Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Τέρενς Κουίκ: «Τι μου απάντησε ο κ. Βενιζέλος για Θράκη, Νταβούτογλου, Σχέδιο Ανάν, όνομα Σκοπίων, Συρία, Ιράν, Κόσσοβο και λαθρομετανάστευση»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

«Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Ο Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα, στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της οποίας είμαι μέλος, ήρθε για την ενημέρωσή
μας επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός των Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος «επειδή αυτή η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής ήταν δημόσια, οι τοποθετήσεις του και οι απαντήσεις του είχαν εκείνη την αναγκαία επιφυλακτικότητα λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε λέξη του δεσμεύει διεθνώς τη χώρα και τροφοδοτεί το διπλωματικό διάλογο.**

Υποσχέθηκε, πάντως, ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στην οποία μετέχουν μόνο οι Τομεάρχες Εξωτερικών των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων και η οποία γίνεται πάντοτε κεκλεισμένων των θυρών χωρίς πρακτικά, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται εκτενής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων χωρίς επιζήμια, για τη χώρα, διασπορά.

Στον κ. Βενιζέλο εκ μέρους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έθεσα ερωτήματα σχετικά με τη Θράκη, την Κύπρο, τη Συρία, τα Σκόπια, το Ιράν κ.α.

Σε ό, τι αφορά τη Θράκη και στο εάν και κατά πόσο στη συνάντησή του πριν λίγες μέρες με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τέθηκαν ζητήματα που άπτονται της Συνθήκης της Λωζάννης και εάν ο Τούρκος ΥΠΕΞ του μίλησε για «τουρκικές μειονότητες», ο κ. Βενιζέλος μου απάντησε ως εξής:

«Εμείς στη Θράκη, σεβόμαστε πλήρως τη μουσουλμανική μειονότητα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Σεβόμαστε το ελληνικό Σύνταγμα, σεβόμαστε τη Συνθήκη της Λωζάννης, σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις του Στρασβούργου και θέλουμε από όλες τις χώρες, εν προκειμένω από την Τουρκία, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κράτος Δικαίου, να σέβεται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην οποία μετέχει και θέλουμε να εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις».

Μία απλή ανάγνωση της απάντησης που έδωσε ο κ. Βενιζέλος δείχνει ότι πράγματι πρέπει να τέθηκαν ζητήματα εκ μέρους του κ. Νταβούτογλου. Δεν ξέρω αν τα όσα σχετικά είπε στην Επιτροπή ο Έλληνας ΥΠΕΞ (θέλω να το πιστεύω πάντως) δείχνουν ότι η Ελλάδα ούτε που συζητά ενδεχόμενο αλλοίωσης της Συνθήκης της Λωζάννης, φαντάζομαι, όμως, ότι στην κλειστή ενημέρωση του επερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που προσδιορίζεται για το Σεπτέμβριο, θα μάθουμε πολλά περισσότερα.

Διευκρινίζω εδώ, ότι άμεσα θα ζητήσω προσωπική συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο με τη θεσμική μου ιδιότητα του Τομεάρχη Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Σε ό, τι αφορά τα Σκόπια, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με αλλεπάλληλες ερωτήσεις που του έγιναν για το θέμα της ονομασίας.

Αποκόμισα την εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκχωρήσει το όνομα της Μακεδονίας με τον όποιο επιπλέον προσδιορισμό.

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό και ειδικότερα για τα όσα διαχέονται για «σχέδιο Ανάν 2» ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι:

«Δεν έχουμε ένδειξη για σχέδιο Ανάν. Έχουμε μόνο Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θέτει η κυπριακή πλευρά. Αλλά αυτά θα τα δούμε από τον Οκτώβριο και πέρα, γιατί όπως υπογραμμίζει η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή προέχει η διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Πάντως, το σχέδιο Ανάν πριν περίπου δέκα χρόνια, άφησε ένα κεκτημένο. Να μπορεί ο κυπριακός λαός να εκφράζεται με δημοψήφισμα».

Σε ό, τι αφορά τη Συρία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι:

«Η Ελλάδα ήταν κατά της άρσης του εμπάργκο για τον εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης και οι χώρες οι οποίες πρωτοστάτησαν στην άρση του εμπάργκο, τώρα δεν θέλουν να κάνουν χρήση της δυνατότητάς τους να εξοπλίσουν την ούτως ή άλλως διασπασμένη συριακή αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι εξελέγη νέος επικεφαλής της πριν από λίγες εβδομάδες».

Σε ό, τι αφορά το Ιράν, ο κ. Βενιζέλος μου απάντησε ότι «η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμπάργκο».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε και σε ερώτηση που του έθεσε ο συνάδελφος του ΚΚΕ για το Κόσσοβο. Απάντησε ως εξής:

«Για το Κόσσοβο είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την εγκατάσταση Γραφείου Οικονομικού και Εμπορικού Συνδέσμου στην Ελλάδα και το ζήτημα των σχέσεών μας με το Κόσσοβο, θα το εξετάσουμε την περίοδο που αρχίζει τώρα υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων στις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας».

Θεωρώ επίσης ότι ήταν αξία μνείας η απάντηση του κ. Βενιζέλου στο ερώτημα που του τέθηκε για τη λαθρομετανάστευση.

Μας απάντησε ότι «η Ελλάδα αδικείται κατάφωρα από τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ η οποία χρήζει σημαντικών αλλαγών».

Δεν θέλησε, επί του προκειμένου να επεκτείνει τη συζήτηση.

**Και κάτι τελευταίο επειδή σε αυτό τον τόπο πολλοί θέλουν να κάνουν τους γνώστες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Επιχειρηματολογώντας ο κ. Βενιζέλος στην αρχή της συνεδρίασης, στο γιατί σε μια δημόσια συνεδρίαση (άρα και σε δημόσιες δηλώσεις) πρέπει ο καθείς να είναι προσεκτικός στα λεγόμενά του, είπε το εξής:

«Στην εξωτερική πολιτική οι λέξεις είναι πράγματα. Δεν είναι απλά λέξεις».

Με λίγα λόγια, η κάθε λέξη έχει την οντότητά της. Και αυτό το ξέρουν πάρα πολύ καλά όλοι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με το πολιτικό και το διπλωματικό ρεπορτάζ, όπως εγώ επί 40 και πλέον χρόνια».

Πηγή: Olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: