Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η ανθρώπινη «Περιέργεια» κάνει ακόμη ένα ταξίδι προς τον Αρη

ΕΚΤΟΞΕΥΤΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Νέα προσπάθεια των επιστημόνων να κάνουν το επόμενο βήμα στην εξερεύνηση του "κόκκινου πλανήτη" ξεκίνησε με την εκτόξευση του Curiosity λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας.

Η αμερικανική NASA έστειλε με έναν πύραυλο Atlas-5 το σχεδόν ενός τόνου όχημα (που σημειωτέον είναι πυρηνοκίνητο) σε τροχιά και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για την τοποθέτησή του σε πορεία προς τον Αρη.

Το ταξίδι των 566 εκατ. χλμ. θα διαρκέσει περίπου 9 μήνες, με το "ραντεβού" να είναι προς το παρόν κανονισμένο για τις 6 Αυγούστου του 2012.

Για την επόμενη διετία και εφόσον "προσαρειωθεί" επιτυχώς, το αυτοκινούμενο όχημα θα κάνει σειρά μετρήσεων και αναλύσεων δειγμάτων εδάφους, σε έναν κρατήρα διαμέτρου άνω των 150 χλμ., που επελέγη λόγω της μορφολογίας του. Ο κρατήρα Gale εκτιμάται ότι ίσως κάποτε φιλοξενούσε νερό, λόγω κάποιων χαρακτηριστικά διαβρωμένων σημείων του. Στο βαθύτερο σημείο του μάλιστα, μοιάζει σαν να έχουν συγκεντρωθεί τεράστιοι όγκοι ξεραμένης πλέον λάσπης.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι σε κάποια σημεία του, το υπέδαφος αποκαλύπτεται κατά στρώματα, στο όρος ύψους 4.800 μέτρων που περικλείει. Παρέχει δηλαδή μία σαφή εικόνα για τη στρωματογραφία διαφορετικών εποχών του πλανήτη. Οι πολύτιμες εικόνες αναμένεται να καταγραφούν με όχι λιγότερες από τις 17 κάμερες και τα 10 ακόμη επιστημονικά όργανα που μεταφέρει η "Περιέργεια".

Οι προηγούμενες προσπάθειες εντοπισμού ιχνών νερού, από τα Spirit και Opportunity, δεν απέδωσαν κάποια οριστική απάντηση. Τώρα, το διπλάσιο σε μήκος και τριπλάσιο σε βάρος Curiosity στρέφει την προσοχή και σε εντοπισμό ιχνών από οργανικές ενώσεις άνθρακα, δομικού στοιχείου της ζωής στον πλανήτη μας.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: