Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Διάσωση κι αποκατάσταση του βυζαντινού φρουρίου Κομοτηνής


ΜΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΤΗΣ 15ΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Στήθηκε εργοτάξιο και παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα ενώ ο «Χ» είχε την πρώτη επαφή με τον επιβλέποντα αρχαιολόγο για την διάρκεια και το μέγεθος των εργασιών που θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2013

Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου

Το φρούριο του Θεοδοσίου που αποτέλεσε τον πυρήνα της πόλης της Κομοτηνής και πλέον κατάλοιπά του αν κι έχει υποστεί καθολικές καταστροφές διασώζονται, είναι στην αιχμή του ενδιαφέροντος της 15ης εφορίας βυζαντινών μνημείων που εδρεύει στην πόλη μας και η οποία πρωτοστατεί στην διάσωσή του.


Ήδη ο χώρος όπου γίνονται οι επεμβάσεις έχει περιφραχθεί και είναι εμφανής η κινητικότητα, αλλά και οι επεμβάσεις με βάσει το όλο έργο που αφορά «Στερέωση και διαμόρφωση του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής» έχει ήδη μπει στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με το εγκεκριμένο ποσό των 820.000 ευρώ για την ολοκλήρωσή του με υπεύθυνο φορέα την 15η Εφορεία Βυζαντινών μνημείων Κομοτηνής. Βρεθήκαμε στο χώρο και μιλήσαμε με τον επιβλέποντα αρχαιολόγο Νικόλαος Τριβυζαδάκη για το έργο που ήδη ξεκίνησε με επίκεντρο το βυζαντινό τείχος της πόλης.
 
Είστε επιβλέπων αρχαιολόγος της συντήρησης και αποκατάστασης του έργου στερέωσης και διαμόρφωσης του βυζαντινού τείχους Κομοτηνής ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει;

- Οι εργασίες ξεκίνησαν πριν δύο μήνες περίπου. Έγιναν οι απαραίτητες επιχωματώσεις αποψιλώσεις του χώρου, δηλαδή απομάκρυνση βλαστήσεων, χόρτων κ.τ.λ. και ξεκίνησε η διάνοιξη μιας τάφρου με εκσκαφικές διαδικασίες κατά μήκος της νότιας πλευράς του τείχους με σκοπό να διαπιστωθεί ενδεχόμενη παθολογία της τοιχοποιίας. Ήδη υπάρχουν φθορές θα απαιτήσουν να γίνουν περισσότερες ανακτήσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστούν παραγγελίες υλικού κ.τ.λ. με σκοπό να γίνει στερέωση και αποκατάσταση του τείχους.

Για το τείχος πέρα από τα γενικά στοιχεία έχουμε σαφή χρονολογική εικόνα;

- Σύμφωνα με μία επιγραφή που έχει βρεθεί εδώ στην περιοχή, η οποία δυστυχώς σήμερα δε σώζεται αναφέρει το όνομα Θεοδόσιος, το οποίο σημαίνει κατά κάποιους μελετητές ότι αποδίδεται στον αυτοκράτορα το Θεοδόσιο τον Α’ στα τέλη του 4ου μ. Χ. Βέβαια, η μορφή του τείχους που βλέπετε τώρα δεν είναι η αρχική. Το τείχος στη διάρκεια των αιώνων έχει υποστεί πάρα πολλές φθορές, πάρα πολλές επισκευές. Είναι μια τέτοια κατάσταση, δεν είναι… Είναι πολύ δύσκολο ας πούμε να εντοπιστεί το αρχικό κομμάτι του.

Υπάρχουν απρόοπτα σε μια τέτοια διαδικασία. Δηλαδή βλέπω ότι βρήκατε κάποια κεραμικά μεταγενέστερων χρόνων από ό, τι μας λέτε.

- Απρόοπτα δεν τα χαρακτηρίζουμε. Όταν ξεκινάει μια εκσκαφική διαδικασία οπωσδήποτε βρίσκουμε κάποια ευρήματα μέσα στα ευρήματα αυτά είναι και αυτά τα οποία αναφέρατε. Δεν είναι κάτι απρόοπτο, είναι δηλαδή απόλυτα φυσιολογικό. Τα πιο σημαντικά τα συγκεντρώνουμε και τα μελετούμε.

Η διασωστική επέμβαση αφορά μόνο αυτό το κομμάτι που είναι περιφραγμένο ή θα επεκταθεί;

- Η περίφραξη υπάρχει και στο πίσω ακριβώς κομμάτι εντός των οικοπέδων που είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι το βυζαντινό φρούριο. Σκεφτείτε ότι αυτή εδώ είναι η νότια πλευρά. Στη γωνία στο οικόπεδο της Μητρόπολης υπήρχε ημικυκλικός πύργος, όπως επίσης και σε αυτή τη γωνία που σηματοδοτούν τις δύο γωνίες, τη νοτιοδυτική και τη νοτιοανατολική γωνία και το τείχος εκτεινόταν σε μία ορθογώνια περίπου έκταση. Στην οδό Φρουρίου ήταν η βόρεια πλευρά, η οδός Γρηγορά είναι η δυτική πλευρά και περίπου η Σωκράτους, κάθετη της Βενιζέλου είναι η ανατολική του πλευρά». Ο κόσμος σταματά και βλέπει τις εργασίες την κινητικότητα που παρατηρείται δίπλα ακριβώς και από την Λέσχη Κομοτηναίων και χαίρεται που επιτέλους και στην πόλη μας κάτι κινείται.  

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: