Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας: Ο Γεωργιάδης είναι ο καλύτερος υπουργός για να διαλύσει την υγεία

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την τροπολογία για το φάρμακο και τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας παρατέθηκε το μεσημέρι από αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη τονίζοντας ότι «Ο κόσμος γνωρίζει τα σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Έχει μάθει στον υπό διάλυση ΕΟΠΥΥ, έχει μάθει όταν ψάχνει φάρμακα για βαριές ασθένειες και δεν βρίσκει.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, να σταματήσει να παίζει κολπάκια για τη δημόσια υγεία. Η αγωνία μας είναι η επάρκεια σε φάρμακο και η πρόσβαση σε φθηνό και ποιοτικό φάρμακο.
Όταν έχουμε τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας που δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος.

Όταν κινδυνεύει η ζωή τόσο μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις λέξεις. Όταν κατ' εντολή της τρόικας ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να μειώσει τη δαπάνη για φάρμακα. Δεν λέει αν η μείωση θα γίνει για τη δημόσια ή την ιδιωτική δαπάνη. Το τελευταίο καιρό γινόμαστε δέκτες μιας τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, ''Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης''».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα σχολίασε και τις κατηγορίες για διαπλοκή που δέχθηκε από τον υπουργό για διαφήμιση φαρμακευτικής εταιρείας στο σταθμό «Στο κόκκινο». «Για μια διαφήμιση στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο κόκκινο συνολικού ύψους 3.500 ευρώ, κατηγορηθήκαμε για διαπλοκή. Αστειότητες. Δεν είμαι εδώ για να καταφερθρώ εναντίον του κ. Γεωργιάδη. Αντιθέτως θα του δώσω εύσημα γιατί είναι ο καλύτερος υπουργός για να διαλύσει την υγεία. Ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο. Τον καλώ να ξανασκεφτεί τι ανοησία είπε για τον σταθμό, να ζητήσει συγγνώμη» εξήγησε.

«Δεν ήρθα να ασχοληθώ με τον κ. Γεωργιάδη αλλά με την κυβέρνηση. Η δημόσια υγεία είναι πολύ σοβαρό θέμα για επικοινωνιακά παιχνίδια. Ζητάμε από την κυβέρνηση την απόσυρση της τροπολογίας και δεκαήμερη διαβούλευση. Προτείνουμε μείωση της ιδιωτικής δαπάνης. Αν ψηφιστεί η τροπολογία χωίς δημόσια διαβούλευση τότε ο πρωθυπουργός εξυπηρετεί συμφέροντα και θα είναι υπόλογος για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία. Δεν δίνουμε διαπιστευτήρια σε κανέναν» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία με τα φάρμακα ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι «Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει μειωθεί κατά 52% η δημόσια δαπάνη έπειτα από επιταγές τρόικας. Προτείνουμε να σταματήσει το πάρτι με τις φαρμακευτικές εταιρείες.  Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει ελάφρυνση από τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Από Ιανουάριο εξάλλου οι πολίτες θα πληρώνουν χαράτσι ένα ευρώ για συνταγή. Ο κ. Γεωργιάδης που μιλάει για μειώση της δημόσιας δαπάνης για τα φάρμακα, μειώνει κατά το δοκούν χωρίς έλεγχο κοινοβουλευτικό τις τιμές όχι στο σύνολο των φαρμάκων αλλά σε ένα περιορισμένο αριθμό».

«Η επίμαχη τροπολογία δεν εξυπηρετεί τη δημόσια υγεία αλλά τη μνημονιακή απαίτηση για μείωση 1% του ΑΕΠ στη φαρμακευτική δαπάνη για αμφίβολης ποιότητας μάλιστα φάρμακα. Εμείς μοναδικό γνώμονα έχουμε τη δημόσια υγεία, το φθηνό φάρμακο. Αρνούμαστε να στηρίξουμε την τροπολογία και ζητάμε να την αποσύρει η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα για τον κ. Γεωργιάδη, «δεν υπάρχει ζήτημα το ποιος θα έχει την καλύτερη ατάκα στο Twitter, αλλά να αναδείξουμε τις θέσεις μας σχετικά με ένα μείζον θέμα. Θεωρούμε ότι πίσω από την τροπολογία κρύβονται συμφέροντα και ας μην ξεχνάμε το όργιο διαπλοκής με τις φαρμακευτικές εταιρείες που συνέβαινε τόσα χρόνια. Ο κόσμος καταλαβαίνει, δεν πείθεται από την ατάκα. Γιατί δεν ήλεγξε κανείς το πόθεν έσχες των προμηθευτικών φαρμάκων; Εκεί είναι η διαπλοκή».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση θα απορρίψει τις μνημονιακές απαιτήσεις καθώς μέριμνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επάρκεια στο φάρμακο και η πρόσβαση σε αυτό για όλον τον πληθυσμό. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για την πρόθεση του υπουργού Υγείας να αδιαφορεί για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και να εστιάζει το ενδιαφέρον του μόνο στις πολυεθνικές εταιρείες. «Δεν τον ενδιαφέρει ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα μείνουν στο δρόμο;» διερωτήθηκε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Γεωργιάδη να αποκαλύψει ποιες εταιρείες, όπως είπε, είναι αυτές που του άσκησαν πιέσεις, ενώ σημείωσε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα το γεγονός ότι δεν υπάρχει εθνική φαρμακαποθήκη. Σχετικά με τον ΕΟΦ, δήλωσε ότι «δεν περιμέναμε ο ΕΟΦ να μην πάρει θέση υπέρ των εταιρειών. Εμείς δεν παίζουμε όταν έχουμε 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες. Ας αναλάβει το υπουργείο τις ευθύνες του».

Για το θέμα τοποθετήθηκαν επίσης οι Π. Κουρουμπλής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ξανθός Ανδρέας, επικεφαλής της ΕΕΚΕ Υγείας, Γ. Μπασκόζος, μέλος της Π.Γ. υπεύθυνος για θέματα Υγείας και Ν. Μανιός συντονιστής του Τμήματος Υγείας του κόμματος.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: