Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Αίγυπτος: Ο στρατός άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών - Λουτρό αίματος στο Κάιρο


Η αιγυπτιακή αστυνομία άρχισε σήμερα το πρωί τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του αποπεμφθέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου, σε μία επιχείρηση που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 20 διαδηλωτών και 2 μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

 Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου είχαν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ζητώντας την επιστροφή του στην προεδρία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 43 διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ορισμένοι από τους οποίους από σφαίρες, κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια του Καΐρου,
σύμφωνα με δημοσιογράφο των Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο οποίος βρέθηκε επιτόπου και δήλωσε ότι το σύνολο των νεκρών είναι άνδρες.



Από την πλευρά της η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάνει πλέον λόγο για περισσότερους από 250 νεκρούς, ωστόσο δεν έχει γίνει δυνατή η διασταύρωση της πληροφορίας από ανεξάρτητες πηγές. Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ορισμένα στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν συλληφθεί, αλλά είναι πρόωρο να ανακοινωθούν τα ονόματα των συλληφθέντων, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC TV.

Ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην πλατεία Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου , ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Ασουάν.

Ο δημοσιογράφος του Ρόιτερς δήλωσε ότι είδε περί τους είκοσι διαδηλωτές να έχουν πυροβοληθεί στα πόδια από Aιγύπτιους στρατιώτες. Ο Μοχάμεντ αλ-Μπελτάγκι, στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ότι 300 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά την διάλυση των δύο συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι στις πλατείες Νάχντα και Ραμπάα αλ-Αλαουίγια στο Κάιρο. "Οι σφαίρες πέφτουν βροχή στους διαδηλωτές".

Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από σφαίρες, ότι οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και ότι όπλα βρέθηκαν συγκεντρωμένα στις υπό κατάληψιν πλατείες.

"Είναι η έναρξη της επιχείρησης για τη διάλυση των δαδηλωτών", επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατεία Νάχντα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού οι αιγπυπτιακές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση "κατά στάδια" κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.

Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός Τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψιν πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές. Παράλληλα, κάλεσε "τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή".

"Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή", δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έπειτα από την επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Η αιγυπτιακή αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 200 ατόμων κατά τη διάλυση των συγκεντρώσεων στο Κάιρο, μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν σχόλια: