Στην Ήπειρο το πρόβλημα είναι πιο οξύ από αλλού
Μετά την αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και την κατάργηση υπηρεσιών αφήνει τώρα στην τύχη τους και τα σχολεία
Στην τύχη τους έχουν εγκαταλειφθεί οι ακριτικές περιοχές της Ηπείρου και αυτό παρά τις… δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, ότι θα ενίσχυε την ύπαιθρο και θα έδινε κίνητρα στους πολίτες να μείνουν και να εργαστούν σε αυτή!
Σταδιακά και μεθοδευμένα, η Πολιτεία απογυμνώνει κάθε δομή που έως τώρα λειτουργούσε στην περιφέρεια, αναγκάζοντας ακόμη και τους λιγοστούς κατοίκους που ζουν εκεί, να τα… μαζεύουν άρον- άρον για να έρθουν σε αστικά κέντρα και κυρίως στα Γιάννινα.
ΧΩΡΙΣ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ…
Τελευταίο… κατόρθωμα των Κυβερνόντων είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία, αν οι μαθητές σε μια τάξη είναι λιγότεροι από 15, στην τάξη αυτή δεν θα διδάσκεται καμία δεύτερη ξένη γλώσσα! Δηλαδή, στα Γυμνάσια Πωγωνιανής, Μηλιωτάδων, Ζίτσας, Βροσίνας, Δουραχάνης, Πραμάντων, Δελβινακίου, Μπιζανίου, Λογγάδων, Παρακαλάμου, Δερβιζιάνων και Μουσιωτίτσας οι μαθητές δεν θα μαθαίνουν και άλλη ξένη γλώσσα, σε αντίθεση με τα παιδιά που πάνε σχολείο στα Γιάννινα, τα οποία έχουν αυτό το προνόμιο!
Το θέμα φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας η Επιτροπή Ηπείρου, της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Π.Ε., η οποία σε επιστολή της προς την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Φιλιώ Νόκα – Ζαράχη, προτείνει, μεταξύ άλλων, άμεση επανεξέταση των οργανικών θέσεων στα περιφερειακά Γυμνάσια των Ιωαννίνων, τα οποία έχουν μόνο μια οργανική θέση εκ των γερμανικών – γαλλικών, με κριτήριο την προτίμηση των μαθητών μεταξύ της Γερμανικής και της Γαλλικής γλώσσας.
«Αν υπάρχει η βούληση, με ανέξοδες λύσεις να παρέχεται η βέλτιστη ποιότητα εκπαίδευσης στο σχολείο, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών σε όλες τις βαθμίδες του Δημοσίου Σχολείου αλλά και την ελεύθερη επιλογή του μαθητή, σας παρακαλούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επανεξεταστούν αυτά τα ζητήματα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή.
«ΧΤΥΠΗΜΑ»…
Έτσι, γίνεται εμφανές ότι η Εκπαίδευση στην Ήπειρο δέχεται ακόμη ένα πλήγμα. Μετά τις συγχωνεύσεις των σχολείων, που αναγκάζουν πολλούς μαθητές σε ορεινά και απομονωμένα χωριά της περιοχής καθημερινά να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να… μάθουν γράμματα, τώρα η Πολιτεία δεν τους παρέχει τις ίδιες ευκαιρίες με τα παιδιά των πόλεων. Αλήθεια, σε πόσα χωριά από τα προαναφερόμενα, υπάρχουν τάξεις που έχουν πάνω από 15 μαθητές;
ΦΕΥΓΟΥΝ…
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη άρτια στελεχωμένων μονάδων Υγείας – Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κ.α.- αναγκάζουν τους ακρίτες Ηπειρώτες να αφήσουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και να ζήσουν σε άλλες πόλεις και κυρίως στα Γιάννινα.
Ακόμη όμως και εκείνοι που δεν μπορούν να ζήσουν στις μεγάλες πόλεις –όπως στην Αθήνα- και θέλουν να μετακομίσουν στα χωριά τους, βλέποντας αυτές τις σοβαρές ελλείψεις, αλλά και την εγκατάλειψη που υφίσταται η ύπαιθρος από την Πολιτεία, διστάζουν να πάρουν την «μεγάλη» απόφαση.
ΟΛΑ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ!..
Δυστυχώς, η αποσάρθρωση της Ηπειρωτικής υπαίθρου έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και συνεχίζεται με αμείωτη ένταση! Η αστυνομική και η στρατιωτική δύναμη στα σύνορα με την Αλβανία έχει μειωθεί σημαντικά –με αποτέλεσμα η εγκληματικότητα να οργιάζει-, Εφορίες Κτηνιατρεία, Δασαρχεία κ.α. έκλεισαν –ή… αναδιαρθρώθηκαν όπως λέει η Κυβέρνηση-, τα νηπιαγωγεία ή οι κρατικοί παιδικοί σταθμοί είναι πολύ λίγοι και οι κάτοικοι δικαιολογημένα ανησυχούν.
«Τρέμει η καρδιά μας με την εικόνα που παρουσιάζει ο τόπος μας τον τελευταίο καιρό. Είμαστε μόνοι, νιώθουμε ανασφάλεια και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τους νέους, που είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι» σημειώνουν Ηπειρώτες ακρίτες. Και ζητούν από την Πολιτεία, έστω και τώρα, που η χώρα περνά δύσκολες ώρες, να δει τα προβλήματα και να δώσει κάποια λύση.
Πηγή: Πρωινός Λόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου