Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αναστηλώνεται το διατείχισμα της Κασσανδρείας


Έναν αρχαιολογικό περίπατο στο διατείχισμα της Κασσανδρείας (φωτ.), ενός από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της Χαλκιδικής, θα... προσφέρει στον επισκέπτη της Χαλκιδικής η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που έχει συντάξει το έργο.

Στόχος της δημιουργίας του αρχαιολογικού περιπάτου είναι ο επισκέπτης να αποκτήσει τη δυνατότητα άμεσης επαφής με το μνημείο σε όλο το μήκος του, αλλά και να ενταχθεί το μνημείο στα δρώμενα του σύγχρονου οικισμού.

Το διατείχισμα της Κασσανδρείας, που βρίσκεται στη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, εντάσσεται στα μεγάλα έργα του Ιουστινιανού Α’.
Όπως αναφέρει ο ιστορικός Προκόπιος τον 6ο αιώνα μ.Χ., κατασκευάστηκε για την προστασία της Κασσανδρείας, πόλης που έχτισε ο Κάσσανδρος το 316 π.Χ., στη θέση της αρχαίας Ποτίδαιας.

Σε κάτοψη, το διατείχισμα αναπτύσσεται ως τεθλασμένη γραμμή, σε μήκος 1.200 μέτρων, που εκτείνεται από τον Τορωναίο κόλπο στα ανατολικά έως τον Θερμαϊκό στα δυτικά. Το τείχος έχει πλάτος περίπου ενάμισι μέτρο και σωζόμενο ύψος από ένα έως πέντε μέτρα και ενισχύεται με ορθογώνιους πύργους.

Οι εργασίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη στερέωση του πύργου πάνω από την πύλη εισόδου και την αποκατάσταση των πύργων του δυτικού μέρους του διατειχίσματος. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 317.273 ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: