας να το κάνει νόμιμα, αυτό είναι ωραίο να το κάνουμε ως χώρα. Δεν μπήκε, όμως, σε λεπτομέρειες. Αλλωστε είχε ένα σωρό πράγματα να κάνει εκείνη την περίοδο».
Τελικά πώς ξοδεύτηκαν τόσο πολλά λεφτά χωρίς έλεγχο;
«Εχουν περάσει από τότε 14 χρόνια. Δεν κράτησα αρχεία».
Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος; Δώσατε 9 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν ευθύνες;
«Ακούστε, ο Παπανδρέου ήθελε να βάλει σε μια τάξη τις ΜΚΟ και το έκανε. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ορισμένοι στην Ελλάδα βρήκαν το πεδίο των ΜΚΟ κάπως ελεύθερο χώρο, χωρίς νομικό πλαίσιο, και άνοιγαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Επαναλαμβάνω, όχι όλοι, αλλά μερικοί. Αυτοί που έρχονταν να μας ζητήσουν χρήματα. Πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα από τότε εγώ έφυγα από το υπουργείο Εξωτερικών όταν έμαθα τη δράση του Τζεβελέκου. Ηταν όντως, όπως αποδείχτηκε, ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτε, ήταν αργά».
Τόσο εύκολα έπαιρναν χρήματα οι άνθρωποι των ΜΚΟ;
«Δεν αποφάσιζα μόνο εγώ, αποφάσιζαν και άλλοι. Υπήρχε μια ομάδα που έκανε ελέγχους. Θυμάμαι στην ομάδα αυτή ήταν και ο Νικήτας Λιοναράκης, τότε συνεργάτης στο ΥΠΕΞ».
Από την Τανγκανίκα και την Ελβετία στο Παγκράτι
«Ηρθα στην Ελλάδα γιατί ήθελα να βοηθήσω τη χώρα μου»
Τώρα, 14 χρόνια μετά, όταν ο κ. Ρόντος ερωτάται εάν μετάνιωσε για τη δράση του στην Ελλάδα, απαντά: «Οχι. Είχα περάσει όλη μου τη ζωή εκτός Ελλάδας, από πέντε χρονών σε εσωτερικό σχολείο της Ελβετίας, όταν ήμουν έγκλειστος σε γυμνάσιο στην Αγγλία, και νοσταλγούσα πάντοτε την Ελλάδα. Ημουν Ελληνας και ήθελα να βοηθήσω τη χώρα μου. Γι' αυτό ήρθα στην Ελλάδα και είμαι ευγνώμων στον κ. Παπανδρέου που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία».
Δεν παραλείπει να πει ότι τα χρήματα δεν τα διαχειριζόταν αυτός και καλεί τις εισαγγελικές Αρχές να ανοίξουν και να ελέγξουν όποτε θέλουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Την Αφρική τη γνωρίζει πολύ καλά. Γεννήθηκε στην Τανγκανίκα (σημερινή Τανζανία), σε μια τεράστια φυτεία με καφέ και λινάρι που δημιούργησε ο παππούς του και επέκτεινε ο πατέρας του Τάκης Ρόντος (με καταγωγή από τη Λακωνία) και η μητέρα του, η κυρία Ελένη Αθηναίου (με καταγωγή από την Τένεδο). Σε ηλικία πέντε ετών οι γονείς του τον έστειλαν σε εσωτερικό σχολείο στην Ελβετία. Στα 13 του χρόνια βρέθηκε στην Αγγλία και εν συνεχεία πέρασε στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Ιστορία.
Με τον κ. Παπανδρέου ποιος σας έφερε σε επαφή;
«Τον είχα συναντήσει δυο - τρεις φορές στις ΗΠΑ και μάλιστα τη μία φορά μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον, το 1990, σε μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτός όμως που με σύστησε ήταν ο Αντριου Αθενς των ΑΧΕΠΑ, αλλά και ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Σαρμπάνης. Ο κ. Παπανδρέου κάποια ημέρα, το 1998, με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε: "Εχεις ποτέ σκεφτεί, Αλεξ, να έρθεις στην Ελλάδα;". Δεν του απάντησα αμέσως, αλλά σε λίγους μήνες τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: "Είμαι έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνω εκεί κάτω;". Και ο κ. Παπανδρέου μου απάντησε: "Ελα εσύ και βλέπουμε. Εχεις εμπειρίες, έλα να ενταχθείς στην ομάδα μου να βοηθήσεις"».
Ηρθε μαζί την αμερικανίδα (από δεύτερο γάμο) γυναίκα του Ελεν (υπάλληλο ασφαλιστικής εταιρείας), εγκαταστάθηκαν αρχικά σ' ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι και πήγε να συναντήσει τον κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών: «Από την πρώτη στιγμή μού ζήτησε να κοιτάξω τη διεθνή αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και να εφαρμόσω την εμπειρία που απέκτησα από τις ΗΠΑ για τις ΜΚΟ. Μάλιστα, μου ζήτησε να βάλουμε μια τάξη στις ΜΚΟ, γιατί ήταν ανεξέλεγκτες. Είναι τόσο ευγενικός ο κ. Παπανδρέου, που καμιά φορά δεν καταλαβαίνεις τι σκέφτεται. Αυτό είναι πολύ καλό για τις διαπραγματεύσεις» λέει για τον πολιτικά προϊστάμενό του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: Το Βήμα
Ο άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» και εξ απορρήτων του Γ.Παπανδρέου
Χασαπόπουλος Νίκος
Ενα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πολιτική σκηνή κάθε φορά που γίνεται αναφορά στο όνομα Αλεξ Ρόντος. Ποιος είναι ο άνθρωπος που αναμείχθηκε στις πιο μυστήριες υποθέσεις; Από πού ήρθε; Για ποιους πραγματικά δουλεύει; Ελάχιστοι τον γνωρίζουν, λίγοι τον έχουν συναντήσει,
δραστηριοποιείται σε μυστικές και περίεργες αποστολές σε όλον τον πλανήτη, έχει γνωριμίες που ούτε αρχηγοί κρατών δεν έχουν και διαθέτει ελληνικό διαβατήριο ενώ η μητρική του γλώσσα είναι τα αγγλικά.
Από τότε που βρέθηκε στην Ελλάδα, ως στενός συνεργάτης και άνθρωπος ειδικών αποστολών για τον κ. Γ. Παπανδρέου, έχει απασχολήσει τη Δικαιοσύνη δύο φορές. Την πρώτη ως μάρτυρας σχετικά με την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή από ξένες υπηρεσίες και τη δεύτερη όταν ασκήθηκε δίωξη εις βάρος του για απιστία στην υπόθεση της (αμαρτωλής) ΜΚΟ για την εξουδετέρωση ναρκών στον Λίβανο και στη Βοσνία.
«Δεν είμαι ούτε μυστήριος ούτε μυστηριώδης, απλώς αγαπώ την Ελλάδα, διατηρώ την ελληνική ιθαγένεια και θέλω η χώρα μου να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Αδράνεια σημαίνει ότι εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει. Πρέπει να είναι συνεχώς ενεργή για να σε υπολογίζουν και οι έξω» δηλώνει θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι έχουν τελειώσει οι αόρατες αποστολές του, τις οποίες, τις περισσότερες φορές (όπως αυτή της Βοσνίας και της σχέσης του με Μιλόσεβιτς και Κάρατζιτς), δεν αποκαλύπτει για λόγους εθνικού συμφέροντος, που και σήμερα υφίστανται, όπως διατείνεται.
Αυτές τις ημέρες τον συναντά κανείς σε δικηγορικά γραφεία, επειδή, όπως λέει, «με έχουν μπλέξει με την υπόθεση των ΜΚΟ, για κανέναν άλλον λόγο». Βρέθηκε στην Αθήνα εγκαταλείποντας για ένα μικρό χρονικό διάστημα την κύρια ασχολία του, που είναι, όπως ο ίδιος περιγράφει, ο συντονισμός των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κέρας της Αφρικής: «Εχω την ευθύνη συντονισμού πολιτικών και ανθρωπιστικών ενεργειών σε μια σειρά από αφρικανικές χώρες, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία, η Κένυα και η Ουγκάντα. Δεν διαχειρίζομαι χρήματα, αλλά διαχειρίζομαι λεπτά θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, της Αλ Κάιντα, της πειρατείας στα πλοία, αλλά και της διανομής επισιτιστικής βοήθειας στις χώρες αυτές για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κυκλοφορώ με πολυμελή φρουρά στις χώρες αυτές γιατί κινδυνεύει η ζωή μου». Στην Αθήνα, κυκλοφορεί μόνος του, πάντοτε με ταξί (αφού δεν γνωρίζει καν να οδηγεί), χωρίς ασφάλεια, επειδή ελάχιστοι τον γνωρίζουν και όπως λέει «δεν έχω να φοβηθώ τίποτε».
Είναι δηλαδή ένα είδος κομισάριου στην ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, με μηνιαίο μισθό 13.000 ευρώ. Στην Αφρική, όμως, κάνει και μια άλλη «δουλειά», όπως ο ίδιος αποκαλύπτει. Ενισχύει οικονομικά, με εντολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Αφρικανική Ενωση για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων.
Θέλετε να πιστέψω ότι για όλη αυτή τη δράση σας στην Αφρική, στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια δεν είχατε επαφές ή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες;
«Εάν τα θέματα ήταν σοβαρά όπως τα θέματα της Αφρικής, ναι, είχα συνεννόηση με τις μυστικές υπηρεσίες, κυρίως της Γαλλίας και της Αγγλίας και κατά περίπτωση με αυτές της Γερμανίας. Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές. Αλλά ποτέ δεν είχα με τη CIA ή με τη δική μας ΕΥΠ. Ποτέ έλληνες πράκτορες δεν ήρθαν σε επαφή με μένα. Αλλωστε τον περισσότερο χρόνο τον περνούσα στο εξωτερικό».
Κατά καιρούς βρέθηκε να κάνει ακόμη και τον δημοσιογράφο, εκδίδοντας ένα γαλλόφωνο περιοδικό στην Αγγλία για την Αφρική, βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου συνεργάστηκε με την Καθολική Εκκλησία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ξαναβρέθηκε στις ΗΠΑ για να συνεργαστεί με την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο. Ταξίδεψε, τέλος, στην Αφρική και σε εμπόλεμες χώρες ή περιοχές που σπαράζονταν από εμφύλιο. Ελαβε μέρος σε αποστολές για τις οποίες δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ κάτι σε χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και στον Καύκασο.
Στην Ελλάδα γιατί ελέγχεστε δικαστικά για το σκάνδαλο της εξουδετέρωσης ναρκών από μια ΜΚΟ που εισέπραξε συνολικά 9 εκατ. ευρώ;
«Δεν τα εισέπραξε όλα αμέσως, αλλά με δόσεις. Ακούστε, σε αυτό το σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ είχα όντως ρόλο, έπαιρνα αποφάσεις. Ηταν, όμως, για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Αλλωστε μην ξεχνάτε ότι εκείνη την περίοδο η εξουδετέρωση ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη. Ακόμη και η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε ενεργό ρόλο».
Με τον Τζεβελέκο πώς έγινε η συναλλαγή;
«Τον είχε συστήσει στο υπουργείο κάποιος, δεν θυμάμαι ακριβώς. Μου είπε ότι κάνει ήδη αυτή την δουλειά. Η πρώτη μου εντύπωση δεν ήταν καλή. Τον ρώτησα που έκανε αυτή τη δουλειά και μου απάντησε στη Βοσνία. Μου προσκόμισε έγγραφα. Εάν αυτά τα έγγραφα ήταν πλαστά ή κάτι τέτοιο, δεν το γνωρίζω. Πάντως να ξέρετε ότι έπρεπε και η πρεσβεία μας στη Βοσνία να πιστοποιήσει ότι πράγματι κάνει αυτή τη δουλειά. Ζητήσαμε τον έλεγχο από την πρεσβεία, μας έδωσε το ΟΚ και ο Τζεβελέκος άρχισε να παίρνει τα χρήματα».
Ο κ. Παπανδρέου ήταν ενήμερος για αυτή την αποστολή;
«Μου είπε ότι αν μπορεί κάποιος Ελληνας να το κάνει νόμιμα, αυτό είναι ωραίο να το κάνουμε ως χώρα. Δεν μπήκε, όμως, σε λεπτομέρειες. Αλλωστε είχε ένα σωρό πράγματα να κάνει εκείνη την περίοδο».
Τελικά πώς ξοδεύτηκαν τόσο πολλά λεφτά χωρίς έλεγχο;
«Εχουν περάσει από τότε 14 χρόνια. Δεν κράτησα αρχεία».
Δεν υπήρχε κανένας έλεγχος; Δώσατε 9 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν ευθύνες;
«Ακούστε, ο Παπανδρέου ήθελε να βάλει σε μια τάξη τις ΜΚΟ και το έκανε. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ορισμένοι στην Ελλάδα βρήκαν το πεδίο των ΜΚΟ κάπως ελεύθερο χώρο, χωρίς νομικό πλαίσιο, και άνοιγαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Επαναλαμβάνω, όχι όλοι, αλλά μερικοί. Αυτοί που έρχονταν να μας ζητήσουν χρήματα. Πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα από τότε εγώ έφυγα από το υπουργείο Εξωτερικών όταν έμαθα τη δράση του Τζεβελέκου. Ηταν όντως, όπως αποδείχτηκε, ένας ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτε, ήταν αργά».
Τόσο εύκολα έπαιρναν χρήματα οι άνθρωποι των ΜΚΟ;
«Δεν αποφάσιζα μόνο εγώ, αποφάσιζαν και άλλοι. Υπήρχε μια ομάδα που έκανε ελέγχους. Θυμάμαι στην ομάδα αυτή ήταν και ο Νικήτας Λιοναράκης, τότε συνεργάτης στο ΥΠΕΞ».
Από την Τανγκανίκα και την Ελβετία στο Παγκράτι
«Ηρθα στην Ελλάδα γιατί ήθελα να βοηθήσω τη χώρα μου»
Τώρα, 14 χρόνια μετά, όταν ο κ. Ρόντος ερωτάται εάν μετάνιωσε για τη δράση του στην Ελλάδα, απαντά: «Οχι. Είχα περάσει όλη μου τη ζωή εκτός Ελλάδας, από πέντε χρονών σε εσωτερικό σχολείο της Ελβετίας, όταν ήμουν έγκλειστος σε γυμνάσιο στην Αγγλία, και νοσταλγούσα πάντοτε την Ελλάδα. Ημουν Ελληνας και ήθελα να βοηθήσω τη χώρα μου. Γι' αυτό ήρθα στην Ελλάδα και είμαι ευγνώμων στον κ. Παπανδρέου που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία».
Δεν παραλείπει να πει ότι τα χρήματα δεν τα διαχειριζόταν αυτός και καλεί τις εισαγγελικές Αρχές να ανοίξουν και να ελέγξουν όποτε θέλουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.
Την Αφρική τη γνωρίζει πολύ καλά. Γεννήθηκε στην Τανγκανίκα (σημερινή Τανζανία), σε μια τεράστια φυτεία με καφέ και λινάρι που δημιούργησε ο παππούς του και επέκτεινε ο πατέρας του Τάκης Ρόντος (με καταγωγή από τη Λακωνία) και η μητέρα του, η κυρία Ελένη Αθηναίου (με καταγωγή από την Τένεδο). Σε ηλικία πέντε ετών οι γονείς του τον έστειλαν σε εσωτερικό σχολείο στην Ελβετία. Στα 13 του χρόνια βρέθηκε στην Αγγλία και εν συνεχεία πέρασε στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε Ιστορία.
Με τον κ. Παπανδρέου ποιος σας έφερε σε επαφή;
«Τον είχα συναντήσει δυο - τρεις φορές στις ΗΠΑ και μάλιστα τη μία φορά μαζί με τον πρόεδρο Κλίντον, το 1990, σε μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτός όμως που με σύστησε ήταν ο Αντριου Αθενς των ΑΧΕΠΑ, αλλά και ο ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Σαρμπάνης. Ο κ. Παπανδρέου κάποια ημέρα, το 1998, με πήρε στο τηλέφωνο και μου είπε: "Εχεις ποτέ σκεφτεί, Αλεξ, να έρθεις στην Ελλάδα;". Δεν του απάντησα αμέσως, αλλά σε λίγους μήνες τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: "Είμαι έτοιμος να έρθω στην Ελλάδα, αλλά τι να κάνω εκεί κάτω;". Και ο κ. Παπανδρέου μου απάντησε: "Ελα εσύ και βλέπουμε. Εχεις εμπειρίες, έλα να ενταχθείς στην ομάδα μου να βοηθήσεις"».
Ηρθε μαζί την αμερικανίδα (από δεύτερο γάμο) γυναίκα του Ελεν (υπάλληλο ασφαλιστικής εταιρείας), εγκαταστάθηκαν αρχικά σ' ένα διαμέρισμα στο Παγκράτι και πήγε να συναντήσει τον κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών: «Από την πρώτη στιγμή μού ζήτησε να κοιτάξω τη διεθνή αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας και να εφαρμόσω την εμπειρία που απέκτησα από τις ΗΠΑ για τις ΜΚΟ. Μάλιστα, μου ζήτησε να βάλουμε μια τάξη στις ΜΚΟ, γιατί ήταν ανεξέλεγκτες. Είναι τόσο ευγενικός ο κ. Παπανδρέου, που καμιά φορά δεν καταλαβαίνεις τι σκέφτεται. Αυτό είναι πολύ καλό για τις διαπραγματεύσεις» λέει για τον πολιτικά προϊστάμενό του στο υπουργείο Εξωτερικών.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου