Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Βασίλης Μαρκεζίνης: Η Θράκη ειδικά και η Ελλάδα γενικά, είναι και ευλογημένη και καταραμένη

Στα γραφεία του ΧΡΟΝΟΥ ο εκδότης Σταύρος Φανφάνης στο κέντρο με τον ακαδημαϊκό Βασίλειο Μαρκεζίνη τον εκδότη της εφημερίδας Δημοκρατία Γιάννη Φιλιππάκη, τον δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη, τον εκδότη Ανδρέα Σιδέρη, τον αρθρογράφο Μανώλη Κοττάκη και την Μελαχροινή Μαρτίδου
«Είναι ευλογημένη γιατί είναι σε μία τρομερά σημαντική περιοχή του κόσμου, αλλά είναι και καταραμένη, γιατί είναι ακριβώς σε μία τόσο σημαντική περιοχή. Ποιο από τα δύο θα συμβεί στην πράξη εξαρτάται από εμάς»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην αντιπεριφέρεια Ροδόπης στην Κομοτηνή παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής τα δύο νέα του βιβλία ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης.
Το όνομα του διεθνούς φήμης καθηγητή ακούστηκε αρκετές φορές στην πολιτική ζωή του τόπου είτε να παίζει ως μεταβατικός πρωθυπουργός, είτε να βρίσκεται πίσω από διάφορες κινήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κεντροδεξιά. Ωστόσο τα σενάρια ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν…Ο ίδιος βρέθηκε στην Κομοτηνή όχι για δώσει αφορμή για αναπαραγωγή των όποιων φημών, αλλά για να προβληματίσει το κοινό της πόλης σε θέματα που μας απασχολούν όλους, αναπτύσσοντας την ομιλία του «Νέα Ελλάδα, Νέες Ιδέες, Νέοι Άνθρωποι» με αφορμή την έκδοση των νέων βιβλίων του: «Η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό» και «η Ελλάδα στον κατήφορο: Η ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική, οι εγκαταλελειμμένες ένοπλες δυνάμεις».



Ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η εφημερίδα «Ο Χρόνος» και οι εκδόσεις Σιδέρης,  στην Κομοτηνή. Στην εκδήλωση χαιρέτισε ο εκδότης της εφημερίδας “Δημοκρατία” Γιάννης Φιλιππάκης, προλόγισε ο αρθογράφος της εφ. «Δημοκρατία» Μανώλης Κοττάκης και συντόνιζε η επί σειρά ετών αρχισυντάκτρια του «Χ» Μελαχροινή Μαρτίδου. Αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση της Παρασκευής στο φύλλο της Τρίτης.


Στο πέρασμά του από την Κομοτηνή ο Βασίλης Μαρκεζίνης, δήλωσε εντυπωσιασμένος, αφού έγινε δεκτός με θέρμη σε όλες του τις επαφές, γνώριζε τους φιλόξενους Θρακιώτες, συναντήθηκε με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και ακόμα γεύτηκε παραδοσιακά εδέσματα. Καταδεκτικός και ομιλητικός με όλους ο κ. Μαρκεζίνης φιλοξενήθηκε στα γραφεία του «Χ», όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον εκδότη Σταύρο Φανφάνη και όλο το στελεχιακό δυναμικό προσωπικό. Ενδιαφέρθηκε να μάθει για την καθημερινή έκδοση, ρώτησε για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ παρουσίασε το στίγμα της βραδινής του ομιλίας τους μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87,5, όπου παραχώρησε συνέντευξη, για το κοινό της Θράκης και όπου αλλού φτάνει η συχνότητα του ραδιοφώνου.


Πάντως στην περιοχή δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται. Από νέος ακόμα επέδειξε ενδιαφέρον για την τοπογραφία της περιοχής, τον Έβρο και τις στρατηγικές επιπτώσεις. Μάλιστα έχει νοικιάσει αυτοκίνητο και κινήθηκε στο Βόρειο Έβρο προς το Δέρειο, τον Ερυθροπόταμο για να τον μελετήσει γιατί πιστεύει ότι η περιοχή μας έχει μεγάλη στρατηγική σημασία. Γι’ αυτό όταν ερωτάται για τη Θράκη λέει με σιγουριά πως «η Θράκη ειδικά και η Ελλάδα γενικά είναι και ευλογημένη και καταραμένη. Είναι ευλογημένη γιατί είναι σε μία τρομερά σημαντική περιοχή του κόσμου, αλλά είναι και καταραμένη, γιατί είναι ακριβώς σε μία τόσο σημαντική περιοχή. Ποιο από τα δύο θα συμβεί στην πράξη εξαρτάται από εμάς. Αν θα εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες και θα βγούμε ευλογημένοι ή θα αφήσουμε την άσχημη πλευρά να εξελιχθεί».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΙΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ

Σύμφωνα με τον καθηγητή η Θράκη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ενεργειακά, οικονομικά και γεωστρατηγικά, αλλά αυτός ο ρόλος, λέει με έμφαση, «πρέπει να είναι ελληνικός και η οικονομική ανάπτυξη να είναι μέσα στο πρόγραμμα και στις ανάγκες της Ελλάδος. Σε όλη την Θράκη και στην Μακεδονία δεν έχει αποκαλυφθεί η έκταση του ορυκτού πλούτου, οπότε έχει στρατηγική σημασία. Η Κομοτηνή δείχνει πως παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, παρά τις προσπάθειες να ενταθούν τα πνεύματα, ένας ελληνικός πληθυσμός με διαφορετικές θρησκείες ζει ειρηνικά και παραγωγικά. Υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να χαλάσουν αυτό το παράδειγμα καιρό, αλλά εγώ ελπίζω να δούμε την αισιόδοξη πλευρά. Μετά την συνθήκη της Λωζάννης χτίστηκε ένα οικοδόμημα το οποίο αντέχει αρκεί να μην το χαλάσουμε εμείς».

Βολές στο οικοδόμημα αυτό θέτουν δηλώσεις, όπως οι πρόσφατες του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Η δήλωση για τον κ. Μαρκεζίνη είναι εντελώς απαράδεκτη αλλά δεν τον εκπλήσσει. Άλλωστε σύμφωνα με το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «άμεσος σκοπός της Τουρκίας σε όλα τα Βαλκάνια είναι να αποκτήσει τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει και στην Κύπρο, που να της επιτρέπουν να επεμβαίνει σε πρώτη φάση υπέρ των μειονοτήτων.


Δεν μιλάει μόνο για την Ελλάδα και την Θράκη μιλάει για το Fyrom, την Βουλγαρία, την Αλβανία, την Βοσνία μέχρι και την Σερβία. Είναι μία από τις πολλές προκλητικές πράξεις που κάνει η σύγχρονη Τουρκία όχι μόνο προς εμάς. Τελευταία ο κ. Ερντογάν κάνει πολλές προκλητικές πράξεις που ενοχλούν και άλλους και τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτά δεν πρέπει να τα υποτιμήσουμε και πρέπει να τα λαμβάνουμε υπ’ όψιν διότι θα μπορούσαν να αποτελούν στοιχεία για μία ενδεχόμενη απάντηση. Αντί να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο αρκούμαστε ως συνήθως να ανεχόμαστε. Δεν μπορούμε να παραπονούμαστε γιατί ο αντίπαλος που μία μέρα θα ήθελα να είναι φίλος κάνει τέτοιες εμπρηστικές δηλώσεις, αν εμείς τις ανεχόμαστε, τόσο αυτός αποθρασύνεται. Υπάρχουν πολλοί λίγοι που ασχολούνται με τα δημόσια πολιτικά που έχουν το οικογενειακό υπόβαθρο, όπως έχω εγώ και πάντα πίστευα και πιστεύω στην ελληνοτουρκική φιλία.

Αλλά συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο όχι. Συζήτηση με εμπρηστικές δηλώσεις όπως αυτές του κ. Ερντογάν είναι δύσκολο. Τι συζήτηση να γίνει όταν το αντιαεροπορικό φτάνει έξω από το Σούνιο; Πρέπει να δείξουμε ότι η συζήτηση γίνεται καλόπιστα και όχι με απειλές».

"Χ"

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: