Αθανασία Μπαξεβάνη
Επικαλούμαι τα στοιχεία του ρεπορτάζ με επώνυμες δηλώσεις και άκρως ενδιαφέρουσες αντιτιθέμενες απόψεις, για να βγάλετε τα προσωπικά σας συμπεράσματα:
Ο κ. Ν. Σηφουνάκης
Ιερέας, μετά το πέρας δοξολογίας σε Μητρόπολη νησιού, τάχθηκε «ενάντια στο καθεστώς της «υποτέλειας», ενάντια στην Ευρώπη που «ρουφά» το αίμα του ελληνικού ορθόδοξου λαού και απεργάζεται δεινά και αιχμαλωσία του φρονήματος του, όπως έπραξε το 1453 που μας παρέδωσαν στους Τούρκους» κ.α.
Το γεγονός κατήγγειλε εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, σχολιάζοντας ότι «ο συγκεκριμένος ιερέας είναι διπλοθεσίτης και λαμβάνει δυο μισθούς από το κράτος το οποίο κατά τα άλλα καταγγέλλει!» Μεταξύ άλλων σχολίων, καταθέτει και την πολιτική του πρόταση:
«Ο εκσυγχρονισμός του κράτους σαφώς συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων αλλά δεν μπορεί ν’ αφήσει εκτός προνόμια Αρχιερατικά και ο λογαριασμός να στέλνεται στο κράτος για χριστιανικούς παχυλούς μισθούς, λιμουζίνες και οδηγούς, γραμματείς και υποκόμους εφ’ όρου ζωής στην υπηρεσία τους. Επειδή αμφιβάλω αν το παράδειγμα της λιτής χριστιανικής ζωής μπορούν να το δώσουν πλέον από μόνοι τους, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το μέγα θέμα της μισθοδοσίας όλων των λειτουργών της εκκλησίας.
Θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα όπου το κράτος θα εγγυηθεί την ευθύνη μισθοδοσίας όσων υπηρετούν και μόνο, και εφόσον δεν είναι αργόσχολοι, όπως ο πολιτευόμενος «ιερέας» της Λήμνου. Από κει και πέρα θα είναι ευθύνη της εκκλησίας όπως συμβαίνει σ΄ όλο τον πλανήτη. Να υπάρξει ισότιμη φορολογία στα εισοδήματά τους που σήμερα διαφεύγουν. Ο παραλογισμός, η υπηρέτηση της πίστης και της λατρείας, να είναι κρατική και να μισθοδοτείται δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο σε οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα».
Ο κ. Π. Οικονόμου
«Δον Κιχώτης» ο κ. Σηφουνάκης, δεν γνωρίζει ότι είναι μέλος μιας κυβέρνησης που εκ προθέσεως πράττει ακριβώς το αντίθετο; Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολύ σοβαρότερο θέμα από την καταγγελία σε βάρος ενός «παραβάτη» ιερέα, ό,τι και αν αυτός είπε. Τον ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου θα έπρεπε να καταγγείλει, όχι τον ιερέα!
«...Έρχεστε και μας φέρνετε ως επίκληση δήθεν όψιμου διαφωτισμού έναν αντικληρικαλισμό και επίθεση κατά της Εκκλησίας με αβάσιμα νομικά επιχειρήματα. Διότι εγώ σας μίλησα με διατάξεις που έχουν ψηφιστεί στην Αίθουσα αυτή. Κοιτάξτε, κάνετε ό,τι θέλετε αλλά και οι συνέπειες θα είναι αυτές που θέλετε εσείς. Μη διαμαρτύρεστε μετά σε άλλους ότι φταίνε γι’ αυτά που θα πάθετε. Θα πάθετε αυτά τα οποία δικαιούστε»!...
Αυτά είπε ο αναπλ. υπουργός Π. Οικονόμου μέσα στη Βουλή, αλλά δεν εννοούσε τον κ. Σηφουνάκη. Απαντούσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και στο ερώτημά του για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τον προειδοποιούσε για το «φούμο» που ...δικαίως θα πάθει στις εκλογές το κόμμα του, γιατί τα βάζει με την Εκκλησία!
Ο κ. Δ. Παπαδημούλης
Τι είχε αποκαλύψει ο κ. Παπαδημούλης; Πολλά:
«Από το 1945 υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι το κράτος αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των κληρικών η οποία κοστίζει στον προϋπολογισμό 220.000.000 ευρώ αλλά και η Εκκλησία αναλαμβάνει να δίνει στο κράτος το 25% των ακαθάριστων εσόδων της από τους ναούς.
Το ποσό αυτό αργότερα έγινε 35%. Ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 με το νόμο 3220 και το 35% το έκανε μηδέν, παραβιάζοντας και ανατρέποντας αυτό το νόμο. Λίγο μετά, ήρθε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο 3295 και τη νομοθετική υποχρέωση της Εκκλησίας να δίνει φόρο 10% στα εισοδήματα από εμπορική εκμίσθωση γαιών και υποδομών, το έκανε κι αυτό μηδέν. Και λίγο μετά ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με το νόμο 3842 και είπε ότι ο ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν όσοι ανεγείρουν νέες υποδομές δεν θα ισχύει στην περίπτωση των ακινήτων που εγείρονται για εμπορική δραστηριότητα της Εκκλησίας. Προσθέστε σε αυτό κι ένα νόμο του 1997, το Ν.2459 με τον οποίο απαλλάσσονται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Εκκλησία, οι ναοί, τα μοναστήρια.
Το ερώτημα μου, λοιπόν, είναι: Πόσα έσοδα χάνονται για το δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων που αναιρούν παλαιότερους νόμους του κράτους; Γιατί δεν επανέρχεστε τουλάχιστον να τηρήσετε ένα νόμο του 1945; Δεν πιστεύω τότε να ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να είχε επιβάλει ακραίες αριστερές νομοθετικές ρυθμίσεις. Πόσο είναι το ύψος της εκκλησιαστικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης;
Δεν μιλάμε για κάποιον που έχει λίγα. Η Εκκλησία, είναι μετά το κράτος, δεύτερος σε δύναμη και περιουσία ιδιοκτήτης ακίνητης γης. Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο μιας μεγάλης τράπεζας όπως είναι η Εθνική και οφείλει αυτήν την ώρα να δίνει το καλό παράδειγμα.
Δεν παραγνωρίζω το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας δεν αναιρούνται από την φιλανθρωπία. Άλλωστε οι δωρεές εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Να το πω πιο απλά. Τα συσσίτια δεν μπορούν να αναιρέσουν την υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλλει φόρο όταν δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα.»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, επικαλούμενος τις διατάξεις του νόμου 3842/2010 δήλωσε ότι η ευνοϊκή μεταχείριση της Εκκλησίας δεν είναι πραγματικό γεγονός αλλά εσφαλμένη κρίση του κ. Παπαδημούλη (Σ.Σ: και του ομολόγου του Ν. Σηφουνάκη) διότι φορολογούνται όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας με 3 τοις χιλίοις και τα εισοδήματα από αυτά με 20%. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι από το 2010 και μετά τα δημόσια έσοδα από την περιουσία της Εκκλησίας είναι προφανώς αυξημένα, δηλαδή η Εκκλησία πληρώνει για την ίδια περιουσία από το 2010 και μετά περισσότερα. Την ίδια άποψη, εξάλλου, είχε διατυπώσει με ανακοίνωσή της και η Ιερά Σύνοδος.
Ο Δ. Παπαδημούλης στη δευτερολογία του, απάντησε: «Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Διεύθυνσης της Εκκλησίας για το 2010 επιβεβαιώνεται η καταβολή φόρων εισοδήματος ύψους 2.500.000 ευρώ μόνο. Τα λέει αυτά η ίδια η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας. Δεν είναι περισσότεροι από τους φόρους που πλήρωνε παλαιότερα. Το 2000 -πάλι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- πλήρωσε 8.200.000 ευρώ. Το 2001 πλήρωσε 9.000.000 ευρώ, το 2002 πλήρωσε 9.900.000, το 2003 10.250.000, το 2004 6.500.000. Τώρα πληρώνει τρεις έως πέντε φορές λιγότερο σύμφωνα με την ίδια. Πού είναι, λοιπόν, η αύξηση της φορολογίας;
Οι αριθμοί σάς διαψεύδουν και προδίδουν μείωση της φορολογίας και αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο γεγονός ότι εσείς και η Νέα Δημοκρατία, με τους νόμους που σας ανέφερα, καταργήσατε φορολογία και στην εκμίσθωση γαιών και ακινήτων και στη φορολόγηση ακαθάριστων εσόδων, όπως και έναν νόμο εξήντα ετών που έλεγε: «Θα πληρώνουμε τους ιερείς μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά θα μας δίνετε ένα μέρος των εσόδων».
Επιπλέον, αφήνετε μία κατάσταση φοροδιαφυγής -πέραν της νόμιμης που θεσμοθετείτε- παράνομης και την ανέχεστε, γιατί το ράσο έχει δύναμη και «μαυρίζει» στις εκλογές και τρέμετε και εσείς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Θέλετε απόδειξη; Η εγκύκλιος στις 20 Απριλίου 2004 του γνωστού Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου -αυτού που θεωρεί ήρωα της δημοκρατίας τον χουντικό Ντερτιλή- δίνει οδηγίες στις εκκλησίες, που υπάγονται στη Μητρόπολή του, για να φοροδιαφεύγουν. Τους λέει: «Στο πρακτικό καταμετρήσεως των εισπράξεων από τα έσοδα του λαού αναγράφεται μεν το σύνολο των εισπράξεων, αλλά την ίδια στιγμή το συνολικό χρηματικό ποσό διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ποσοστό 10% ως τακτικά έσοδα και το υπόλοιπο ποσοστό 90% ως έσοδο εκ δωρεών». Δηλαδή, το μυστικό είναι να κρύψουν ως δωρεές για να μη φορολογηθεί το 90%.
Η Ιερά Μονή Φιλοθέου, η κατά δήλωσή της φτωχότερη μονή του Αγίου Όρους, αγόρασε το 2005 έναν σταθμό αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αν εφορολογείτο, όπως όλοι οι άλλοι, γι’ αυτήν την εμπορική δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με το Θεό και τα θεία -business είναι- θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 203.500 ευρώ. Ξέρετε πόσο πλήρωσε, με τους νόμους που φτιάχνετε εσείς και η Νέα Δημοκρατία; Μηδέν!
Η ίδια Μονή δήλωσε το 2010, με Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., -γιατί προηγουμένως ήταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- καθαρά έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων 2.255.000 ευρώ και κάτι ψιλά. Ξέρετε πόσο πλήρωσε γι’ αυτά ως φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο; Πλήρωσε 83.000 ευρώ! Αν ήταν ο οποιοσδήποτε άλλος, ξέρετε πόσο θα έπρεπε να πληρώσει; 564.000 ευρώ».
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, η άποψη της Εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, με ανακοινωθέν του απαντά στον κ. Σηφουνάκη για τη μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου και σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Εἶναι συμβατική ὑποχρέωση τοῦ Κράτους διότι ἀπό τοῦ ἔτους 1835 μέχρι σήμερα τό 96% τῆς περιουσίας τῆς Ἐκκλησίας πού μετρᾶ στόν τόπο αὐτό δύο χιλιάδες ἔτη ζωῆς ἔχει μέ πολλούς τρόπους οὐσιαστικά δημευθεῖ ἀπό τό Ἑλληνικό Δημόσιο τό ὁποῖο σέ ἀντίδοση ἔχει ἀναλάβει συμβατικῶς τήν ὡς εἴρηται ὑποχρέωσι καί ἑπομένως ἐάν θελήσει νά ἀποστῇ ἀπό αὐτήν, θά πρέπει νά ἐπιστρέψει στό ἀκέραιο αὐτή τήν περιουσία ἤ νά τήν ἀποζημιώσει οἰκονομικῶς.
...Μόνο ἡ περιουσία πού ἐδημεύθη ἀπό τήν Βαυαρική Ἀντιβασιλεία, μέ ἁπλή ἀπόφασή της χωρίς νόμο τοῦ Κράτους καί ἄνευ οὐδεμιᾶς ἀποζημιώσεως τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίου Σπυρίδωνος Πειραιῶς ἐκτείνετο σέ ὅλη τήν Πειραϊκή χερσόνησο. Ἀντιλαμβάνεται κανείς ἑπομένως τά μεγέθη. Τῶν 225 περίπου ἑκατομμυρίων κατ’ ἔτος πού ἀπαιτοῦνται διά τήν μισθοδοσία τοῦ Κλήρου μέ τούς γλίσχρους καί ὄχι παχυλούς πού ἀναφέρει ἀναποδείκτως ὁ κ. Ὑπουργός μισθούς τῶν 800 ἕως 1.500 Ευρώ μετά 35ετία καί συνταξιοδότηση στά 70 ἔτη καί τήν λειτουργία τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἐκπαιδευτικῶν ἱδρυμάτων καί τῶν τρισεκατομμυρίων Εὐρώ πού θά ἀπαιτηθοῦν γιά τήν ἀποζημίωσι τῆς ἁρπαγείσης ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας ὅπως ἡ νομολογία τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου πλέον ὁρίζει».
Δηλαδή, επειδή δεν υπήρχε ελληνικό κράτος και οι Οθωμανοί σουλτάνοι παρέδωσαν όλη την κατακτημένη ελληνική γη στην Εκκλησία και στις Μονές, σήμερα μας κάνουν χάρη που δεν διεκδικούν πίσω ή σε αποζημίωση, το ...96% της δημευθείσας περιουσίας της! Δηλαδή εάν κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών, η Μητρόπολη Πειραιώς θα ζητήσει από όλους του Πειραιώτες την Χερσόνησό της, πίσω;...
Ο μητροπολίτης Σιατίστης
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης, Παύλος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ν. Σηφουνάκη, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αὐτή ἡ χώρα ἔφθασε σέ αὐτό τό κατάντημα ἐξ αἰτίας πρώτιστα καί κύρια τῆς ἀλαζονίας τῆς ἐξουσίας ἡ ὁποία προκειμένου νά διακρατήσει τή νομή της, κατέστρεψε αὐτό τόν τόπο. Θα ἔπρεπε λοιπόν νά εἶσθε πολύ σεμνός ἀφοῦ εἶσθε ΕΝΟΧΟΣ. Ἡ ἐκδήλωση ἀλαζονίας καί ἐπιθετικότητας δέ μπορεῖ νά καλύψει τήν εὐθύνη σας. Στό σπίτι τοῦ κρεμασμένου δέν μιλᾶνε γιά σχοινί»... Και καταλήγει:
«...Τό θέμα τῆς μισθοδοσίας τῶν Ἱερέων δέν εἶναι καλωσύνη τῆς Πολιτείας, ἀλλά συμβατική της ὑποχρέωση. Ψεύδεσθε ἰσχυριζόμενος ὅτι μόνον στήν Ἑλλάδα ἡ Πολιτεία μισθοδοτεῖ τούς Ἱερεῖς ἤ ἀγνοεῖτε τήν εὐρωπαϊκή πραγματικότητα. Μήπως ἡ δική σας φορολογία πρέπει νά γίνει ἰσότιμη μέ τη δική μας; Ὑπάρχουν πάρα πολλοί Ἱερεῖς πού ἁπλά καί ταπεινά προσφέρουν πολύ περισσότερο σημαντικές ὑπηρεσίες στό λαό ἀπό τίς δικές σας».
Τα συμπεράσματα δικά σας. Κυρίως για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο οικονομικό δράμα της Ελλάδα. Από την πλευρά μου, ένα πολύ μικρό σχόλιο σε ένα μεγάλο κείμενο: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!
Επικαλούμαι τα στοιχεία του ρεπορτάζ με επώνυμες δηλώσεις και άκρως ενδιαφέρουσες αντιτιθέμενες απόψεις, για να βγάλετε τα προσωπικά σας συμπεράσματα:
Ο κ. Ν. Σηφουνάκης
Ιερέας, μετά το πέρας δοξολογίας σε Μητρόπολη νησιού, τάχθηκε «ενάντια στο καθεστώς της «υποτέλειας», ενάντια στην Ευρώπη που «ρουφά» το αίμα του ελληνικού ορθόδοξου λαού και απεργάζεται δεινά και αιχμαλωσία του φρονήματος του, όπως έπραξε το 1453 που μας παρέδωσαν στους Τούρκους» κ.α.
Το γεγονός κατήγγειλε εγγράφως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, σχολιάζοντας ότι «ο συγκεκριμένος ιερέας είναι διπλοθεσίτης και λαμβάνει δυο μισθούς από το κράτος το οποίο κατά τα άλλα καταγγέλλει!» Μεταξύ άλλων σχολίων, καταθέτει και την πολιτική του πρόταση:
«Ο εκσυγχρονισμός του κράτους σαφώς συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων αλλά δεν μπορεί ν’ αφήσει εκτός προνόμια Αρχιερατικά και ο λογαριασμός να στέλνεται στο κράτος για χριστιανικούς παχυλούς μισθούς, λιμουζίνες και οδηγούς, γραμματείς και υποκόμους εφ’ όρου ζωής στην υπηρεσία τους. Επειδή αμφιβάλω αν το παράδειγμα της λιτής χριστιανικής ζωής μπορούν να το δώσουν πλέον από μόνοι τους, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το μέγα θέμα της μισθοδοσίας όλων των λειτουργών της εκκλησίας.
Θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα όπου το κράτος θα εγγυηθεί την ευθύνη μισθοδοσίας όσων υπηρετούν και μόνο, και εφόσον δεν είναι αργόσχολοι, όπως ο πολιτευόμενος «ιερέας» της Λήμνου. Από κει και πέρα θα είναι ευθύνη της εκκλησίας όπως συμβαίνει σ΄ όλο τον πλανήτη. Να υπάρξει ισότιμη φορολογία στα εισοδήματά τους που σήμερα διαφεύγουν. Ο παραλογισμός, η υπηρέτηση της πίστης και της λατρείας, να είναι κρατική και να μισθοδοτείται δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο σε οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα».
Ο κ. Π. Οικονόμου
«Δον Κιχώτης» ο κ. Σηφουνάκης, δεν γνωρίζει ότι είναι μέλος μιας κυβέρνησης που εκ προθέσεως πράττει ακριβώς το αντίθετο; Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι πολύ σοβαρότερο θέμα από την καταγγελία σε βάρος ενός «παραβάτη» ιερέα, ό,τι και αν αυτός είπε. Τον ομόλογό του, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου θα έπρεπε να καταγγείλει, όχι τον ιερέα!
«...Έρχεστε και μας φέρνετε ως επίκληση δήθεν όψιμου διαφωτισμού έναν αντικληρικαλισμό και επίθεση κατά της Εκκλησίας με αβάσιμα νομικά επιχειρήματα. Διότι εγώ σας μίλησα με διατάξεις που έχουν ψηφιστεί στην Αίθουσα αυτή. Κοιτάξτε, κάνετε ό,τι θέλετε αλλά και οι συνέπειες θα είναι αυτές που θέλετε εσείς. Μη διαμαρτύρεστε μετά σε άλλους ότι φταίνε γι’ αυτά που θα πάθετε. Θα πάθετε αυτά τα οποία δικαιούστε»!...
Αυτά είπε ο αναπλ. υπουργός Π. Οικονόμου μέσα στη Βουλή, αλλά δεν εννοούσε τον κ. Σηφουνάκη. Απαντούσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και στο ερώτημά του για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τον προειδοποιούσε για το «φούμο» που ...δικαίως θα πάθει στις εκλογές το κόμμα του, γιατί τα βάζει με την Εκκλησία!
Ο κ. Δ. Παπαδημούλης
Τι είχε αποκαλύψει ο κ. Παπαδημούλης; Πολλά:
«Από το 1945 υπάρχει ένας νόμος που λέει ότι το κράτος αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των κληρικών η οποία κοστίζει στον προϋπολογισμό 220.000.000 ευρώ αλλά και η Εκκλησία αναλαμβάνει να δίνει στο κράτος το 25% των ακαθάριστων εσόδων της από τους ναούς.
Το ποσό αυτό αργότερα έγινε 35%. Ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2004 με το νόμο 3220 και το 35% το έκανε μηδέν, παραβιάζοντας και ανατρέποντας αυτό το νόμο. Λίγο μετά, ήρθε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νόμο 3295 και τη νομοθετική υποχρέωση της Εκκλησίας να δίνει φόρο 10% στα εισοδήματα από εμπορική εκμίσθωση γαιών και υποδομών, το έκανε κι αυτό μηδέν. Και λίγο μετά ήρθε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με το νόμο 3842 και είπε ότι ο ΦΠΑ που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν όσοι ανεγείρουν νέες υποδομές δεν θα ισχύει στην περίπτωση των ακινήτων που εγείρονται για εμπορική δραστηριότητα της Εκκλησίας. Προσθέστε σε αυτό κι ένα νόμο του 1997, το Ν.2459 με τον οποίο απαλλάσσονται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Εκκλησία, οι ναοί, τα μοναστήρια.
Το ερώτημα μου, λοιπόν, είναι: Πόσα έσοδα χάνονται για το δημόσιο από τη διατήρηση αυτών των σκανδαλωδών και καταφανώς άδικων προνομίων που αναιρούν παλαιότερους νόμους του κράτους; Γιατί δεν επανέρχεστε τουλάχιστον να τηρήσετε ένα νόμο του 1945; Δεν πιστεύω τότε να ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και να είχε επιβάλει ακραίες αριστερές νομοθετικές ρυθμίσεις. Πόσο είναι το ύψος της εκκλησιαστικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης;
Δεν μιλάμε για κάποιον που έχει λίγα. Η Εκκλησία, είναι μετά το κράτος, δεύτερος σε δύναμη και περιουσία ιδιοκτήτης ακίνητης γης. Μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο μιας μεγάλης τράπεζας όπως είναι η Εθνική και οφείλει αυτήν την ώρα να δίνει το καλό παράδειγμα.
Δεν παραγνωρίζω το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις της Εκκλησίας δεν αναιρούνται από την φιλανθρωπία. Άλλωστε οι δωρεές εκπίπτουν του φορολογητέου εισοδήματος. Να το πω πιο απλά. Τα συσσίτια δεν μπορούν να αναιρέσουν την υποχρέωση της Εκκλησίας να καταβάλλει φόρο όταν δραστηριοποιείται στον επιχειρηματικό τομέα.»
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, επικαλούμενος τις διατάξεις του νόμου 3842/2010 δήλωσε ότι η ευνοϊκή μεταχείριση της Εκκλησίας δεν είναι πραγματικό γεγονός αλλά εσφαλμένη κρίση του κ. Παπαδημούλη (Σ.Σ: και του ομολόγου του Ν. Σηφουνάκη) διότι φορολογούνται όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας με 3 τοις χιλίοις και τα εισοδήματα από αυτά με 20%. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι από το 2010 και μετά τα δημόσια έσοδα από την περιουσία της Εκκλησίας είναι προφανώς αυξημένα, δηλαδή η Εκκλησία πληρώνει για την ίδια περιουσία από το 2010 και μετά περισσότερα. Την ίδια άποψη, εξάλλου, είχε διατυπώσει με ανακοίνωσή της και η Ιερά Σύνοδος.
Ο Δ. Παπαδημούλης στη δευτερολογία του, απάντησε: «Σύμφωνα με στοιχεία της Οικονομικής Διεύθυνσης της Εκκλησίας για το 2010 επιβεβαιώνεται η καταβολή φόρων εισοδήματος ύψους 2.500.000 ευρώ μόνο. Τα λέει αυτά η ίδια η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδας. Δεν είναι περισσότεροι από τους φόρους που πλήρωνε παλαιότερα. Το 2000 -πάλι Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- πλήρωσε 8.200.000 ευρώ. Το 2001 πλήρωσε 9.000.000 ευρώ, το 2002 πλήρωσε 9.900.000, το 2003 10.250.000, το 2004 6.500.000. Τώρα πληρώνει τρεις έως πέντε φορές λιγότερο σύμφωνα με την ίδια. Πού είναι, λοιπόν, η αύξηση της φορολογίας;
Οι αριθμοί σάς διαψεύδουν και προδίδουν μείωση της φορολογίας και αυτή οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο γεγονός ότι εσείς και η Νέα Δημοκρατία, με τους νόμους που σας ανέφερα, καταργήσατε φορολογία και στην εκμίσθωση γαιών και ακινήτων και στη φορολόγηση ακαθάριστων εσόδων, όπως και έναν νόμο εξήντα ετών που έλεγε: «Θα πληρώνουμε τους ιερείς μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά θα μας δίνετε ένα μέρος των εσόδων».
Επιπλέον, αφήνετε μία κατάσταση φοροδιαφυγής -πέραν της νόμιμης που θεσμοθετείτε- παράνομης και την ανέχεστε, γιατί το ράσο έχει δύναμη και «μαυρίζει» στις εκλογές και τρέμετε και εσείς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Θέλετε απόδειξη; Η εγκύκλιος στις 20 Απριλίου 2004 του γνωστού Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου -αυτού που θεωρεί ήρωα της δημοκρατίας τον χουντικό Ντερτιλή- δίνει οδηγίες στις εκκλησίες, που υπάγονται στη Μητρόπολή του, για να φοροδιαφεύγουν. Τους λέει: «Στο πρακτικό καταμετρήσεως των εισπράξεων από τα έσοδα του λαού αναγράφεται μεν το σύνολο των εισπράξεων, αλλά την ίδια στιγμή το συνολικό χρηματικό ποσό διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ποσοστό 10% ως τακτικά έσοδα και το υπόλοιπο ποσοστό 90% ως έσοδο εκ δωρεών». Δηλαδή, το μυστικό είναι να κρύψουν ως δωρεές για να μη φορολογηθεί το 90%.
Η Ιερά Μονή Φιλοθέου, η κατά δήλωσή της φτωχότερη μονή του Αγίου Όρους, αγόρασε το 2005 έναν σταθμό αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αν εφορολογείτο, όπως όλοι οι άλλοι, γι’ αυτήν την εμπορική δραστηριότητα που δεν έχει καμία σχέση με το Θεό και τα θεία -business είναι- θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 203.500 ευρώ. Ξέρετε πόσο πλήρωσε, με τους νόμους που φτιάχνετε εσείς και η Νέα Δημοκρατία; Μηδέν!
Η ίδια Μονή δήλωσε το 2010, με Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., -γιατί προηγουμένως ήταν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- καθαρά έσοδα από εκμίσθωση ακινήτων 2.255.000 ευρώ και κάτι ψιλά. Ξέρετε πόσο πλήρωσε γι’ αυτά ως φόρο στο Ελληνικό Δημόσιο; Πλήρωσε 83.000 ευρώ! Αν ήταν ο οποιοσδήποτε άλλος, ξέρετε πόσο θα έπρεπε να πληρώσει; 564.000 ευρώ».
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, η άποψη της Εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, με ανακοινωθέν του απαντά στον κ. Σηφουνάκη για τη μισθοδοσία του εφημεριακού κλήρου και σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Εἶναι συμβατική ὑποχρέωση τοῦ Κράτους διότι ἀπό τοῦ ἔτους 1835 μέχρι σήμερα τό 96% τῆς περιουσίας τῆς Ἐκκλησίας πού μετρᾶ στόν τόπο αὐτό δύο χιλιάδες ἔτη ζωῆς ἔχει μέ πολλούς τρόπους οὐσιαστικά δημευθεῖ ἀπό τό Ἑλληνικό Δημόσιο τό ὁποῖο σέ ἀντίδοση ἔχει ἀναλάβει συμβατικῶς τήν ὡς εἴρηται ὑποχρέωσι καί ἑπομένως ἐάν θελήσει νά ἀποστῇ ἀπό αὐτήν, θά πρέπει νά ἐπιστρέψει στό ἀκέραιο αὐτή τήν περιουσία ἤ νά τήν ἀποζημιώσει οἰκονομικῶς.
...Μόνο ἡ περιουσία πού ἐδημεύθη ἀπό τήν Βαυαρική Ἀντιβασιλεία, μέ ἁπλή ἀπόφασή της χωρίς νόμο τοῦ Κράτους καί ἄνευ οὐδεμιᾶς ἀποζημιώσεως τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγίου Σπυρίδωνος Πειραιῶς ἐκτείνετο σέ ὅλη τήν Πειραϊκή χερσόνησο. Ἀντιλαμβάνεται κανείς ἑπομένως τά μεγέθη. Τῶν 225 περίπου ἑκατομμυρίων κατ’ ἔτος πού ἀπαιτοῦνται διά τήν μισθοδοσία τοῦ Κλήρου μέ τούς γλίσχρους καί ὄχι παχυλούς πού ἀναφέρει ἀναποδείκτως ὁ κ. Ὑπουργός μισθούς τῶν 800 ἕως 1.500 Ευρώ μετά 35ετία καί συνταξιοδότηση στά 70 ἔτη καί τήν λειτουργία τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἐκπαιδευτικῶν ἱδρυμάτων καί τῶν τρισεκατομμυρίων Εὐρώ πού θά ἀπαιτηθοῦν γιά τήν ἀποζημίωσι τῆς ἁρπαγείσης ἐκκλησιαστικῆς περιουσίας ὅπως ἡ νομολογία τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Δικαστηρίου πλέον ὁρίζει».
Δηλαδή, επειδή δεν υπήρχε ελληνικό κράτος και οι Οθωμανοί σουλτάνοι παρέδωσαν όλη την κατακτημένη ελληνική γη στην Εκκλησία και στις Μονές, σήμερα μας κάνουν χάρη που δεν διεκδικούν πίσω ή σε αποζημίωση, το ...96% της δημευθείσας περιουσίας της! Δηλαδή εάν κοπεί η μισθοδοσία των κληρικών, η Μητρόπολη Πειραιώς θα ζητήσει από όλους του Πειραιώτες την Χερσόνησό της, πίσω;...
Ο μητροπολίτης Σιατίστης
Ο Μητροπολίτης Σιατίστης, Παύλος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Ν. Σηφουνάκη, μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Αὐτή ἡ χώρα ἔφθασε σέ αὐτό τό κατάντημα ἐξ αἰτίας πρώτιστα καί κύρια τῆς ἀλαζονίας τῆς ἐξουσίας ἡ ὁποία προκειμένου νά διακρατήσει τή νομή της, κατέστρεψε αὐτό τόν τόπο. Θα ἔπρεπε λοιπόν νά εἶσθε πολύ σεμνός ἀφοῦ εἶσθε ΕΝΟΧΟΣ. Ἡ ἐκδήλωση ἀλαζονίας καί ἐπιθετικότητας δέ μπορεῖ νά καλύψει τήν εὐθύνη σας. Στό σπίτι τοῦ κρεμασμένου δέν μιλᾶνε γιά σχοινί»... Και καταλήγει:
«...Τό θέμα τῆς μισθοδοσίας τῶν Ἱερέων δέν εἶναι καλωσύνη τῆς Πολιτείας, ἀλλά συμβατική της ὑποχρέωση. Ψεύδεσθε ἰσχυριζόμενος ὅτι μόνον στήν Ἑλλάδα ἡ Πολιτεία μισθοδοτεῖ τούς Ἱερεῖς ἤ ἀγνοεῖτε τήν εὐρωπαϊκή πραγματικότητα. Μήπως ἡ δική σας φορολογία πρέπει νά γίνει ἰσότιμη μέ τη δική μας; Ὑπάρχουν πάρα πολλοί Ἱερεῖς πού ἁπλά καί ταπεινά προσφέρουν πολύ περισσότερο σημαντικές ὑπηρεσίες στό λαό ἀπό τίς δικές σας».
Τα συμπεράσματα δικά σας. Κυρίως για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο οικονομικό δράμα της Ελλάδα. Από την πλευρά μου, ένα πολύ μικρό σχόλιο σε ένα μεγάλο κείμενο: Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!
Πηγή: eklogika.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου