Αναδύθηκε κυριολεκτικά κάτω από τα κτίσματα της σύγχρονης πόλης
Μαρία Θερμού
Ενα μέρος της χαμένης αίγλης του αποκτά σιγά σιγά το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, που αναδύθηκε κυριολεκτικά κάτω από τα κτίσματα της σύγχρονης πόλης, για να ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια ένα ευρύ πρόγραμμα συντήρησης και αναστήλωσής του. Επόμενο βήμα τώρα, είναι η αποκατάσταση των κλιμάκων του αλλά και της μίας πλευράς του, επεμβάσεις που θα συμβάλλουν σημαντικά στην εικόνα του μνημείου, τόσο αισθητικά όσο και στην κατανόησή του.
Οι μελέτες, που εγκρίθηκαν την Τρίτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποσκοπούν βεβαίως πρώτα στην ενδυνάμωση της στατικής επάρκειας του κυρίως θεάτρου εμποδίζοντας την πτώση των εδωλίων.
Επιπλέον όμως θα γίνει δυνατή η κίνηση των επισκεπτών στο χώρο, κάτι που σήμερα είναι αδύνατο λόγω της ασυνέχειας των βαθμίδων ενώ το σύνολο των επεμβάσεων θα συμβάλλει ουσιαστικά και στην αποκατάσταση μέρους της χαμένης ακουστικής του θεάτρου.
Για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο έργο, αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες έχουν ολοκληρώσει την ταύτιση όλων των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών, που προέρχονται από τις βαθμίδες, έχει γίνει η συντήρηση και η συγκόλλησή τους ενώ, όπου απαιτείται, θα χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά νέο μάρμαρο από το αρχαίο λατομείο που βρίσκεται στο Καστρί Λάρισας.
Για την αποκατάσταση των πρανών εξάλλου θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν διάφορες παλαιότερες κατασκευές καθώς και η περίφραξη από σιδηροσωλήνες _σημαντική αισθητική όχληση για το μνημείο σήμερα_ ενώ στη συνέχεια θα γίνει ανασκαφή στο χώρο του αρχικού κτιρίου των στρατιωτικών αρτοποιείων που βρίσκονταν πάνω από το θέατρο, σε βάθος τουλάχιστον 1,50 μέτρων προκειμένου να αναζητηθούν αρχιτεκτονικά μέλη. Αλλωστε μερικά από αυτά, ήδη είναι ορατά ενώ βεβαίως θα αναζητηθούν και άλλα, που τυχόν βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο. Τελικά θα γίνει η αποκατάσταση του πρανούς με επίχωση.
Το Α΄ αρχαίο θέατρο της Λάρισας κατασκευάστηκε τον 3ο π. Χ. αιώνα, εκτείνεται στη νότια πλαγιά του λόφου του Αγ. Αχιλλείου (αρχαία Ακρόπολη) και λειτούργησε για έξι αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπέστη διάφορες μετατροπές. Τον 2ο π. Χ. αιώνα το κτίριο της σκηνής συμπληρώθηκε με προσκήνιο και κατά τη Ρωμαϊκή εποχή το οικοδόμημα υπέστη σοβαρές αλλοιώσεις: Από τον 1ο π. Χ. αιώνα δηλαδή, χρησιμοποιήθηκε ως ρωμαϊκή αρένα ενώ στα τέλη του 2ου μ. Χ. ξηλώθηκαν οι τέσσερις πρώτες σειρές των εδωλίων για να διευρυνθεί η ορχήστρα.
Χαριστική βολή στο οικοδόμημα έδωσε τέλος, ένα σεισμός κατά τον 7ο μ. Χ. αιώνα, όταν κατέρρευσε μεγάλο μέρος του επιθεάτρου και ο δεύτερος όροφος της σκηνής. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μεγάλο τμήμα του ήταν ορατό. Τον 1ο π. Χ. αιώνα ωστόσο είχε κατασκευασθεί και δεύτερο, μικρότερο και λιτό θέατρο στην Λάρισα, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1978 μέσα στην πόλη επίσης.
Η ανασκαφή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 αλλά προχώρησε αργά, καθώς έπρεπε να προηγηθούν απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις των ακινήτων που βρίσκονταν πάνω στο μνημείο. Το έργο αναστήλωσης είναι ενταγμένο στο Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου