Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Η ευρωζώνη γίνεται αρένα: «Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν»

«Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ» ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΜΕΡΚΕΛ - ΣΟΪΜΠΛΕ

 Ave Caesar! Morituri te salutant! Χαίρε Καίσαρ! Οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν… Λεγόταν από τους μονομάχους πριν τη μάχη…

Σε ρόλο Καίσαρα η Μέρκελ μετατρέπει την Ευρώπη σε αρένα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για την Ευρώπη. Ο Σόιμπλε και η παρέα του έχουν αποφασίσει  να μετατρέψουν το νότο σε ρωμαϊκή αρένα στέλνοντας εκεί τους γύπες και τις ύαινες των αγορών για να «ξεδιψάσουν» και να μην επιτεθούν στο Βορρά αλλά και οι «κατατρεγμένοι» καταθέτες να βρουν καταφύγιο στη Γερμανία και τους δορυφόρους τους, ώστε οι τελευταίοι να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να προφυλαχτούν οι ίδιοι, όταν η κρίση θα φτάσει στην αυλή τους.

Η απόφαση για την Κύπρο ουσιαστικά είναι η κορύφωση του δόγματος «Σοκ και δέος» που εφαρμόζει το γερμανικό κατεστημένο και η μετατροπή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε: «ο θάνατός σου, η ζωή μου!».

Ήδη γερμανόφιλοι κύκλοι των Αθηνών υποστηρίζουν ότι όσο και αν είναι σκληρή η απόφαση που πάρθηκε για τους καταθέτες στην Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την «χρυσή» ευκαιρία για να φέρει τις ελληνικές καταθέσεις πίσω που θα αποτελέσουν οξυγόνο για την ρευστότητα της Ελληνικής οικονομίας. Και μάλιστα πιέζουν τον κ. Στουρνάρα να ανακοινώσει ελεύθερη επιστροφή κεφαλαίων χωρίς πόθεν έσχες!

Τις τελευταίες μέρες οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο με κομμένη την ανάσα, καθώς, όπως αποδεικνύεται, το πολιτικό ρίσκο στην Ευρωζώνη δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτήσει για μία ακόμη φορά δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση «κρυμμένη» και φοβισμένη ψάχνει να βρει βηματισμό, ανιχνεύοντας τις συνέπειες που ενδεχομένως θα έχει τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και γενικότερα για τις οικονομίες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο μεγάλος φόβος κυβερνητικών στελεχών είναι ότι διαφαίνεται σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών και του Βερολίνου απέναντι στις πιο αδύναμες οικονομίες του νότου της ευρωζώνης.
Ενώ πλέον η απόφαση αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εκβιαστικό δίλημμα από την Τρόικα: κάντε απολύσεις ή κάντε κούρεμα καταθέσεων!

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αμφίβολο αν η κυβέρνηση θα πετύχει κάτι θετικό με την επιστροφή της Τρόικας μετά την προσωρινή διακοπή των διαπραγματεύσεων.
Οι προβλέψεις της κυβέρνησης για καλυτέρευση του κλίματος και ανάκαμψη πάνε στις ελληνικές καλένδες  μετά το αρνητικό ψυχολογικό κλίμα που διαπερνά ολόκληρο το νότο.

Παράλληλα το πολιτικό κλίμα γίνεται ακόμα δυσκολότερο καθώς ενισχύονται οι φωνές κατά των μνημονίων, του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στο παραπέντε της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών, με την τρόικα να αντιδρά στις συγχωνεύσεις και τους κορυφαίους τραπεζίτες  να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο.

Οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλο το τραπεζικό σύστημα του Νότου.

Εάν προκληθεί νέα διαρροή αποταμιεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, θα επιβαρυνθούν τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανακεφαλαιοποίηση τους.

Προμελετημένο «έγκλημα» η απόφαση για την Κύπρο

Τουλάχιστον οι Κύπριοι πολιτικοί δεν «έφαγαν» τον εκβιασμό με την ταχύτητα που μας έχουν συνηθίσει οι Ελλαδίτες  συνάδελφοι τους, με την καθυστέρηση που κράτησαν στην υλοποίηση των εντολών αποκάλυψαν τους υπόγειους σχεδιασμούς αλλά φέρνουν και σε δύσκολη θέση την Αθήνα και το Βερολίνο.

Θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα:

Από πότε είχε σχεδιαστεί το κούρεμα των καταθέσεων; Είναι σύμπτωση που η απόφαση λήφθηκε παραμονές της αργίας της Καθαράς Δευτέρας;

Έχει προταθεί ανάλογο σχέδιο κουρέματος καταθέσεων στην Ελλάδα;

Ποιοι έχουν βάλει στο μάτι τα Ρώσικα κεφάλαια;

Γιατί η Μέρκελ θέλει να ελέγξει τους Ρώσους ολιγάρχες που έχουν κεφάλαια εκτός Ρωσίας; 
Γιατί δεν μιλάνε για το Λουξεμβούργο με ΑΕΠ 44,2 δις ευρώ και τραπεζική δραστηριότητα 959,7δις ευρώ που είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο στην Ευρώπη;

Το ίδιο ισχύει για τη Μάλτα, με ΑΕΠ 6,7 δις ευρώ και τραπεζική δραστηριότητα 53,4 δις.
Γιατί κράτη μέλη που εντάχθηκαν με τη διεύρυνση του 2004: Μάλτα, Εσθονία, Λετονία κ.α. είναι επιθετικά τόσο στην Κύπρο όσο και στη χώρα μας;

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στο νότο η Moody's είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Λετονίας δίνοντας παράλληλα θετική προοπτική που αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο νέας αναβάθμισης μεσοπρόθεσμα.

Η απόφαση για την Κύπρο στοχεύει:

Στη φυγή των μεγαλοκαταθετών και μεταφορά των καταθέσεων σε χώρες του βορά ως πιο ασφαλείς.
Αποτελεί τελεσίγραφο σε όλες τις χώρες του μνημονίου ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Στη δημιουργία ευρώ δύο ταχυτήτων. Το «αναξιόπιστό» ευρώ του νότου  και το «αξιόπιστο» ευρώ του Βορρά. 
Στην  επίδειξη δύναμης της Μέρκελ για τη δημιουργία Γερμανικής Ευρώπης με φόντο τις εκλογές. 

Βοηθά τους Γερμανούς τραπεζίτες να συσσωρεύουν τεράστια κεφάλαια και η Γερμανική οικονομία να κερδίζει από τα  μηδενικά επιτόκια.

Αυτό έγινε με τον εκβιαστικό και τραγικό τρόπο που παρακολουθήσαμε. Τεράστιο πλήγμα για την Κύπρο και οιωνός μεγάλων κακών για την Ελλάδα. Ας μην ξεχνούν στην Καγκελαρία ότι μπορεί να υπάρξει κάποιος… Σπάρτακος να τους ανατρέψει τα σχέδια.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: