Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στη δικαιοσύνη η υπόθεση Κούβελου – Μπακογιάννη


Εισαγγελέας θα ψάξει για το αδήλωτο εκατομμύριο και για το πλοίο - φάντασμα

Χρήστος Μπόκας

Ο κύβος ερρίφθη από τα μέλη της επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες της Βουλής τα οποία αποφάσισαν να αποστείλουν την υπόθεση του ζεύγους Μπακογιάννη – Κούβελου στην δικαιοσύνη με το αδίκημα της ανειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Όμως, πέραν της υπόθεσης του 1 εκατομμυρίου δολαρίων και του «κρυφού» λογαριασμού σε τράπεζα του Λονδίνου, ο σύζυγος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη εμφανίζεται και στην λίστα του υπουργείου Οικονομικών με τους πολιτικούς και τους συγγενείς τους που έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ το 2011!

Ειδικότερα, η επιτροπή ολοκλήρωσε το αρχικό πόρισμα που αφορούσε αποκλειστικά στην υπόθεση με το 1 εκατ. του κ. Κούβελου. Το κείμενο περιγράφει λεπτομερώς τα αδικήματα στα οποία υπέπεσε ο σύζυγος της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κατά την σύνταξη του «πόθεν έσχες» με ειδική αναφορά στο γεγονός ότι «παρέλειψε» να αναφέρει το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων αλλά και τον τραπεζικό λογαριασμό σε τράπεζα του Λονδίνου όπου και κατέληξε.

Η συγκεκριμένη έκθεση θα αποσταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών, ο οποίος και θα ξεκινήσει νέα έρευνα ώστε να διαπιστωθεί από πού προέρχεται το 1 εκατομμύριο δολάρια, ποιο είναι το «παρελθόν» του αδήλωτου τραπεζικού λογαριασμού στο Λονδίνο και αν το ποσό κατευθύνθηκε για αγορά ποσοστού πλοίου ή πρόκειται για «πλοίο φάντασμα».

Πέραν τούτων, οι ορκωτοί ελεγκτές παρουσίασαν στα μέλη της επιτροπής τα πρώτα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν στην περίφημη λίστα του υπουργείου Οικονομικών η οποία σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη Αργύρη περιλαμβάνει 24 υπόχρεους «πόθεν έσχες» δηλαδή, εν ενεργεία και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές, συγγενείς τους και υπεύθυνους κομμάτων οι οποίοι την περασμένη χρονιά έστειλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Ο κ. Αργύρης επισήμανε ότι η ομάδα των 24 περιλαμβάνει 5 εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές και 2 υπεύθυνους «μικρών κομμάτων τα οποία έχουν συμμετάσχει σε εκλογικές αναμετρήσεις».

Οι ελεγκτές ολοκλήρωσαν την έρευνα για 13 περιπτώσεις και διαπίστωσαν ότι στις 12 δεν έχει τελεστεί κάποιο αδίκημα ενώ στην περίπτωση του πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Δημητρακόπουλου δεν έχει κατατεθεί «πόθεν έσχες».

Όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης η «παράληψη» εκ μέρους του πρώην ευρωβουλευτή ο οποίος έχει προσχωρήσει στην ΔΗΣΥ της κυρίας Μπακογιάννη συνιστά αδίκημα και θα πάρει και αυτή η υπόθεση τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Πλέον, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών μπαίνουν τα εμβάσματα των υπολοίπων 11 και τα σχετικά πορίσματα θα παρουσιαστούν στην επιτροπή έως το τέλος της εβδομάδας. Όπως εξήγησε ο κ. Αργύρης, «στο τέλος θα συγκεντρωθούν όλες οι υποθέσεις στις οποίες διαπιστώθηκαν παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: