Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Η Νέα Παραλία γίνεται καινούργια!

Υπομονή μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να κάνουν οι Θεσσαλονικείς, προκειμένου να απολαμβάνουν τη βόλτα τους σε όλο το μήκος της Νέας Παραλίας. Πριν να αποχαιρετήσουμε το 2013, οι εργασίες ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και 25 μήνες προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί, αφού βρίσκονται πλέον στην τελική τους φάση.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης, στο τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανάπλασης του τμήματος της Παραλίας που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, σε όλο το μήκος των έργων.

Στόχος ήταν ο συγκεκριμένος παραλιακός διάδρομος όπου οι πεζοί θα μπορούν να κάνουν τον περίπατό τους να έχει παραδοθεί πριν από τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Κουράκης, για λόγους ασφαλείας δεν παραδόθηκε.

Το έργο, όπως περιγράφει ο κ. Κουράκης, στο μεγαλύτερό του τμήμα έχει ολοκληρωθεί, η βασική διαμόρφωση έχει γίνει και πλέον βρίσκεται στο στάδιο των λεπτομερειών. Μάλιστα, όπως τονίζει, το ύψος του χωμάτινου λόφου που βρίσκεται απέναντι από το δημαρχείο έχει αρχίσει να μειώνεται. «Τα χώματα αυτά προέρχονται από το έργο και επαναχρησιμοποιούνται σε αυτό. Με την επιλογή μας αυτή, αποφύγαμε τη μεταφορά των χωμάτων σε άλλο χώρο και έτσι δεν επιβαρύναμε την κυκλοφορία, ενώ ταυτόχρονα δεν επιβαρύναμε ούτε το περιβάλλον», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Τρία χιλιόμετρα

Τα επτά νέα πάρκα θα εκτείνονται σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων, από την περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων μέχρι το Βασιλικό Θέατρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φωτιστικοί ιστοί και η αλέα με τις κουκουναριές έχουν ήδη τοποθετηθεί, δίνοντας μια ενιαία εικόνα στο θαλάσσιο μέτωπο της Νέας Παραλίας των 5,5 χιλιομέτρων, αφού ξεκινούν από το Μέγαρο Μουσικής και φτάνουν μέχρι το Βασιλικό Θέατρο.

Το έργο άρχισε να κατασκευάζεται στα τέλη του Ιουλίου του 2011 και σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ανάδοχο κοινοπραξία «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ – Νατούρα ΑΕ», έχει ορίζοντα περαίωσης τους 28 μήνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στα 20,5 εκατ. ευρώ (ο αρχικός ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ, αλλά η τιμή έπεσε λόγω μεγάλης έκπτωσης που προσέφερε ο εργολάβος) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: