Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Τούρκος και μουσουλμάνος από την Ξάνθη ξυλοκόπησαν τον Ιμάμη της Ρόδου

Οι παρακρατικοί της Θράκης υποδαυλίζουν καταστάσεις και μειονοτικά ζητήματα στη Ρόδο

Σοβαρό επεισόδιο σε βάρος του νέου Ιμάμη της Ρόδου κ. Καρά Αλή Χασάν εκτυλίχθηκε στο Τέμενος Ιμπραήμ Πασά όπου μετέβη για την τέλεση της καθιερωμένης καθημερινής προσευχής.

Ο Ιμάμης, που μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στην Μουφτεία Διδυμοτείχου και διορίστηκε από την ελληνική Πολιτεία για να υπηρετήσει το φιλόθρησκο κοινό των μουσουλμάνων της Ρόδου.. δέχτηκε επίθεση από δύο άτομα τα οποία τον εξύβρισαν και τον χτύπησαν!

Πρόκειται για ένα 49χρονο υπήκοο Τουρκίας που διαμένει μόνιμα στη γειτονική χώρα και ένα 42χρονο ημεδαπό, μόνιμο κάτοικο Εχίνου Ξάνθης, οι οποίοι συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνσ η Ασφαλείας Ρόδου μετά την υποβολή μηνύσεων και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης θρησκευτικής συνάθροισης, έμπρακτης εξύβρισης και απρόκλητης σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο του ΒΑΚΟΥΦ κ. Οντέρ Ουζέλ «ο νέος Ιμάμης της Ρόδου κ. Καρά Αλή Χασάν του Χακή, επελέγη με την από 17/10/2012 Απόφαση της Επιτροπής που συστήθηκε από τον Οργανισμό του ΒΑΚΟΥΦ, για την αξιολόγηση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί για την θέση αυτή και θα λειτουργεί στο Τέμενος Ιμπραήμ Πασά της Ρόδου στην πλατεία Δαμαγήτου από την Τετάρτη 7/11/2012 και θα είναι στη διάθεση των πιστών Μουσουλμάνων του νησιού μας για οποιαδήποτε θρησκευτική τελετή».

Ιμάμης Καρά Αλή Χασάν
Την Τετάρτη το πρωί ο νέος Ιμάμης της Ρόδου συνοδευόμενος από το Δ.Σ. του Οργανισμού Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ Ρόδου, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο και στη συνέχεια είχε επίσκεψη γνωριμίας με τον δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, όπου ανταλλάχθηκαν ευχές και τονίστηκε η επί χρόνια αρμονική συμβίωση των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών της Ρόδου, για την συνέχιση της οποίας θα υπάρξει η από κοινού συνεργασία, ενώ συνάντηση με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Mαχαιρίδη θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, λόγω απουσίας του στην Κύπρο.


Μετά την ολοκλήρωση των εθιμοτυπικών επισκέψεων ο νέος Ιμάμης της Ρόδου μετέβη στο τέμενος Ιμπραήμ Πασά, προκειμένου να τελέσει την καθιερωμένη καθημερινή προσευχή, ενώπιον των πιστών μουσουλμάνων της Ρόδου.

Ωστόσο η προσευχή δεν κατάφερε να αρχίσει καλά – καλά καθώς οι δύο άνδρες, ένας εκ των οποίων έχει έρθει από την Τουρκία και ο άλλος από την Θράκη, επιτέθηκαν στον νέο Ιμάμη και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος του, ενώ παράλληλα τον εξύβρισαν.

Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και υπέβαλε μηνύσεις. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα δύο άτομα τα οποία κατηγορούνται για διατάραξη θρησκευτικής συνάθροισης, έμπρακτης εξύβρισης και απρόκλητης σωματικής βίας.

Το όλο επεισόδιο προκάλεσε αναστάτωση τόσο στους παρευρισκομένους όσο και στα υπόλοιπα μέλη της Μουσουλμανικής Κοινότητας του νησιού που πληροφορήθηκαν το γεγονός.

Την Παρασκευή το απόγευμα, οι δράστες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 21 μηνών, από το Αυτόφωτο Πλημμελειοδικείο Ρόδου. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι αντιδρώντες στον διορισμό του νέου ιμάμη, υποστηρίζουν άλλον ιμάμη προερχόμενο από την Κομοτηνή, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Ρόδο και δεν είναι διορισμένος από την ελληνική Πολιτεία.

Πάντως, τους τελευταίους μήνες έχουν εκδηλωθεί έντονες διαμάχες μεταξύ των μελών της Μουσουλμανικής Κοινότητας Ρόδου όχι μόνο για το θέμα του ιμάμη, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα.

Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, ο τουρκικός τύπος ασχολείται με τη Ρόδο και ειδικά με θέματα που αφορούν διάφορα τεμένη υποστηρίζοντας ότι… καταρρέουν, ενώ είναι γνωστό ότι στα περισσότερα έχουν γίνει αναστηλώσεις, ενώ σε άλλα βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές παρεμβάσεις με την φροντίδα και τις δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δίκη παρακολούθησαν δημοσιογράφοι όπως επίσης και τηλεοπτικά συνεργεία που ήρθαν από την Τουρκία.

Με πληροφορίες από τις εφημερίδες: ΡΟΔΙΑΚΗ και ΤΑ ΝΕΑ

Πηγή: AlexandroupoliOnline

Δεν υπάρχουν σχόλια: