Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Τα εκατόχρονα από την απελευθέρωση γιόρτασε η Ι.Μ. Κίτρους


Στις 16 Οκτωβρίου 2012 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια ακριβώς από την απελευθέρωση της Κατερίνης από τον Τουρκικό ζυγό. Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο, η Ι. Μητρόπολις Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε συνεργασία με το Δήμο Κατερίνης, προέβη σε σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο τον Καθεδρικό Ι. Ναό της Θείας Αναλήψεως, στον οποίο είχε ψαλεί και η δοξολογία της απελευθέρωσης 100 χρόνια πριν.

Έτσι το περασμένο Σάββατο 13 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας από την Ι. Μονή Οσίου Διονυσίου εν Ολύμπω, από τους Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ και Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο.

Εν συνεχεία εψάλει Δοξολογία επί τη αφίξει της Ιεράς Εικόνος και Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, με τη συμμετοχή πλειάδος Ιερέων.


Την Κυριακή 14 Οκτωβρίου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο, στο τέλος της οποίας πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο του αειμνήστου Μητροπολίτου Παρθενίου Βαρδάκα, επί των ημερών του οποίου πραγματοποιήθηκε η απελευθέρωση της Κατερίνης, και του Αντισυνταγματάρχου Δημητρίου Σβορώνου, καθώς και όλων των αξιωματικών και οπλιτών που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση.


Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκόμισε για προσκύνημα Ιερό Λείψανο της Οσίας Σοφίας από την Ι. Μ. Κλεισούρας.

Επίσης οι πιστοί είχαν την ιδιαίτερη ευλογία να προσκυνήσουν 30 περίπου Λείψανα Αγίων που μεταφέρθηκαν από όλες τις ενορίες και τις Ι. Μονές της Μητροπόλεως Κίτρους.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου το πρωί εψάλει από την υπέροχη Εκκλησιαστική χορωδία του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Κατερίνης η επίσημη Δοξολογία για την απελευθέρωση της Κατερίνης, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καστορίας, με τη συμμετοχή του κλήρου της Κατερίνης και των περιχώρων και των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου.

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου τελέστηκε η Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στο τέλος της οποίας ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αρχιμ. π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ευχαρίστησε θερμά τον Καθηγούμενο της Ι. Μ. Οσίου Διονυσίου εν Ολύμπω π. Μάξιμο και τη συνοδεία του, οι οποίοι μετέφεραν την Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας στην Κατερίνη και έδωσαν έτσι την ευκαιρία σε χιλιάδες πιστούς να την προσκυνήσουν.

Εν συνεχεία, ο Ιερός Κλήρος και ο λαός κατευόδωσαν το Ιερό Εικόνισμα για την Ιερά Μονή Οσίου Διονυσίου.

Όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων τελέστηκαν πολλές ακολουθίες και το πλήθος του κόσμου προσκυνώντας την Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας «ακούμπησε» τον πόνο, τις δυσκολίες και τα προβλήματά του στην στοργική Μητέρα που σκέπει και φρουρεί τον πονεμένο τόπο μας.


Πηγή: Romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: