Ο κ. Αντ. Σαµαράς βλέπει τα γκάλοπ και πιέζει να στηθούν κάλπες
Το βράδυ της περασµένης Τρίτης ο κ. Αντ. Σαµαράς ήταν στο Ισραήλ όταν πληροφορήθηκε ότι στην Αθήνα εντείνονται οι δηµόσιες προτροπές να παραταθεί ο βίος της παρούσας κυβέρνησης. Αφησε για λίγο στην άκρη τις συζητήσεις για τα αποτελέσµατα των συνάντησεών του και αποφάσισε να απαντήσει µόλις επιστρέψει στην Ελλάδα.
Εξάλλου, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ άρχισαν, µε διαφορετική επιχειρηµατολογία, να ενισχύουν το σενάριο παράτασης του χρόνου ζωής του παρόντος Υπουργικού Συµβουλίου. Ο πρόεδρος της Ν∆ θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσει. Την περασµένη Πέµπτη στο συνέδριο του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου τράβηξε την κόκκινη γραµµή.
Μετά τη δηµόσια προτροπή του προέδρου του Επιµελητηρίου κ. Ι. Γραµµατίδη να δεχθεί παράταση της θητείας της κυβέρνησης, άδραξε την ευκαιρία και ξεκαθάρισε ότι αυτό το σχήµα είναι µεταβατικό και προσωρινό. «Η θητεία της είναι δύο µήνες και τέλος» τόνισε χαρακτηριστικά, προδιαγράφοντας ουσιαστικά πώς θα κινηθεί το επόµενο διάστηµα. Την ίδια στιγµή, από τη Ν∆ αφήνουν να εννοηθεί σαφώς ότι δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που επιχειρηθεί επιµήκυνση του κυβερνητικού χρόνου.
Τραβώντας κόκκινη γραµµή στη θητεία της κυβέρνησης από το βήµα του Ελληνοαµερικανικού Επιµελητηρίου και µε «όπλο» τις δηµοσκοπήσεις, και κυρίως τις εξαµηνιαίες τάσεις της ΜRB που δηµοσιοποιήθηκαν προ ηµερών, ο πρόεδρος της Ν∆ κ. Αντ. Σαµαράς θα επιµείνει στην ανάγκη να γίνουν εκλογές στον χρόνο που έχει συµφωνηθεί: δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ η µόνη παράταση που µπορεί να δεχθεί είναι µόνο δύο ή τριών εβδοµάδων, αν υπάρχουν καθυστερήσεις µε το PSI.
Στο επιτελείο του κ. Σαµαρά εξάλλου κυριαρχεί η άποψη ότι ο χρόνος των εκλογών προσδιορίστηκε µε βάση τη διάρκεια που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που έχουν σχέση µε τη συµµετοχή του ιδιωτικού τοµέα στην ελάφρυνση του δηµοσίου χρέους. «Αν αυτό πάρει µία ή δύο εβδοµάδες µετά τη 19η Φεβρουαρίου, αυτό κανένας δεν µπορεί να πει ότι είναι κάτι που θα αποτελέσει παραβίαση µιας συµφωνίας που έγινε και ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να µείνουµε πιστοί σε αυτό το χρονικό σηµείο» λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθµα κεντρικά στελέχη για να τονίσουν πως η Ν∆ δεν είναι δογµατική.
Βλέπουν «καλοθελητές»
Αυτό που ενοχλεί τον κ. Σαµαρά είναι η προσπάθεια που γίνεται από ορισµένους «κύκλους», πολιτικούς και άλλους, να πειστεί, όπως λένε στελέχη της Ν∆, η κοινωνία ότι επιβάλλεται να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης. «Κάποιοι προσπαθούν να κερδίσει χρόνο το ΠΑΣΟΚ για να ανασυνταχθεί και να βελτιώσει τη θέση του στις δηµοσκοπήσεις» αναφέρουν συνοµιλητές του κ. Σαµαρά και υπογραµµίζουν ότι αυτή η προσπάθεια εντάσσεται στη στρατηγική να µην καταφέρει η Ν∆ να εξασφαλίσει αυτοδυναµία.
«Οι µετρήσεις δείχνουν ότι η οργή του κόσµου και η απογοήτευση επανήλθαν, ενώ ενισχύθηκε η δυσπιστία» τονίζει στο «Βήµα» τακτικός συνοµιλητής του κ. Σαµαρά που θεωρεί ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη µέτρηση για τις κάλπες.
Στην επιχειρηµατολογία της Ν∆ µάλιστα κεντρικό σηµείο έχει η διαπίστωση ότι η πορεία, οι συγκρούσεις και οι αντεγκλήσεις στο υφιστάµενο Υπουργικό Συµβούλιο αποδεικνύουν ξεκάθαρα πως αυτή η κυβέρνηση δεν µπορεί να µακροηµερεύσει. Παράλληλα δίνει, όπως εκτιµούν οι επιτελείς της Ν∆, και ένα ακόµη επιχείρηµα στον κ. Σαµαρά, ότι δεν µπορεί να ευδοκιµήσουν στη χώρα µας κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ευέλικτες προτάσεις
Βέβαια, από την πλευρά της Ν∆, λόγω και των τελευταίων σεναρίων για µικρότερο κυβερνητικό σχήµα, δεν εµφανίζονται αρνητικοί. Ο ίδιος ο κ. Σαµαράς έκανε µια αναφορά προ ηµερών, που πέρασε απαρατήρητη, στην οµιλία του στο Ελληνοαµερικανικό Επιµελητήριο. «Πώς θα γίνει η Οικονοµία πιο ανταγωνιστική; Με όλο και υψηλότερους φόρους και όλο πιο πολυπληθή κυβέρνηση; Με Υπουργικό Συµβούλιο 40 και 42 και 49 υπουργών και υφυπουργών θα γίνουµε “πιο ανταγωνιστικοί”, όταν ήδη η Ιταλία έχει δεκαπενταµελές υπουργικό συµβούλιο;» διερωτήθηκε. Αυτή η φράση ερµηνεύεται ως µια ένδειξη ότι ο κ. Σαµαράς δεν θα έχει πρόβληµα να υπάρξει ανασχηµατισµός, από τη στιγµή που ο ίδιος φροντίζει να επαναλάβει, για να ικανοποιήσει και την κοµµατική του βάση, ότι ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης είναι µόλις δύο µήνες.
Εκλογικοί σχεδιασμοί
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του και υπό συνθήκες «αποµυθοποίησης» της συναίνεσης, ο κ. Σαµαράς θεωρεί ότι η αυτοδυναµία της Ν∆ µε βάση και τη µέτρηση της MRB µπορεί να «κλειδώσει», αν και θα χρειαστεί να γίνουν ακόµη πολλά βήµατα ώστε να πείσει τους ψηφοφόρους και να αυξήσει την κοµµατική συσπείρωση που είναι περίπου στο 60%-65%. Κυρίως κανείς δεν γνωρίζει µε ποιο πρόσωπο στην ηγεσία θα κατέλθει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, στοιχείο που µπορεί να δυ σκολέψει τον στόχο της αυτοδυναµίας και άρα να αλλάξει ριζικά και τον στρατηγικό σχεδιασµό της Ν∆.
Ο ίδιος γνωρίζει ότι η αντίστροφη µέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει, αφού δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσει ο βίος της κυβέρνησης, από τη στιγµή που τίθεται το όριο των δύο µηνών. Για τον πρόεδρο της Ν∆ η κάλπη θα λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της κοινωνικής οργής, εκτίµηση που ενισχύει τη «γαλάζια» αντίληψη περί «παρένθεσης της κυβέρνησης Παπαδήµου».
Στο πλαίσιο της προετοιµασίας για τις εκλογές µπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πρόγραµµα του κόµµατος από τον κ. Ευρ. Στυλιανίδη και ο γραµµατέας της Ν∆ κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος κλείνει σιγά-σιγά και τα ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια. Αµέσως µετά τις γιορτές θα αρχίσει κύκλος περιοδειών του κ. Σαµαρά και στελεχών της Ν∆, ενώ είναι πολύ πιθανόν να διεξαχθεί και συνδιάσκεψη, όπου θα επικυρωθεί και το πρόγραµµα.
Επίσης, ο κ. Σαµαράς θα συνεχίσει τις επαφές του στο εξωτερικό και ήδη, µετά το Ισραήλ, προετοιµάζονται ταξίδια σε Ρωσία και ΗΠΑ, αλλά και Ισπανία. Ειδικά µε την Ιβηρική χώρα θα ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας, καθώς η Ν∆ θα µελετήσει την προεκλογική καµπάνια και θα ακολουθήσει σε αρκετά σηµεία της το κόµµα του νεοεκλεγέντος κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
ΜΕΤΡΑ
Το Φορολογικό χωρίζει Ν∆ και τρόικα
Η αίσθηση που έχουν στο επιτελείο του κ. Σαµαρά είναι ότι ακόµη και οι εκπρόσωποι της τρόικας αντιµετώπισαν στην προ ηµερών συνάντησή τους τον πρόεδρο της Ν∆ ως τον πολιτικό που έχει το σαφές προβάδισµα να γίνει πρωθυπουργός.
Η Ν∆ επιµένει πως δεν διαφωνεί µε τους στόχους, κάτι το οποίο λέει συχνά ο κ. Σαµαράς, και ως εκ τούτου, όπως προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του κόµµατος, τα όποια µέτρα θα ληφθούν από την επόµενη κυβέρνηση.
Ιδιαίτερα σηµαντικό είναι ότι για την τρόικα θεωρείται δεδοµένη η εκλογική αναµέτρηση εντός τριµήνου, αλλά δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Ν∆ για να υπάρξουν προσθήκες από τις προτάσεις της στο πλαίσιο κατάρτισης της νέας δανειακής σύµβασης. Αυτό που µπορεί πιθανότατα να αποδεχθεί η Ν∆ είναι να ενταχθούν στα παραρτήµατα της δανειακής σύµβασης η περιγραφή των στόχων (τους αποδέχθηκε και στο Ζάππειο ΙΙ) και όχι τα µέτρα και η µόνη στήριξη που θα δώσει θα είναι όσα στοχεύουν στην περικοπή δαπανών.
Η άρνηση της Ν∆ συνδέεται µε τη σταθερή άποψη του κ. Σαµαρά ότι θέλει να συζητήσει ο ίδιος µετά τις εκλογές το πρόγραµµα των µέτρων και ουσιαστικά να επιχειρήσει να διαπραγµατευθεί, όσο θα του επιτρέψουν οι συνθήκες. Εξάλλου, ακόµη και ο ίδιος έχει παραδεχθεί πως είναι δύσκολη η διαπραγµάτευση, αν και στις επιστολές που έχει στείλει δεν έδειξε διάθεση να απεµπολήσει αυτό το δικαίωµα.
Αυτό που χωρίζει Ν∆ και τρόικα παραµένει η πρόταση του κ. Σαµαρά για µείωση των φορολογικών συντελεστών. Και αυτό διότι ο πρόεδρος της Ν∆ θεωρεί ότι αποτελεί θεµέλιο λίθο για την ανάκαµψη της οικονοµίας, εκτίµηση µε την οποία διαφωνεί η τρόικα, ενώ εµµένει και στη µείωση των εργοδοτικών εισφορών και είναι έτοιµος να προτείνει και µέτρα δηµοσιονοµικά ισοδύναµα.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου