Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Επίθεση του τουρκικού στρατού στη Συρία (Video)



Η Τουρκία βάλλει  από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης με δυνάμεις βαρέως πυροβολικού και πεζικού σε συριακό έδαφος.  Οι προθέσεις του τουρκικού στρατού παραμένουν ακόμη άγνωστες ως προς τον στόχο της επιχείρησης, ωστόσο η αφορμή για την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων εντός της Συρίας  αποτέλεσε η ρίψη συριακού όλμου σε τουρκικό έδαφος, στη πόλη Ακσάκαλε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν  μία μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της.. Ακόμα 9 άτομα τραυματίστηκαν.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας στα σύνορα απάντησαν αμέσως στην επίθεση. Χτυπήθηκαν με πυρά πυροβολικού στόχοι στη Συρία που εντοπίστηκαν με ραντάρ», ανέφερε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού της Τουρκίας. «Η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ αναπάντητες τέτοιου είδους προκλήσεις από το συριακό καθεστώς που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Δυτικοί αξιωματούχοι, από τον  γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ως τη Χίλαρι Κλίντον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταδίκασαν την δολοφονική επίθεση που στη συνοριακή πόλη του Ακσάκαλε.

Νωρίτερα σήμερα, τέσσερις εκρήξεις έπληξαν ένα κυβερνητικό έλεγχο περιοχή κοντά στη λέσχη αξιωματικών του στρατού στη βόρεια συριακή πόλη του Χαλεπίου, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας πάνω από 100 δήλωσαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την Hurriyet, τόσο ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ενημερώθηκαν για την επίθεση. Στην ανακοίνωση τονίζεται από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν πως η επίθεση έγινε στο πλαίσιο που ορίζει το διεθνές δίκαιο και ήταν αμυντική. Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει πως το ΝΑΤΟ θα συνεδριάσει εκτάκτως τις επόμενες ώρες. Η επίθεση αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Necdet Ozel, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Besir Atalay και τον υπουργό Δικαιοσύνης Sadullah Ergun.



Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: