Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Δελτίο Τύπου του Ευθύμη Καρανάσιου για την διαφθορά


Πολύγυρος 10 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, που έγινε στη Βουλή με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς», συμμετείχε ο Ευθύμης Καρανάσιος, βουλευτής Χαλκιδικής.

Από τον υπουργό Εσωτερικών παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα και οι προτεραιότητες του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Επισημάνθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ άλλων, βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δρομολογεί την ενεργοποίηση των σημαντικών θεσμών του ελεγκτή νομιμότητας και του συμπαραστάτη του δημότη,
προχωρά στην καθιέρωση μητρώου όλων των δημοτικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης και εμπεριστατωμένη καταγραφή όλων των οικονομικών τους στοιχείων και σχεδιάζει την επέκταση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες και σε άλλες κατηγορίες αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα τονίστηκε πως στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η  αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη χρηματοδότηση των κομμάτων, με κατεύθυνση τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, τη διαφάνεια στην ιδιωτική χρηματοδότηση και τον ουσιαστικό έλεγχο από ανεξάρτητο Σώμα, έτσι ώστε να μην μένει καμία σκιά σε ό,τι  έχει να κάνει με το πολιτικό χρήμα.

Ο Βουλευτής Ε. Καρανάσιος, υπογράμμισε με έμφαση την αντίθεση του στο φαινόμενο να βάλλονται και να αμφισβητούνται στο σύνολο τους οι βουλευτές χωρίς κανέναν διαχωρισμό και συγκεκριμένη προσωπική απόδοση ευθύνης σε όσους με πράξεις και συμπεριφορές παραβαίνουν τους νόμους προκαλώντας την καλή πίστη του κοινωνικού συνόλου. «Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους τους πολιτικούς για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, έχοντας υπόψη την Αναθεώρηση του 2002 με την οποία έχει ήδη ξεπεραστεί το θέμα της ατιμωρησίας των πολιτικών ως προς το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος και τη δωροδοκία που δεν παραγράφονται», σημείωσε ο βουλευτής.

Γραφείο Ενημέρωσης & Επικοινωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: