Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Αργύρης Λαφαζάνης: Επιστολή στην εφημερίδα "Το Παρασκήνιο"

19-09-2012

Αγαπητέ κ. Ντάσκα

Πριν μερικές μέρες ενημερώθηκα για σειρά δημοσιευμάτων της εφημερίδας σας για θέματα της Χαλκιδικής όπου περιέχονται και αναφορές στη δική μας διοίκηση της Νομαρχίας από το 2003 μέχρι το 2006. Κατ’ αρχήν καλοπροαίρετα και χωρίς να επικαλούμαι κανένα «νόμιμο δικαίωμά μου» θέλω να σας ενημερώσω ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας μου ανάμεσα στον κ. Ζωγράφο και τον κ. Στέγγο με τους οποίους βρίσκομαι από χρόνια σε σφοδρή σύγκρουση, όχι για δικά μου συμφέροντα, θεωρήθηκε από τους Χαλκιδικιώτες ιδιαίτερα ατυχής. Ακόμη για την εμφάνισή μου κάτω από την σκιά του τίτλου «ΟΡΓΙΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ» είναι γνωστό ότι κατά τη δική μας περίοδο 2003-2006:

-Δεν έγινε καμία παραχώρηση δημόσιας έκτασης. Πολλές εκατοντάδες παραχωρήσεις τεμαχίων έγιναν πριν και μετά από εμάς, ενώ για τις 87 παραχωρήσεις στη Μονή Βατοπεδίου περίμεναν να φύγουμε από τη Νομαρχία για να τις προχωρήσουν.

-Δεν προωθήθηκε κανένας ιδιωτικός ή συνεταιριστικός οικισμός αντίθετα ματαιώθηκαν αρκετοί οικισμοί από τη δική μας διοίκηση.

-Σταμάτησε η κατασκευή άτυπων οικισμών, εκτός σχεδίου, με τη μέθοδο του τεμαχισμού ή με προκλητικές υπερβάσεις των όρων δόμησης.

-Δεν έγινε ούτε μία ηλεκτροδότηση αυθαιρέτου με το πρόσχημα της αναπηρίας. Πριν από εμάς έγιναν χιλιάδες μετά από εμάς αρκετές δεκάδες.

-Δεν έγινε καμία μεταβίβαση μοναστηριακού ακινήτου γιατί ευτυχώς απαιτούνταν έγκριση Νομάρχη.

-Δεν έγινε καμία διαγραφή και καμία μείωση προστίμου.

-Δεν υπάρχουν περισσότερα από 3-4 «45άρια» δηλαδή αναθέσεις με πρόχειρο διαγωνισμό. Πριν από εμάς υπήρχαν αρκετά, μετά από εμάς ίσως και 150.

-Δεν υπήρξε καμία παραπομπή ή διατύπωση κατηγορίας όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα αλλά ούτε και για τους υπαλλήλους της Νομαρχίας.

Γενικότερα

-Δεν υπήρξε καμία σκιά ή διατύπωση υπαινιγμού για μη χρηστή διαχείριση, αν και αναζητήθηκε επίμονα.

Αν συμφωνήσετε ότι όλα αυτά που δεν έγιναν αποτελούν κατά κανόνα τη βάση και την ευκαιρία για εκδήλωση φαινόμενων διαφθοράς σε επίπεδο Νομαρχίας, τότε θα βρείτε αταίριαστη τη φωτογραφία μου κάτω από τον τίτλο «όργιο διαφθοράς».

Όσον αφορά τα 6 ζητήματα στα οποία αναφέρονται τα δημοσιεύματά σας και τα οποία αποτελούν αντικείμενο της έρευνας και του πορίσματος πρέπει να μάθουν οι αναγνώστες σας, ότι για όλα η παράταξή μας έκανε προσφυγές στην επιτροπή του άρθρου 7 (που όλες απορρίφθηκαν), προκάλεσε συζητήσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και άσκησε έντονη κριτική στα μέσα ενημέρωσης του Νομού.

Βέβαια αυτά που βγάζει το πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που προφανώς έχετε στα χέρια σας, δεν είναι τα πιο σημαντικά. Οι ελεγκτές έπιασαν τους κώνωπες αλλά δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να πιάσουν τις καμήλες. Έτσι τα 45αρια της περιόδου 2007-2008 δεν ζητήθηκαν καν, οι εκατοντάδες εντολές πληρωμής για φορτηγά και μηχανήματα δεν εντοπίσθηκαν (εκτός από μία περίπτωση που είναι η πιο νόμιμη), οι ατελείωτες διαγραφές και μειώσεις προστίμων δεν ερευνήθηκαν και για τα έργα χωρίς μελέτες εκφράζεται η… ευχή να ελεγχθούν οι αποφάσεις της επιτροπής του άρθρου 7 που απέρριπτε τις δικές μας προσφυγές.

Εμείς εκφράζουμε την ευχή να ελεγχθεί, κάποτε, το κλιμάκιο Θεσσαλονίκης των Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημ. Διοίκησης, που ενώ έχει μία «στοίβα» υποθέσεις για τη Χαλκιδική δεν προχωράει καμία.

Σχετικά με την περίπτωση του τεράστιου προστίμου, από τη μακροσκελή καταγραφή των συνεδριάσεων, των αναβολών, των ενστάσεων και των αναστολών-ακυρώσεων και όσον αφορά τους 48 μήνες της δικής μας θητείας από 01-01-2003 μέχρι 31-12-2006 προκύπτει ότι:

-9,5 μήνες (σε δύο φάσεις) αναλώθηκαν σε συνεδριάσεις, αναβολές και λάθη των υπηρεσιακών παραγόντων (όχι πάντοτε αθώα)

-Επί 7,5 μήνες (και πάλι σε δύο φάσεις) το πρόστιμο ίσχυε

-Επί 31 μήνες το πρόστιμο ήταν «παγωμένο» με δικαστικές αναστολές και ακυρώσεις. Η μεγαλύτερη επομένως καθυστέρηση (περισσότερο από 2,5 χρόνια) έχει σχέση με την ταχύτητα λειτουργίας της δικαιοσύνης αλλά και τους επιτυχείς χειρισμούς των νομικών υποστηρικτών του επιχειρηματία τους οποίους πρέπει να αναζητήσετε για να τους… συγχαρείτε.

Πράγματι ο κ. Ζωγράφος δεν είχε εμπλοκή με την υπόθεση Γερούκη πριν το 2007 ως Νομάρχης. Θα γελάσετε όμως και θα καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη όταν διαπιστώσετε ποια «μάχιμα» δικηγορικά γραφεία χειρίζονταν (με επιτυχία) την υπόθεση και «έβγαζαν» τις θετικές για τον επιχειρηματία δικαστικές αποφάσεις, εναντίον των συμφερόντων της Νομαρχίας και του Δημοσίου.

Το σημαντικότερο όμως είναι η ριζικά διαφορετική κατεύθυνση χειρισμού της υπόθεσης. Η δική μας εντολή προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν να επιβληθεί ξανά το πρόστιμο μετά την κοινοποίηση της ακύρωσής του (31-10-05) με φροντίδα και επιμέλεια ώστε να αποφευχθούν οι αστοχίες της προηγούμενης επιβολής, πράγμα που έγινε σε σχετικά σύντομο χρόνο (02-02-06).

Αντίθετα μετά το 2007 και μετά την παραλαβή της νέας ακυρωτικής απόφασης του 2008 για λόγους… «αοριστίας» (μία ακόμη μεγάλη επιτυχία των δικηγόρων της επιχείρησης) το πρόστιμο μέχρι και σήμερα δεν έχει επιβληθεί. Η δική μας άποψη είναι ότι η διοικητική διαδικασία της επιβολής του προστίμου δεν αναστέλλεται από την (προκληθείσα από την Νομαρχία) δικαστική εκκρεμότητα με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με απλά λόγια η μπάλα στάλθηκε στην κερκίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου βρίσκεται επί μια πενταετία και όπου μάλλον θα βρίσκεται και για μία ακόμη πενταετία. Και τελικά όχι μόνο δεν θα εισπραχθούν «τόκοι και προσαυξήσεις» αλλά ούτε και το «κεφάλαιο» αφού τα 16.000 τ.μ. του αυθαιρέτου μπορούν ήδη να υπαχθούν στον νόμο του 2011 με πολύ μικρότερο πρόστιμο. Αυτό θα ολοκληρώσει τον θρίαμβο των συνηγόρων της επιχείρησης και θα σημάνει την οριστική απώλεια ενός τεράστιου ποσού για τη Νομαρχία και το Δημόσιο.

Θεωρώ απαραίτητο να σχολιάσω και τη «βόμβα» όπως χαρακτηρίσατε την «αποκάλυψη» του κ. Ζωγράφου. Δεν κατάλαβε κανένας ποιον ή ποιους εννοεί και μέχρι να πει ονόματα φαίνεται σαν μια κούφια ντουφεκιά στον αέρα. Θα παρατηρήσατε όμως ότι είτε μιλάει για τον εαυτό του είτε για τον «στόχο» της «βόμβας», αναφέρεται μόνο σε τραπεζικούς λογαριασμούς και σε «δηλωμένα».

Αλλά γιατί να μιλήσουμε μόνο για καταθέσεις και για δηλώσεις; Εκτός από αυτά υπάρχει και η ακίνητη περιουσία, δηλωμένη ή αδήλωτη, τα προσύμφωνα, τα ιδιωτικά συμφωνητικά, οι off shore, οι καταθέσεις στο εξωτερικό, οι θυρίδες και τα σεντούκια. Και για να συνεχίσω τη γενική αναφορά χωρίς να εννοώ κανέναν συγκεκριμένα, τα βρώμικα ή τα μαύρα λεφτά δεν μπαίνουν φυσικά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αν και δεν φαίνεται να είμαι ο στόχος της «βόμβας», δεν θεωρώ περιττό να πω ότι το δικό μου πόθεν έσχες είναι πολλαπλά δημοσιευμένο στο διαδίκτυο και εκεί μπορεί να δει ο καθένας ότι τα περιουσιακά μου στοιχεία μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και οι καταθέσεις μου δεν ξεπέρασαν ποτέ το ποσό ενός μέτριου εφ’ άπαξ. Αν εφαρμόζονταν οι νόμοι σε αυτή τη χώρα θα μπορούσαμε να δούμε και τις δηλώσεις πόθεν έσχες όλων όσων κατέχουν δημόσια αξιώματα. Θα είναι όμως μάταιος κόπος να ψάξετε στο διαδίκτυο για τα πόθεν έσχες Δημάρχων. Θα βρείτε μόνον ελάχιστους που έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο, όπως για παράδειγμα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

κ. Ντάσκα
Χαίρομαι ιδιαίτερα και σας συγχαίρω για την τόλμη σας να ασχοληθείτε με τα φοβερά που συμβαίνουν στο νομό μας εδώ και χρόνια. Εδώ πράγματι γίνονται όργια. Χοντρές αρπαχτές δημόσιου χρήματος, δημόσιας γης αλλά και ιδιωτικής γης, οργανωμένες απάτες με πολλά θύματα, συγκάλυψη και συνενοχή από υπηρεσίες και στελέχη, θρασύτατες «διευθετήσεις» οικονομικών εκκρεμοτήτων, εκβιασμοί και εξαναγκασμοί σε σύμπραξη και πάντοτε βέβαια ατιμωρησία ακόμη και για ολοφάνερες κομπίνες και παρανομίες. Στη Χαλκιδική έχει εδραιωθεί ένα πανίσχυρο διακομματικό σύστημα συμφερόντων και διαφθοράς που δεν σταματάει πουθενά. Όποιος δημιουργεί εμπόδια στους σχεδιασμούς του συστήματος δέχεται ανελέητο πόλεμο, κυριολεκτικά με μεθόδους μαφίας, σε προσωπικό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο. Έχω την τιμή να είμαι μόνιμος στόχος τους.

Ως βουλευτής είχα ζητήσει από τον Υπουργό Εσωτερικών τη δημιουργία τοπικού ελεγκτικού μηχανισμού. Το ζητάω και τώρα. Σας εύχομαι να έχετε το κουράγιο και την αντοχή να συνεχίσετε. Πιάσατε σωστά την επικεφαλίδα και τον πρόλογο αλλά για να μπείτε στο κυρίως θέμα έχετε δρόμο ακόμη.

Με πολλή εκτίμηση
Αργύρης Λαφαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: