Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Επεισόδια στη συγκέντρωση των μουσουλμάνων στην Ομόνοια


Βγήκαν στους δρόμους κατά της βλάσφημης ταινίας για τον Μωάμεθ

Δήμητρα Αιγινίτη, Χρήστος Χατζησπύρου

Άνοιξαν, λίγο μετά τις 18:30 την Κυριακή, οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια, αφού προηγουμένως παρέμειναν κλειστοί επί περίπου 3,5 ώρες, λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας μουσουλμάνουν που ζουν στην Ελλάδα, κατά της βλάσφημης για τον προφήτη Μωάμεθ ταινίας, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε κύμα βίας στον ισλαμικό κόσμο.

Οι περίπου 600 συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να μεταβούν στην αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, έκλεισαν, τοποθετώντας κλούβα στη συμβολή της Σταδίου με την Αιόλου, την πρόσβαση των διαδηλωτών πέραν της πλατείας Ομονοίας.


Αρχικά σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών, ενώ έγινε και χρήση χημικών από την αστυνομία, η οποία, με κλούβες που τοποθέτησε επίσης τόσο στην Πανεπιστημίου, όσο και στην 3ης Σεπτεμβρίου, υποχρέωσε ουσιαστικά τους διαδηλωτές να κινούνται μόνο στην πλατεία Ομονοίας, μην μπορώντας να κάνουν πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, με αλλοδαπούς διαδηλωτές να σπάνε μάρμαρα στα πεζοδρόμια, για να επιτεθούν στα ΜΑΤ, που απάντησαν με ρίψη χημικών στην Σταδίου και την Αθηνάς. Στους δρόμους βγήκε και το υδροφόρο όχημα «Αίαντας» της αστυνομίας.

Τα πνεύματα προς στιγμήν ηρέμησαν και οι μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν μάλιστα μπροστά στα μάτια των αστυνομικών δυνάμεων, ωστόσο νέος γύρος έντασης ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00, όταν οι αστυνομικοί απώθησαν τους διαδηλωτές στην Πειραιώς, κάνοντας χρήση χημικών. Οι μουσουλμάνοι απάντησαν, πετώντας πέτρες στους άνδρες των ΜΑΤ.

Στο πέρασμά τους από τους δρόμους της Ομόνοιας, οι μουσουλμάνοι χωρίστηκαν σε ομάδες και προξένησαν καταστροφές σε καταστήματα και αυτοκίνητα, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Οι δρόμοι, όπως προείπαμε, παραδόθηκαν ξανά στην κυκλοφορία λίγο μετά τις 18:30.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: