Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Έτοιμοι να διώξουν Χριστόφια οι συγγενείς

Θεωρούν φάρο την απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας

Μετά την ανάδειξη των ευθυνών Χριστόφια σε σχέση με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, οι συγγενείς πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για άσκηση ιδιωτικής ποινικής δίωξης εναντίον του. Διαφωνούν Πέτρος Κληρίδης και Αλέκος Μαρκίδης

Με φάρο την προχθεσινή απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, η οποία ανέδειξε τις ευθύνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με την έκρηξη στο Μαρί, ετοιμάζονται να προχωρήσουν κατά του Δημήτρη Χριστόφια οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας. Μόνο εμπόδιο στον δρόμο τους προβάλλει, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης,
ο οποίος υπεραμύνεται ακόμη της απόφασής του για μη δίωξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Δικηγόροι, όμως, των συγγενών των 13 παλληκαριών που έχασαν τη ζωή τους σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, δηλώνουν ετοιμότητα να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στον Πέτρο Κληρίδη να κινήσει αυτός τις διαδικασίες κατά του κ. Χριστόφια, τονίζοντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, θα προχωρήσουν μόνοι τους, όταν βέβαια αποχωρήσει ο ίδιος από τη Γενική Εισαγγελία.

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο δικηγόρος της οικογένειας του Επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, Λουκής Λουκαΐδης, ανέφερε πως το γεγονός ότι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών αθωώθηκε, επειδή ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, «για μας σημαίνει ότι ο κ. Χριστόφιας βαρύνεται με εγκληματική αμέλεια. Συνεπώς, από τη στιγμή που ο κ. Χριστόφιας ήξερε ότι το φορτίο ήταν επικίνδυνο, αδιαφόρησε και δεν έλαβε ορισμένα μέτρα για την απομάκρυνσή του ή να δώσει οδηγίες για να καταστεί ακίνδυνο, για μας αυτό είναι πολύ σημαντικό και θεωρούμε πως είναι υπόλογος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας».

Θα βολιδοσκοπηθεί εκ νέου ο Κληρίδης

Ερωτηθείς για τον χρόνο κατά τον οποίο θα προχωρήσουν με νομικά μέτρα κατά του Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε πως «θα βολιδοσκοπήσουμε εκ νέου τον κ. Κληρίδη και αν επιμένει στη θέση του, που απ’ ό,τι φαίνεται επιμένει, τότε, όπως είπαμε, θα αναμένουμε την αποχώρησή του για να προχωρήσουμε». Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετικό μας ερώτημα ο κ. Λουκαΐδης είπε πως «πιστεύω πως μια τέτοια υπόθεση θα στοιχειοθετείτο πάρα πολύ καλά στο δικαστήριο».

Να λογοδοτήσει ο Εισαγγελέας

Από πλευράς της οικογένειας του Πλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ο συνήγορός της Αναστάσιος Αντωνίου, μιλώντας στην εφημερίδα μας, ανέφερε πως το δικαστήριο στην απόφασή του την περασμένη Τρίτη ανέδειξε τις ευθύνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη φονική έκρηξη και ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει ο ίδιος διώκοντας τον Δημήτρη Χριστόφια και σε περίπτωση που αρνηθεί, να εξηγήσει δημόσια τους λόγους που δεν το πράττει. Εάν δεν το πράξει, σημείωσε, αν και δεν το επιθυμεί η οικογένεια Ιωαννίδη, θα προχωρήσει μαζί με άλλους συγγενείς στην άσκηση ιδιωτικής ποινικής αγωγής κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Αντωνίου τόνισε, επίσης, πως μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου δικαιώνεται απόλυτα ο Πόλυς Πολυβίου ο οποίος, όπως είπε, έβγαλε ένα ολόσωστο και κρυστάλλινο πόρισμα.

Ζητούν διορισμό ποινικών ανακριτών

Οι δικηγόροι της οικογένειας Ιωαννίδη εξέδωσαν ανακοίνωση, διά της οποίας, αφού αναφέρουν τα σημεία στα οποία το Δικαστήριο ανέδειξε τις ευθύνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, σημειώνουν πως έχει ζητηθεί από τις 24 Μαΐου, μέσω επιστολής που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απευθυνόταν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο διορισμός ποινικών ανακριτών για διερεύνηση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του κ. Χριστόφια. «Μετά από την Απόφαση αυτό καθίσταται κατ’ εμάς επιβεβλημένο, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης ανεξήγητης άρνησης του Γενικού Εισαγγελέα να ενεργήσει προς ανάλογη κατεύθυνση, γεγονός που μας οδήγησε σε αποστολή δεύτερης επιστολής προς το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία παραθέτει με λεπτομέρεια τη νομική και πραγματική βάση επί της οποίας θα πρέπει να διοριστούν άμεσα ποινικοί ανακριτές για τις ευθύνες του κ. Χριστόφια», προσθέτουν, μεταξύ άλλων.

Επικριτικός ο Μαρκίδης

Πάντως, σε σχέση με ενδεχόμενη ποινική δίωξη κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, μιλώντας στον «Άστρα», εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τις τοποθετήσεις πολιτικών κομμάτων και προσώπων, μετά τη δικαστική απόφαση για το Μαρί. Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως κάποιοι κάνουν ολόκληρο σαματά υπέρ της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να τους ενδιαφέρει το Σύνταγμα. Τους κατηγόρησε, μάλιστα, ότι σκόπιμα λαϊκίζουν και εξωθούν την κοινή γνώμη στα άκρα για να επωφεληθούν πολιτικά. Ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι η κριτική πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία και δεδομένα, και όχι σε συναισθηματισμούς, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Γενικός Εισαγγελέας να έκανε λάθος όταν έκρινε ότι για τη στοιχειοθέτηση της υπόθεσης έπρεπε ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης να μετατραπεί από κατηγορούμενο σε μάρτυρα.

Επίθεση Κληρίδη κατά πολιτικών

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», υπεραμύνθηκε των χειρισμών της Νομικής Υπηρεσίας, στην υπόθεση για την τραγωδία στο Μαρί. Ακόμη και σήμερα, είπε, είμαι πεπεισμένος ότι ο χειρισμός που έγινε από τη Νομική Υπηρεσία ήταν ο ορθός, σε ό,τι αφορά το ποιοι περιλήφθηκαν στο κατηγορητήριο. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων, τόνισε, πρέπει να γίνονται σεβαστές και να μην κρίνονται από άτομα που δεν έχουν μελετήσει σε βάθος τις πρόνοιες του ποινικού κώδικα. Εξέφρασε, επίσης, έντονη δυσαρέσκεια για σχόλιο πολιτικών σε σχέση με τον χειρισμό της υπόθεσης και την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Δεν μπορεί, υπέδειξε, «οι πολιτικοί να αποφασίζουν ποιοι θα δικαστούν και ποιοι θα διωχθούν. Αυτό, πρόσθεσε, θα σήμαινε κατάρρευση του κράτους και της Δημοκρατίας». Στις επικρίσεις, ότι το κατηγορητήριο έπρεπε να περιελάμβανε και τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός Εισαγγελέας επανέλαβε ότι προστατεύεται από το Σύνταγμα. Πολλοί, είπε, αποφάνθηκαν ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένοχος και πρέπει να καταδικαστεί, όμως δεν λειτουργεί έτσι η δικαιοσύνη. Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Κληρίδης είπε πως θα μελετήσει την απόφαση και θα κρίνει κατά πόσο θα ασκηθεί έφεση.

Οι ευθύνες Χριστόφια

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ, πάντως, πως στην προχθεσινή απόφασή του το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας απέδωσε στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για τον θάνατο των δεκατριών θυμάτων, ενώ επικαλέστηκε και τη μαρτυρία του Πέτρου Καρεκλά, περί «βασιλικής διαταγής και τα σκυλιά δεμένα», εννοώντας πως αυτοί που καταδικάστηκαν, μεταξύ αυτών και ένας υπουργός της κυβέρνησής του, βρέθηκαν ένοχοι εκτελώντας δικές του διαταγές, να μη φύγουν από την Κύπρο τα επικίνδυνα εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, το Δικαστήριο υπέδειξε πως «πριν από την τελική απόφαση για την τύχη του φορτίου θα έπρεπε να ενημερωθεί και να συναινέσει το Υπουργικό Συμβούλιο», αλλά και το ότι ουδέποτε δόθηκε συγκατάθεση από τον κ. Χριστόφια προς τον κ. Λ. Παντελίδη για καταστροφή του περιεχομένου των εμπορευματοκιβωτίων (παρ. 6 του Μέρους ΣΤ της Απόφασης), αλλά και ότι «... παρά τη ρητή προειδοποίηση που έφτασε στον ίδιο τον ΠτΔ, σε σχέση με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, τα πράγματα αφέθηκαν ως είχαν μέχρι το επόμενο, το τρίτο και μοιραίο, καλοκαίρι».

Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια: