Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Πολυήμερες επιθέσεις σχεδιάζει το Πεντάγωνο

Το Πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τις πιθανές στρατιωτικές επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν πολυήμερες επιθέσεις σε στόχους της συριακής κυβέρνησης εις απάντηση στη χρήση χημικών όπλων την προηγούμενη εβδομάδα κατά αμάχων. Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις Αμερικανού ανώτερου αξιωματούχου τον οποίο δεν κατονομάζει και ο οποίος τονίζει ότι “οι επιλογές δεν περιορίζονται σε μία μόνο ημέρα».

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει πάρει ακόμα την τελική απόφαση, αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οποιαδήποτε αεροπορική επίθεση θα περιλαμβάνει την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από τα πλοία των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να ενεργήσουν μονομερώς εάν επιλέξουν να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση, δήλωσε ο αξιωματούχος. «Είμαστε σε επικοινωνία με διάφορους συμμάχους όσον αφορά τη συμμετοχή».

Ο Ομπάμα, ο οποίος εδώ και καιρό δεν επιθυμούσε να αναμειχθεί στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, είχε τις τελευταίες ημέρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες των συμμαχικών κρατών, ώστε να θέσει τις βάσεις για την ανάληψη δράσης με στόχο την παραδειγματική τιμωρία της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η οποία φέρεται πως είναι υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη σε πόλη κοντά στη Δαμασκό.

Πηγή: Reuters, ANA-MPA – Photo via White House by Pete Souza
Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: