Ρητές «κόκκινες γραμμές», οριοθετώντας το πλαίσιο και πεδίο διαπραγματεύσεων από πλευράς Παπαδήμου για λογαριασμό της χώρας, τέθηκαν από τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής των επικουρικών συντάξεων και της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση στον Λουκά Παπαδήμο για να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς προσδιόρισε με σαφήνεια το ρόλο και το σκοπό της κυβέρνησης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι καταβάλλεται προσπάθεια από πλευράς διαφόρων υπουργών –προφανώς με την ανοχή Παπαδήμου- υπέρβασης του μεταβατικού ρόλου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Η «απόλυτη σύγκλιση» όπως την εξέφρασε στη δήλωσή του ο κ. Παπαδήμος ερμηνεύεται ως εξουσιοδότησή του από πλευράς των πολιτικών αρχηγών να διαπραγματευτεί έντονα με τους δανειστές, αλλά στην κατεύθυνση του περιορισμού της εφαρμογής περιοριστικής πολιτικής που ενισχύει την ύφεση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οικονομία της και κυρίως η κοινωνική συνοχή, δεν αντέχουν άλλα υφεσιακά μέτρα.
Επεσήμανε μάλιστα το γεγονός ότι οι πιστωτές μας δεν έχουν κάνει κουβέντα για μέτρα ανάκαμψης της οικονομία και ανάπτυξης, φέρνοντας μάλιστα σειρά παραδειγμάτων όπως οι περικοπές στην άμυνα οι οποίες επιβάλλονται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν το ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει casus belli.
Οι κόκκινες γραμμές που έθεσε ο κ. Σαμαράς αφορούν:
-Στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε μάλιστα ότι μπορεί να είναι αποδεκτό το πάγωμα των μισθών και των ωριμάσεων, είναι όμως θέμα που παραμένει στην ατζέντα διαλόγου των κοινωνικών εταίρων. Στην πρόταση Παπανδρέου να συνομιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί με τους κοινωνικούς εταίρους, προσέκρουσε στην ομόφωνη αντίδραση των υπολοίπων ότι αυτό συνιστά παρέμβαση στο διάλογο.
-Στην περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, αντιπροτείνοντας μάλιστα σειρά ισοδύναμων –και περισσότερο προσοδοφόρων μέτρων- όπως η μείωση των νέων συμβασιούχων στο δημόσιο κατά 20% (από 10% που ισχύει σήμερα), η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο έλεγχος των συντάξεων-μαϊμού, η αξιοποίηση εσόδων από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού, με τον Πρόεδρο της ΝΔ να εκφράζει έντονες επιφυλάξεις επιχειρηματολογώντας ότι όταν πέφτουν οι μισθοί χωρίς κατ’ αναλογίαν μείωση των τιμών, δεν επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας αλλά ανακατανομή εισοδήματος των αδυνάτων και αύξηση της ανεργίας.
Στο θέμα παρενέβη και ο Γ. Καρατζαφέρης επισημαίνοντας ότι εφ’ όσον μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, θα προκληθεί εξέγερση όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και ως το Βερολίνο. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. μάλιστα πρότεινε να σταλεί ο δεκάλογος της τρόικας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο με τον κ. Παπανδρέου να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να το μεταφέρει στον Σούλτς κατά την αυριανή του συνάντηση.
Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την επιφύλαξή του για το διαθέσιμο χρόνο να ακολουθηθεί τέτοια διαδικασία, ισχυριζόμενος ότι ελοχεύει κίνδυνος χρεοκοπίας. «Δε θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε» φέρεται να απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, αυτή τη φορά εμφανίστηκε να έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, καταγράφοντας την προσπάθεια που κατάβάλλεται να αναλάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου διαστάσεις πέραν των συμπεφωνημένων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε με έντονο τρόπο ότι μια μεταβατική κυβέρνηση οφείλει να φέρεται ως μεταβατική και να μην ξεφεύγει του ειδικού έργου της.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν μπορεί να δεχθεί οι υπουργοί να κάνουν ό,τι θέλουν όπως συνέβη με τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, το ν/σ για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα Σώματα Ασφαλείας, το θέμα του περιορισμού της δόμησης στα εκτός σχεδίου και τους διορισμούς των γενικών διευθυντών σε υπουργεία.
Τέλος, ως προς το πολιτικό διά ταύτα της σύσκεψης, ο κ. Παπαδήμος φέρεται να ζήτησε εν λευκώ εξουσιοδότηση των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να διαπραγματευτεί αύριο στις Βρυξέλλες, για να πέσει όμως σε τοίχο. Πλην του κ. Παπανδρέου ο οποίος δε φάνηκε να έχει πρόβλημα, οι κ.κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης περιόρισαν τη δραστηριότητα Παπαδήμου στα συμφωνηθέντα με την προοπτική, ανάλογα με τις εξελίξεις, να ξαναϋπάρξει σύσκεψη για περαιτέρω αποφάσεις.
Επιπρόσθετα, καθολική ήταν η άρνηση των πολιτικών αρχηγών στο νέο θέμα περί υπογραφών που διακινείται από διάφορα κέντρα ενώ και η συζήτηση που πήγε να ανοίξει αναφορικά με τη γερμανική πρόταση για επιτροπεία, έκλεισε με την άμεση αντίδραση Σαμαρά ότι απορρίπτεται εξ’ αρχής, αντίδραση με την οποία ευθυγραμμίστηκαν και οι δύο άλλοι αρχηγοί.
Πάνος Ρασσιάς
Πηγή: NewPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου