Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

6 εκατ. για την ανάπλαση του Ελαιορέματος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Η άγνωστη σε πολλούς, Ρωμαϊκή γέφυρα στο Ελαιόρεμα.

Την εκκίνηση ενός έργου που θα αλλάξει την όψη της ευρύτερης περιοχής της Πυλαίας σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση του Ελαιορέματος, που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες μεταξύ του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της κοινοπραξίας της αναδόχου εταιρίας.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και έχει χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα δύο χρόνια. Περιλαμβάνει αστικές αναπλάσεις με υπέργειες αλλά και υπόγειες εργασίες, που καλύπτουν έκταση περίπου 81 στρεμμάτων.

Μάλιστα το έργο σε συνδυασμό με τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην περιοχή δημιουργεί έναν πανέμορφο πόλο αναψυχής με ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμους και άλλες κοινωνικές και αθλητικές υποδομές, ενώ ταυτόχρονα συνδέει τον παραδοσιακό οικισμό της Πυλαίας με την Μαλακοπή και τα Κωνσταντινοπολίτικα.


Στο πάρκο που θα δημιουργηθεί κυριαρχούν οι εκατοντάδες φυτεύσεις που θα ακολουθούν τον ετήσιο κύκλο ζωής της φύσης και θα συμβάλλουν στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός ευρύτερου δικτύου αστικού πρασίνου. Επίσης θα βοηθήσουν στη βελτίωση του μικροκλίματος και του ηχητικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής. Οι τεχνικές κατασκευές είναι ήπιου χαρακτήρα και περιλαμβάνουν διαδρομές περιπάτου και ποδηλασίας αναψυχής μέσα στη φύση συνολικού μήκους 1.500 μέτρων, δύο πεζογέφυρες και δύο παιδικές χαρές.

Οι παρεμβάσεις αφορούν και στις γειτονιές που περιβάλλουν το Ελαιόρεμα με στόχο τη βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων με εφαρμογή μέτρων ήπιας κυκλοφορίας, κατάλληλες επιστρώσεις και διαμορφώσεις πάρκων γειτονιάς και οργανωμένων δεντροστοιχιών για την πρόσβαση προς το Ελαιόρεμα, καθώς και διαμορφώσεις οργανωμένων περιοχών στάθμευσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Η περιοχή της ανάπλασης θα είναι προσβάσιμη από όλους τους πολίτες και από άτομα με κινητικά ή άλλα προβλήματα (ΑΜΕΑ).

Η πρόταση βασίζεται σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση αστικής ανάπλασης με αφετηρία τις στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί για τις Βιώσιμες Πόλεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη σύμβαση υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας «Δυναμική Εργων ΑΕ» Γεώργιος Λογοθέτης.

«Προσωπική μου υπόσχεση ήταν να ξεκινήσουν όλα τα μεγάλα έργα που σχεδίασαν οι συνάδελφοι πρώην δήμαρχοι σε κάθε περιοχή. Η ανάπλαση του Ελαιορέματος είναι ένα έργο πνοής που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής, θα αναβαθμίσει τη ζωή των συμπολιτών μας και θα ενώσει τις τοπικές κοινωνίες του δήμου μας. Είναι ένα έργο υπερτοπικό για όλη τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη.

Πηγή: Seleo

Δεν υπάρχουν σχόλια: