Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Επεισόδια και χημικά στο Πεντάγωνο


Ξύλο και εκτεταμένη χρήση χημικών στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ανάμεσα σε ΜΑΤ και εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που εισέβαλαν στο χώρο σπάζοντας τα προστατευτικά ρολά και «πολιορκούσαν» την είσοδο του υπουργείου.




 Άνδρες από τουλάχιστον τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ έθεσαν σε κλοιό τους διαμαρτυρόμενους, ενώ έγιναν και δεκάδες προσαγωγές ανάμεσα στις οποίες και αυτή του προέδρου των εργαζομένων στα ναυπηγεία, Γ. Καρακίτσου, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ανήρτησε ο enikos.gr.



Από τα επεισόδια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροροφίες, υπάρχουν τρεις τραυματίες εργαζόμενοι, χωρίς όμως κάτι πολύ σοβαρό. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος ζήτησε μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων να αδειάσει ο προαύλιος χώρος από τους συγκεντρωμένους. «Αν δεν σας σταμάταγαν στην πόρτα θα ανεβαίνατε στο γραφείο μου και θα το σπάζατε», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του και μιλώντας με κάποιους από τους εργαζόμενους ο κ. Κωσταράκος.



 Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά δεν υπήρχε στο χώρο  καθόλου αστυνομική δύναμη, ωστόσο λίγα λεπτά αργότερα διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ οι εργαζόμενοι των Ναυπηγίων αντέδρασαν, αρχικά, κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία στα σκαλιά της κεντρικής εισόδου.



 Λίγο αργότερα επιχείρησε να μιλήσει με το συγκεντρωμένο πλήθος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Ο κ. Κωσταράκος ρώτησε αρχικά για τις «μαύρες» σημαίες τις οποίες κρατούσαν στα χέρια τους αρκετοί εργαζόμενοι και για το γεγονός ότι έφτασαν στο σημείο να σπάσουν τα ρολά και να εισβάλουν εντός ενός στρατοπέδου. Κάπου εκεί συνάντησε πολλές και έντονες αντιδράσεις από το συγκεντρωμένο πλήθος κι έτσι με τις διαμορφωμένες συνθήκες δεν ήταν δυνατόν να γίνει διάλογος.



 Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται τόσο για το γεγονός ότι έχουν 6 μήνες να πληρωθούν, όσο και για την εκ περιτροπής εργασία με μία μέρα δουλειά την εβδομάδα που έχει επιβάλει η εργοδοσία.



 «Μας δουλεύουν όλοι», δηλώνουν στην κάμερα του ΣΚΑΙ εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία.



 Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να συμπαρασταθεί στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. Μάλιστα, όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες που δημοσιοποίησε ο enikos.gr συνομίλησε με αρκετούς απ’ αυτούς.


Το σωματείο των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα», που ζητεί συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας, θέτει θέμα δεδουλευμένων, καθώς, όπως αναφέρει, από τους 1.100 εργαζόμενους, οι 160 είναι απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια και οι υπόλοιποι τους τελευταίους έξι μήνες, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η εκ περιτροπής εργασία.

Οι εργαζόμενοι ζητούν «οριστική και βιώσιμη» λύση για τα ναυπηγεία, δικαίωμα στη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στο εξοντωτικό μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας που έχει επιβάλει η εργοδοσία, ενώ έχουν ζητήσει να υπάρξει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ενιαίου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα και "πάγωμα" της καταβολής δόσεων των στεγαστικών δανείων.

Πηγή: Real

Δεν υπάρχουν σχόλια: