Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Επαναφορά 23% στο ΦΠΑ θέτει επιτακτικά το ΔΝΤ

Τη θέση ότι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση θα πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 23% διατυπώνουν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο Ταμείο θεωρούν ότι η δοκιμή που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Αύγουστο, οπότε ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε από το 23% στο 13%, απέτυχε και εάν ο συντελεστής δεν αυξηθεί και πάλι θα υπάρξει επιπλέον κενό της τάξης των 200-300 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών, το Ταμείο θέλει να μπουν στο στόχαστρο οι λεγόμενοι κακοπληρωτές εκ προθέσεως -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- εκείνοι δηλαδή που δεν πληρώνουν ενώ έχουν εισοδήματα και καταθέσεις στις τράπεζες.

Από το ΔΝΤ υπογραμμίζουν ότι στηρίζουν τις ευάλωτες τάξεις και τους αποδεδειγμένα φτωχούς και πως το ζητούμενό τους είναι να "σπάσει" η κουλτούρα των κακοπληρωτών που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα μετά το 2009 από τους κατέχοντες οι οποίοι -όπως αναφέρουν- δεν πληρώνουν.

Επιπρόσθετα, από το Ταμείο επισημαίνουν πως αν δεν υπάρξει συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών και η κυβέρνηση προστατεύσει όλους όσοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, τότε η "τρύπα" των τραπεζών θα είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη νέας βοήθειας και οι τράπεζες και κατ' επέκταση να υπάρξει μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό.

Πηγή: TheInsider

Δεν υπάρχουν σχόλια: