Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου για το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μυκητολογίας


Η Ελλάδα διοργανώνει το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μυκητολογίας


Λουτρά Θέρμης 12-9-2011

Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Μυκητολογική Ένωση διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Μυκητολογίας.  Στο συνέδριο που διοργανώνεται ανά 4ετία θα πραγματοποιηθεί στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία Χαλκιδικής από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου.  Σε αυτό  θα συμμετάσχουν 235 σύνεδροι από 37 Ευρωπαϊκές αλλά και μη χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αρμενία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ιράν, Ισραήλ, ΗΠΑ, Καναδάς, Ν. Αφρική, Ν. Κορέα) ενώ θα ανακοινωθούν 245 επιστημονικές εργασίες.

Το θεματικό φάσμα του συνεδρίου είναι ευρύ με κύριες θεματικές ενότητες την προστασία των μυκήτων, την εφαρμογή κριτηρίων IUCN στις καταγραφές μυκήτων και τη σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων απειλούμενων ειδών,
την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη μυκητική ποικιλότητα, την καλλιέργεια εδώδιμων και φαρμακευτικών μυκήτων, την αερομυκητολογία,  τους εισαγόμενους παθογόνους μύκητες που απειλούν γεωργικές καλλιέργειες και δασικά οικοσυστήματα, τη βιολογική αντιμετώπιση ασθενειών, τις εξελίξεις στην ταξινόμηση μυκήτων με τη χρήση μοριακής τεχνολογίας, κ.α.

Η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων και από τις 5 κατοικημένες ηπείρους και η επιλογή τους να εμπιστευθούν την ανακοίνωση των ερευνητικών  τους αποτελεσμάτων σε αυτό, δείχνουν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο και πνεύμα καινοτομίας του συνεδρίου. Η ελληνική συμμετοχή στο συνέδριο είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπής.  Η Ευρωπαϊκή Μυκητολογική Ένωση επιτελεί σπουδαίο έργο καθώς πέραν των άλλων ενημερώνει διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς για τον σπουδαίο και αναντικατάστατο ρόλο των μυκήτων στη φύση και την αναγκαιότητα της προστασίας τους.

Το ΕΘΙΑΓΕ,  ερευνητικός φορέας του ΥΠΑΑΤ, εδώ και χρόνια προωθεί τη βιομηχανική καλλιέργεια μανιταριών στη χώρα μας, όμως τέτοιες αποσπασματικές ενέργειες χωρίς την ύπαρξη εθνικής πολιτικής  είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.  Έτσι, η ελληνική αγορά είναι σήμερα ελλειμματική σε μανιτάρια με την εθνική παραγωγή να κυμαίνεται στους 3.500 τόνους και τις ετήσιες εισαγωγές να ανέρχονται σε 7-9.000 τόνους.   Επίσης, η πιστοποίηση των αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών που ευρέως καταναλώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρα μας είναι ανύπαρκτη. Μελέτη-πρόταση που υποβλήθηκε από τον ΟΠΕΓΕΠ στο ΥΠΑΑΤ το 2008 για την ορθολογική διαχείριση, προστασία και πιστοποίηση των αυτοφυών εδώδιμων μανιταριών  βρίσκεται ακόμη άφαντη και βέβαια ανενεργή.

Εκφράζεται η ελπίδα πως η έρευνα σε νευραλγικούς τομείς, που μέχρι σήμερα έχουν αγνοηθεί, όπως η Μυκητολογία, πρέπει να ενδυναμωθεί.  Στελέχοι και υποδομές υπάρχουν, ενώ οι πόροι που απαιτούνται δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικοί.  Αυτό που χρειάζεται είναι η εκτίμηση των εθνικών αναγκών και η χάραξη ανάλογων πολιτικών. 

Ο συντάξας

Δρ. Στέφ. Διαμαντής
Τακτικός ερευνητής,
Πρόεδρος Οργανωτικής επιτροπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: