Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Πέρασε η τροπολογία για τα φάρμακα με 164 «ναι», 72 «όχι» και 10 «παρών»


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης υπερψηφίστηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία για τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Πιο αναλυτικά, σε σύνολο 246 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 164 ψήφισαν «ναι», 72 «όχι» και 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών. Η ήττα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι πασιφανής καθώς η πλειονότητα των βουλευτών στήριξε με την ψήφο της την τροπολογία του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν κατάφερε να βρει συμμάχους στο «όχι».

Και όλα αυτά, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της αμφισβήτησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά και τη χθεσινή Συνέντευξη Τύπου του κόμματος για τη δημόσια υγεία, όπου ο κ. Τσίπρας ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας. Να σημειωθεί ότι οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή αποχώρησαν από την ψηφοφορία.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ευχαρίστησε τους βουλευτές που ψήφισαν την τροπολογία και σημείωσε πως «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική».

Επεισοδιακή συνεδρίαση με ενστάσεις, φωνές και διαμαρτυρίες

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε μετ΄ εμποδίων, καθώς οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης του καταλόγου των βουλευτών ότι επιχειρείται νόθευση της ψήφου τους, επειδή ψηφίζονται πακέτο τα πέντε άρθρα της τροπολογίας και η μη ψήφιση του άρθρου 5 (αλλά η ψήφιση υπέρ των άρθρων 1,2,3,4) διαβάζεται από το προεδρείο της βουλής ως «όχι».

«Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη και αντισυνταγματική εφόσον αυθαιρέτως στην εν λόγω τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα και δεν καταγράφονται οι διαφορετικές ψήφοι», δήλωσε νωρίτερα εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διευκρινίζοντας ότι «το όποιο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν θα γίνει δεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει νέα επίθεση κατά του κ. Γεωργιάδη.

Μάλιστα, οι ενστάσεις από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως από τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου ανάγκασαν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν τεχνητή ένταση.



«Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ωστόσο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Κανελλοπούλου μετά την ψήφο της σχολίασε προς το προεδρείο ότι είναι απαράδεκτο να κλείνουν τα μικροφώνα των βουλευτών με το «έτσι θέλω».

Στη συνέχεια, όταν ήρθε η σειρά της βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελένης Ζαρούλια, να ψηφίσει, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές του κόμματος αποχωρούν από την αίθουσα και την διαδικασία καθώς θεωρούν παράνομη την ψηφοφορία και την Βουλή.

Ένταση με το... καλημέρα

Λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο προεδρεύων Ιωάννης Τραγάκης κατέστησε σαφές ότι βάσει του Κανονισμού δεν θα προηγηθεί συζήτηση ουσίας, καθώς η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έχει γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Την ονομαστική ψηφοφορία είχαν ζητήσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν υπέρ της τροπολογίας.

Ο κ. Κουρουμπλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ψηφιστεί η τροπολογία ανά άρθρο, όπως γίνεται με τα νομοσχέδια.

Ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με τα άρθρα 1,2,3,4 και διαφωνεί με το άρθρο 5 και υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2011 ζητούσε οι τροπολογίες να ψηφίζονται ανά άρθρο.

«Έχετε δίκιο ότι το 2011 είχαν εγερθεί αντιρρήσεις, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές», του απάντησε ο Προεδρεύων Γ. Τραγάκης, ενώ ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε «να τηρηθεί η κοινή λογική». «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια άρθρο προς άρθρο και την τροπολογία που έχει 5 άρθρα ενιαία» πρόσθεσε.

Διαμαρτυρόμενος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριάς ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για τις άρσεις ασυλίας, αλλά θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία για την τροπολογία «γιατί υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία, που άλλα θέλουμε να ψηφίσουμε και άλλα όχι».

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: