Μπαράζ πιέσεων στο Σαμαρά, «ενδεικτική η 19η Φεβρουαρίου» λέει ο Παπαδήμος
Ζητούν από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν δήλωση προσήλωσης στο μνημόνιο
Με ευγένεια και εγκωμιαστικά σχόλια σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο υποδέχθηκαν το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο και αφού του τόνισαν το «ηράκλειο» έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας του θύμισαν για άλλη μια φορά πως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι η υπογραφή και οι γραπτές δεσμεύσεις στην οποία «υποχρεούνται» να προβούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αν θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός «συνυπέγραψε» τις απαιτήσεις τους λέγοντας ότι «είναι σημαντικό οι αρχηγοί των κομμάτων να ανταποκριθούν στο αίτημα του eurogroup, της Ε.Ε. και το ΔΝΤ».
Εν τω μεταξύ ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν θα γίνει σεβαστή η 19η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκλογών, απάντησε πως πρόκειται για ενδεικτική ημερομηνία και ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
"Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή (η 19η Φεβρουαρίου) είναι μια ενδεικτική ημερομηνία. Εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας το συντομότερο δυνατόν και όταν αυτό γίνει, θα γίνουν εκλογές" δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Όσον αφορά στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο Λουξεβούργο, σε αυτή ο πρόεδρος του eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έγκριση της έκτης δόσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει οριστική κατάληξη στο θέμα των υπογραφών μέχρι τη συνεδρίαση του eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.
"Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας" για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις "την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Θα προεδρεύσω στη συνάντηση του eurogroup την επόμενη εβδομάδα, στις 29 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τότε θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε θετικά. Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε εκφράσει τη άποψη στη συνάντηση του eurogroup, στις 7 Νοεμβρίου, ότι θα δοθεί επιστολή από τον έλληνα Πρωθυπουργό που θα διαβεβαιώνει τυην τήρηση όλων των δεσμεύεσεων και θα επιβεβαιώνει ότι η άποψη αυτή που εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό βρίσκει σύμφωνους και τους άλλους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα. Αυτό θα γίνει γραπτώς και κατόπιν θα λάβουμε απόφαση" δήλωσε ο Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του, ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ., πρέπει να υπογράψουν μια γραπτή εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.
"Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η εμπιστοσύνη, οι αγορές και οι ελληνικές υπογραφές
Nωρίτερα τη Δευτέρα ο Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, εκεί ο Μπαρόζο αφού τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του έσπευσε να του επισημάνει ότι "δύο είναι οι θεμελιώδεις στόχοι για τους ερχόμενους μήνες: Ο πρώτος, ένα ακόμη πρόγραμμα τριετούς οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο δεύτερος, η εθελουσία ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών που πρέπει να λάβει χώρα, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, στις αρχές του 2012.".
Ωστόσο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας " η νέα κυβέρνηση να στείλει σαφές μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να αποκλίνει από το στόχο της".
Επιπλέον, ο Μπαρόζο αφού υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τόσο τον Παπαδήμο όσο και την Ελλάδα και ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για τον ελληνικό λαό τόνισε ότι η οποιαδήποτε εναλλακτική θα είναι χειρότερη από τις υφιστάμενες λύσεις.
"Προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και του Αντιπροέδρου κ. Ρεν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, θα ήθελα να επισημάνω ότι θέτουμε στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων τους καλύτερους πόρους που διαθέτουμε, ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, αλλά βεβαίως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η ίδια η Ελλάδα να επιθυμεί να βοηθηθεί και να υπάρχει ουσιαστική και διευρυμένη εθνική συναίνεση. Είναι επιβεβλημένη εκ των συνθηκών η εθνική συναίνεση και, όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει στο παρελθόν, σε αυτούς τους τόσο ασυνήθιστους καιρούς υπάρχει χρεία ασυνήθιστων λύσεων, ενώ εμπιστεύομαι πλήρως την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να επιτύχει αυτού του είδους την εθνική συναίνεση' είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "βασικό μέλημα της κυβέρνησης αυτής, όπως συμφώνησαν και οι ηγέτες των τριών πολιτικών κομμάτων που την στηρίζουν, είναι καταρχήν η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, όπως και η εφαρμογή των συναφών οικονομικών πολιτικών.".
Τόνισε δε, μεταξύ άλλων ότι "αυτές οι οικονομικές πολιτικές συμπεριλαμβάνουν τη σύναψη ενός δεύτερου πολυετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, όπως και τις διαπραγματεύσεις και την οριστικοποίηση του PSI (συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα) για την εθελουσία ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.".
Ερωτηθείς για το ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε γραπτή δέσμευση.
"Αναφορικά τώρα με την επιστολή των προέδρων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αυτή ζητήθηκε από το Eurogroup, το ΔΝΤ και την ΕΕ, και φρονώ ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αβεβαιότητα σχετικά με εκείνες τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο μέλλον από τα πολιτικά κόμματα που θα αναλάβουν την εξουσία.
Βεβαίως, οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα επιβεβαιωθεί η δέσμευσή τους αυτή" σχολίασε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι ότι οι αρχηγοί των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση έχουν ήδη δεσμευτεί παρέχοντας την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσαν, το οποίο σημαίνει και εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει το έργο της, το οποίο ανέπτυξα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής και παρουσίασα εν συντομία εδώ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι αρχηγοί των κομμάτων να ανταποκριθούν στο αίτημα του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, επειδή συνδέεται με μια δέσμευση που αφορά ένα μακρύτερο ορίζοντα.
"Ελπίζω ότι αυτά στα οποία δεσμεύονται θα εκφραστούν με τρόπο που, για να επαναλάβω τα όσα είπα, θα άρει κάθε αμφιβολία και αβεβαιότητα για το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι που είπα και στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή: Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν ισχυρή δέσμευση, όχι μόνον από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που την στηρίζουν. Ζητούν τη σταθερή υποστήριξη και δέσμευση τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.".
Για το ίδιο ζήτημα ο Μπαρόζο είπε: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Όχι μόνον άκουσα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου στη Βουλή των Ελλήνων, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό που αναμέναμε, τη δέσμευση και αποφασιστικότητα, αλλά μας διαβεβαίωσε και σήμερα στην πολύ ουσιαστική μας συνάντηση, για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις....Σε αυτές τις στιγμές, με πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας, τα διάφορα κόμματα οφείλουν να ενωθούν. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε εδώ και πολλούς μήνες...Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση.
Λιγότερη πολιτική και περισσότερη δέσμευση, αυτό χρειαζόμαστε. Αυτό πιστεύω ότι θέλουν οι έλληνες πολίτες. Θέλουν λιγότερη πολιτική υπό την έννοια των πολιτικών παιχνιδιών. Θέλουν αποτελέσματα. Θέλουν δράσεις. Και για να δώσουν την υποστήριξη τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο και σταθερό, δεν θα αφορά μόνο το αύριο, μία κυβέρνηση, αλλά και μελλοντικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό....Το θέμα εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικό όπως γνωρίζετε.
Παρεμπιπτόντως, όταν μιλάμε για τις αγορές, μιλάμε για εμπιστοσύνη. Τελικά, λοιπόν, είναι θέμα εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη που πηγάζει από την υλοποίηση, τη σταθερή, συνεκτική υλοποίηση με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα που συζητήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο. Μετά από τη λεπτομερή συζήτηση που είχα μαζί του, είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος -ήμουν ήδη επειδή είχαμε συνομιλήσει επανειλημμένως- για τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης".
Η συνάντηση με τον Ρομπάι
Ο Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. εξέφρασε την πλήρη δέσμευση της Ευρωζώνης να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και επισήμανε πως έλαβε την πλήρη δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαδήμος τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση το επιβεβλημένο από την τρόικα προγράμματος,επισημαίνοντας παράλληλα πως και οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην μεταβατική κυβέρνηση έχουν εκφράσει, με την ψήφο εμπιστοσύνης, την υποστήριξη στους στις προσπάθειες της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η στήριξη θα εκφραστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας θέλει μια υπογραφή από "αυτόν τον Σαμαρά"
Στο παιχνίδι των γραπτών εγγυήσεων και των υπογραφών για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα μπήκε με τρόπο απαξιωτικό και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιας Κές ντα Γιάγκερ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL 7, είπε: "Θέλουμε μια μια υπογραφή από αυτόν τον κύριο Σαμαρά... διαφορετικά οι Έλληνες δεν θα πάρουν τα χρήματα σε καμία περίτπωση". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας προκειμένου να συζητήσουν την επόμενη δανειακή δόση προς την Ελλάδα.
Τα "εύσημα" από τον Ομπάμα
Τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και την στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, χθες το βράδυ. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον Λουκά Παπαδήμο για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Συνάντηση Παπαδήμου με Ντράγκι
Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε χθες το βράδυ στη Φραγκφούρτη ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και σε αυτή "ο έλληνας Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο τις πρόσφατες εξελίξεις και την τρέχουσα οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.".
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Ζητούν από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν δήλωση προσήλωσης στο μνημόνιο
Με ευγένεια και εγκωμιαστικά σχόλια σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο υποδέχθηκαν το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο και αφού του τόνισαν το «ηράκλειο» έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας του θύμισαν για άλλη μια φορά πως προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι η υπογραφή και οι γραπτές δεσμεύσεις στην οποία «υποχρεούνται» να προβούν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων αν θέλουν να βοηθήσουν την πατρίδα τους.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός «συνυπέγραψε» τις απαιτήσεις τους λέγοντας ότι «είναι σημαντικό οι αρχηγοί των κομμάτων να ανταποκριθούν στο αίτημα του eurogroup, της Ε.Ε. και το ΔΝΤ».
Εν τω μεταξύ ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν θα γίνει σεβαστή η 19η Φεβρουαρίου ως ημερομηνία εκλογών, απάντησε πως πρόκειται για ενδεικτική ημερομηνία και ότι αυτό που συμφωνήθηκε είναι οι εκλογές να προκηρυχθούν όταν η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
"Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Αυτή (η 19η Φεβρουαρίου) είναι μια ενδεικτική ημερομηνία. Εμείς κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας το συντομότερο δυνατόν και όταν αυτό γίνει, θα γίνουν εκλογές" δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Όσον αφορά στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργό με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ στο Λουξεβούργο, σε αυτή ο πρόεδρος του eurogroup εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έγκριση της έκτης δόσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει οριστική κατάληξη στο θέμα των υπογραφών μέχρι τη συνεδρίαση του eurogroup στις 29 Νοεμβρίου.
"Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι την άποψη η οποία εκφράζεται από τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας" για την ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις "την συμμερίζονται πλήρως οι κύριοι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
"Θα προεδρεύσω στη συνάντηση του eurogroup την επόμενη εβδομάδα, στις 29 Νοεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τότε θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε θετικά. Όπως όλοι γνωρίζετε έχουμε εκφράσει τη άποψη στη συνάντηση του eurogroup, στις 7 Νοεμβρίου, ότι θα δοθεί επιστολή από τον έλληνα Πρωθυπουργό που θα διαβεβαιώνει τυην τήρηση όλων των δεσμεύεσεων και θα επιβεβαιώνει ότι η άποψη αυτή που εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό βρίσκει σύμφωνους και τους άλλους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα. Αυτό θα γίνει γραπτώς και κατόπιν θα λάβουμε απόφαση" δήλωσε ο Γιούνκερ.
Από την πλευρά του, ο Λουκάς Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα τα οποία υποστηρίζουν την κυβέρνησή του, ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ., πρέπει να υπογράψουν μια γραπτή εγγύηση στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας ότι υποστηρίζουν τα μέτρα λιτότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της έκτης δόσης. Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους ηγέτες των τριών κομμάτων να κάνουν το καθήκον τους και το ζήτημα να έχει επιλυθεί ως το τέλος αυτού του μήνα.
"Οι εταίροι μας απαιτούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες να στείλουν μια επιστολή δέσμευσης για τις πολιτικές οι οποίες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η εμπιστοσύνη, οι αγορές και οι ελληνικές υπογραφές
Nωρίτερα τη Δευτέρα ο Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, εκεί ο Μπαρόζο αφού τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του έσπευσε να του επισημάνει ότι "δύο είναι οι θεμελιώδεις στόχοι για τους ερχόμενους μήνες: Ο πρώτος, ένα ακόμη πρόγραμμα τριετούς οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Ο δεύτερος, η εθελουσία ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών που πρέπει να λάβει χώρα, με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, στις αρχές του 2012.".
Ωστόσο χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας " η νέα κυβέρνηση να στείλει σαφές μήνυμα, ότι δεν πρόκειται να αποκλίνει από το στόχο της".
Επιπλέον, ο Μπαρόζο αφού υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τόσο τον Παπαδήμο όσο και την Ελλάδα και ότι γνωρίζει πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος για τον ελληνικό λαό τόνισε ότι η οποιαδήποτε εναλλακτική θα είναι χειρότερη από τις υφιστάμενες λύσεις.
"Προσωπικώς, αλλά και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και του Αντιπροέδρου κ. Ρεν, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση μας με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο, θα ήθελα να επισημάνω ότι θέτουμε στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης και των Ελλήνων τους καλύτερους πόρους που διαθέτουμε, ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους, αλλά βεβαίως αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση η ίδια η Ελλάδα να επιθυμεί να βοηθηθεί και να υπάρχει ουσιαστική και διευρυμένη εθνική συναίνεση. Είναι επιβεβλημένη εκ των συνθηκών η εθνική συναίνεση και, όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει στο παρελθόν, σε αυτούς τους τόσο ασυνήθιστους καιρούς υπάρχει χρεία ασυνήθιστων λύσεων, ενώ εμπιστεύομαι πλήρως την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να επιτύχει αυτού του είδους την εθνική συναίνεση' είπε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι "βασικό μέλημα της κυβέρνησης αυτής, όπως συμφώνησαν και οι ηγέτες των τριών πολιτικών κομμάτων που την στηρίζουν, είναι καταρχήν η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου, όπως και η εφαρμογή των συναφών οικονομικών πολιτικών.".
Τόνισε δε, μεταξύ άλλων ότι "αυτές οι οικονομικές πολιτικές συμπεριλαμβάνουν τη σύναψη ενός δεύτερου πολυετούς προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, όπως και τις διαπραγματεύσεις και την οριστικοποίηση του PSI (συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα) για την εθελουσία ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων.".
Ερωτηθείς για το ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο Λουκάς Παπαδήμος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε γραπτή δέσμευση.
"Αναφορικά τώρα με την επιστολή των προέδρων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αυτή ζητήθηκε από το Eurogroup, το ΔΝΤ και την ΕΕ, και φρονώ ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφιβολίες και αβεβαιότητα σχετικά με εκείνες τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν στο μέλλον από τα πολιτικά κόμματα που θα αναλάβουν την εξουσία.
Βεβαίως, οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιον ακριβώς τρόπο θα επιβεβαιωθεί η δέσμευσή τους αυτή" σχολίασε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι ότι οι αρχηγοί των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση έχουν ήδη δεσμευτεί παρέχοντας την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσαν, το οποίο σημαίνει και εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει το έργο της, το οποίο ανέπτυξα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής και παρουσίασα εν συντομία εδώ.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι αρχηγοί των κομμάτων να ανταποκριθούν στο αίτημα του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, επειδή συνδέεται με μια δέσμευση που αφορά ένα μακρύτερο ορίζοντα.
"Ελπίζω ότι αυτά στα οποία δεσμεύονται θα εκφραστούν με τρόπο που, για να επαναλάβω τα όσα είπα, θα άρει κάθε αμφιβολία και αβεβαιότητα για το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι που είπα και στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή: Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως οι ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο ζητούν ισχυρή δέσμευση, όχι μόνον από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που την στηρίζουν. Ζητούν τη σταθερή υποστήριξη και δέσμευση τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές.".
Για το ίδιο ζήτημα ο Μπαρόζο είπε: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Όχι μόνον άκουσα τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου στη Βουλή των Ελλήνων, οι οποίες ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτό που αναμέναμε, τη δέσμευση και αποφασιστικότητα, αλλά μας διαβεβαίωσε και σήμερα στην πολύ ουσιαστική μας συνάντηση, για τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει αυτές τις δεσμεύσεις....Σε αυτές τις στιγμές, με πλήρη σεβασμό της δημοκρατίας, τα διάφορα κόμματα οφείλουν να ενωθούν. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουμε εδώ και πολλούς μήνες...Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση.
Λιγότερη πολιτική και περισσότερη δέσμευση, αυτό χρειαζόμαστε. Αυτό πιστεύω ότι θέλουν οι έλληνες πολίτες. Θέλουν λιγότερη πολιτική υπό την έννοια των πολιτικών παιχνιδιών. Θέλουν αποτελέσματα. Θέλουν δράσεις. Και για να δώσουν την υποστήριξη τους η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο και σταθερό, δεν θα αφορά μόνο το αύριο, μία κυβέρνηση, αλλά και μελλοντικές κυβερνήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό....Το θέμα εμπιστοσύνης είναι ουσιαστικό όπως γνωρίζετε.
Παρεμπιπτόντως, όταν μιλάμε για τις αγορές, μιλάμε για εμπιστοσύνη. Τελικά, λοιπόν, είναι θέμα εμπιστοσύνης. Εμπιστοσύνη που πηγάζει από την υλοποίηση, τη σταθερή, συνεκτική υλοποίηση με την πάροδο του χρόνου. Και αυτό ακριβώς είναι το θέμα που συζητήσαμε σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο. Μετά από τη λεπτομερή συζήτηση που είχα μαζί του, είμαι ακόμα πιο πεπεισμένος -ήμουν ήδη επειδή είχαμε συνομιλήσει επανειλημμένως- για τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς και για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης".
Η συνάντηση με τον Ρομπάι
Ο Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. εξέφρασε την πλήρη δέσμευση της Ευρωζώνης να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας και επισήμανε πως έλαβε την πλήρη δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας, ότι θα εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα.
Από την πλευρά του ο Λουκάς Παπαδήμος τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην υλοποίηση το επιβεβλημένο από την τρόικα προγράμματος,επισημαίνοντας παράλληλα πως και οι αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στην μεταβατική κυβέρνηση έχουν εκφράσει, με την ψήφο εμπιστοσύνης, την υποστήριξη στους στις προσπάθειες της κυβέρνησης και σημείωσε ότι η στήριξη θα εκφραστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να εξαλειφθούν όλες οι αμφιβολίες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας θέλει μια υπογραφή από "αυτόν τον Σαμαρά"
Στο παιχνίδι των γραπτών εγγυήσεων και των υπογραφών για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα μπήκε με τρόπο απαξιωτικό και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιας Κές ντα Γιάγκερ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL 7, είπε: "Θέλουμε μια μια υπογραφή από αυτόν τον κύριο Σαμαρά... διαφορετικά οι Έλληνες δεν θα πάρουν τα χρήματα σε καμία περίτπωση". Σύμφωνα με τις δηλώσεις του την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας προκειμένου να συζητήσουν την επόμενη δανειακή δόση προς την Ελλάδα.
Τα "εύσημα" από τον Ομπάμα
Τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και την στήριξη των ΗΠΑ στην προσπάθεια που έχει αναληφθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, χθες το βράδυ. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον Λουκά Παπαδήμο για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Συνάντηση Παπαδήμου με Ντράγκι
Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε χθες το βράδυ στη Φραγκφούρτη ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Λουκάς Παπαδήμος, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και σε αυτή "ο έλληνας Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον επικεφαλής του Οικονομικού του Γραφείου, κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Η συνάντηση είχε ως επίκεντρο τις πρόσφατες εξελίξεις και την τρέχουσα οικονομική πολιτική στην Ελλάδα.".
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου