Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Κόλαση έζησε η Ελασσόνα και οι κάτοικοι της από τη φωτιά!

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Να φύγει το στρατόπεδο απαιτούν κάτοικοι και Δήμος Ελασσόνας!!! Καταρχήν διερευνώνται όλες οι πιθανές περιπτώσεις για το πώς προήλθε και πως ξεκίνησε η πυρκαγιά στην Ελασσόνα, πάνω από το στρατόπεδο της Π.Α.Π. με αποτέλεσμα να μεταφερθεί και μέσα σε αυτό. Αυτό για αρχή.

Κατά δεύτερον το ιστορικό έχει ως εξής: Στις 12:00 με 12:30 οι σειρήνες άρχισαν να στέλνουν σήμα στην πυροσβεστική και η πόλη αναστατώθηκε. Οι καπνοί φαινόντουσαν στην περιοχή του Προφήτη Ηλία από το κέντρο της πόλης, ολοκάθαρα.

Αμέσως Πυροσβεστική Υπηρεσία και Δασαρχείο Ελασσόνας κατέφθασαν στο μέρος. Μαζί και μέλη των Ελασσονιτών Εθελοντών και των Ελλήνων Διασωστών έφτασαν περιμετρικά της περιοχής.
Πυροσβεστήρες, φτυάρια, τσάπες και αλυσοπρίονα αποτέλεσαν τα απαραίτητα «όπλα» απέναντι στην φωτιά. Μάσκες οξυγόνου, μάσκες απλές, νερά και ιατρικά φαρμακεία συμπλήρωναν την ενίσχυση.

Ο αέρας ήταν δυνατός. Μποφόρ αρκετά, καλαμιές, πουρνάρια και πευκοβελόνες αποτελούσαν τον καλύτερο σύμμαχο. Η φωτιά πέρασε μέσα στο στρατόπεδο. Ειδοποιήθηκε το Στρατηγείο της Λάρισας, πυροβεστικά οχήματα από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, την Κοζάνη αλλά και καναντέρ και ελικόπτερα κατέφθασαν για να δώσουν την μεγάλη μάχη. Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος Ελασσόνας, πολύ ορθώς, έπαιρνε την απόφαση εκκένωσης της πόλης, αφού στο στρατόπεδο εικάζεται ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν θήκες ληγμένων πυρομαχικών! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, για προληπτικούς λόγους να κληθεί σε άδεισμα η πόλη από τους κατοίκους, αφού όπως σχολιαζόταν εκείνη την ώρα «κανείς δεν ήταν σίγουρος» για το που μπορούσε να οδηγηθεί η κατάσταση.

Και αυτό έγινε. Η Ελασσόνα εκκενώθηκε! Η εντολή ήταν: «Η Ανατολική πλευρά της πόλης να κατευθυνθεί προς την Τσαριτσάνη. Η Νότια πλευρά προς το Στεφανόβουνο–Γαλανόβρυση ενώ η Δυτική Πλευρά προς τον Ευαγγελισμό». Η Αστυνομική Υποδιεύθυνση της πόλης ανέλαβε την ρύθμιση της κυκλοφορίας.

Την ίδια ώρα η φωτιά μαίνονταν μέσα στο στρατόπεδο. Αλλά με οργανωμένο σχέδιο των πυροσβεστών, η φωτιά περιορίστηκε μέσα στο στρατόπεδο και είναι υπό έλεγχο. Σε επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις. Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος καθώς και αιρετοί της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με ανακοίνωση του Δημαρχείου Ελασσόνας έληξε ο συναγερμός για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην ΠΑΠ Ελασσόνας. Οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν κανονικά στα σπίτια τους. Τρεις τραυματισμοί αναφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας.

ΑΞΙΟΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΩΝ
Τέλος αξίζουν πολλά συγχαρητήρια οι στρατιώτες της ΠΑΠ, οι Ελασσονίτες Εθελοντές, οι Έλληνες Διασώστες, οι εθελοντές πυροσβέστες, όσοι πολίτες βοήθησαν καθώς και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της επαρχίας που ενημέρωναν για την κατάσταση.

ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ…
«Εδώ και χρόνια οι Προκεχωρημένες Αποθήκες Πυρομαχικών που είναι δίπλα στην πόλη εγκυμονούν κινδύνους και πιστεύουμε ότι οι αποθήκες πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη», τονίζει στα «Επίκαιρα», πριν ένα χρόνο ο Γιώργος Πασχόπουλος (με αφορμή όσα έγιναν στη Κύπρο). Μάλιστα, ο ίδιος δηλώνει ότι στο στρατόπεδο της περιοχής εκφορτώνονται πυρομαχικά και από άλλα στρατόπεδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Δεν ξέρουμε από ποια στρατόπεδα έρχονται, αλλά γνωρίζουμε ότι αφοπλίζονται και καταστρέφονται εκεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό είναι βεβαιωμένο και, άλλωστε, το παραδέχεται και η ίδια η στρατιωτική ηγεσία», λέει ο δήμαρχος Ελασσόνας. Ο ίδιος είχε ζητήσει από τον κ. Μεϊμαράκη την απομάκρυνση του στρατοπέδου από την περιοχή. «Οι πληροφορίες που είχαμε ως δήμος είναι ότι υπήρχε μια θετική απόφαση», υπογραμμίζει ο κ. Πασχόπουλος, δηλώνοντας άγνοια για το τι συνέβη τελικά στην πορεία και δεν εφαρμόστηκε η απόφαση για την πόλη, στην οποία, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, διαμένουν 37.264 κάτοικοι και κινδυνέουν άμεσα όπως αυτήν την φορά, που ευτυχώς δεν ζήσαμε ακόμη πιο φρικτές στιγμές από τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς!

Πηγή: Elassona-city.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: