Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Πολλοί παράγοντες της Χαλκιδικής στο κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων


Ανοίγουν πάλι η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και οι εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ τον φάκελο της εμπλοκής πολιτικών προσώπων και δημοσίων λειτουργών στην υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας τσιγάρων που αποκαλύφτηκε τον περσινό Σεπτέμβριο στη Χαλκιδική.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε η νομική φόρμουλα ακόμη και για την αξιοποίηση τηλεφωνικών συνομιλιών, στις οποίες ακούγονται ονόματα παραγόντων της Χαλκιδικής, τις οποίες αρχικά η εισαγγελία είχε θέσει στο αρχείο.


Η υπόθεση του πολυμελούς κυκλώματος λαθρεμπόρων, από τα μεγαλύτερα που έχουν αποκαλυφτεί στην Ευρώπη, καθώς δραστηριοποιούνταν και στην παραγωγή τσιγάρων-μαϊμού σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική, εξιχνιάστηκε ύστερα από πολύμηνη συνεργασία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF), του τμήματος οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του ΣΔΟΕ.

Στα τέλη του περσινού Σεπτεμβρίου, ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση με τη συμμετοχή τουλάχιστον 100 αστυνομικών και “ράμπο” του ΣΔΟΕ, είχαν συλληφθεί 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί. Οι δύο μάλιστα ήταν ανώτεροι αξιωματικοί, που παραμένουν προφυλακισμένοι μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή.

Οι διαφυγόντες δασμοί από το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίστηκε ότι ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, όπως φαίνεται από την πρόταση του αντεισαγγελέα εφετών Νίκου Καλλίδη στο Συμβούλιο Εφετών, με την οποία ζητείται η παραπομπή όλων των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι κατηγορίες προέκυψαν ύστερα από παρακολουθήσεις τηλεφωνικών επικοινωνιών για διάστημα τριών μηνών το περσινό καλοκαίρι.

Τοπικοί παράγοντες

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της “ΜτΚ”, το τελευταίο δεκαήμερο έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για τη νομική απεμπλοκή των συνομιλιών εκείνων, στις οποίες γίνεται αναφορά σε πρόσωπα που δεν κατηγορούνται για το κύριο σκέλος της υπόθεσης, δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης και της λαθρεμπορίας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τοπικούς παράγοντες της Χαλκιδικής, οι οποίοι φέρονται, από τις συνομιλίες αλλά και την υποβλητική αναφορά των διωκτικών αρχών στη δικαιοσύνη, πως διευκόλυναν το κύκλωμα με διαδικασίες όπως χορήγηση άδειας ξηραντηρίου τσιγάρων ή πως γνώριζαν τις δραστηριότητες των μελών του κυκλώματος.
Αρχικά οι συνομιλίες είχαν αποκλειστεί από τον εισαγγελέα εφετών, επειδή δεν είχαν κινηθεί οι διαδικασίες της άρσης απορρήτου την περίοδο εκείνη, όπως προβλέπει ο νόμος, και ήταν ορατός ο κίνδυνος οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι να βρεθούν στο απυρόβλητο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι καταθέσεις που συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια από τους αστυνομικούς των εσωτερικών υποθέσεων που χειρίζονται την υπόθεση οδήγησαν σε σοβαρά αξιοποιήσιμα στοιχεία. Μάλιστα πριν από δύο εβδομάδες οι εισαγγελικές αρχές εφάρμοσαν διάταξη που περιλαμβάνεται στον νόμο περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης επικύρωσε τη χρησιμοποίηση των επίμαχων συνομιλιών.

Το πρώτο βούλευμα αφορά συγκεκριμένο τοπικό παράγοντα της Χαλκιδικής, το όνομα του οποίου ακούστηκε στις συνομιλίες των κατηγορούμενων ως μελών του κυκλώματος, αλλά δεν περιλήφθηκε στην κύρια δικογραφία. Δεν αποκλείεται τώρα η ίδια διάταξη να χρησιμοποιηθεί για συνομιλίες που αφορούν και άλλους παράγοντες της Χαλκιδικής.

Η OLAF στη Βουλγαρία

Η έρευνα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της OLAF συνεχίζεται για να βρεθούν οι άκρες του ελληνικού κυκλώματος στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο επίκεντρο βρίσκονται πρόσωπα που έχουν δραστηριοποιηθεί στη Βουλγαρία, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να χρηματοδοτήσουν ακόμη και την αγορά της μηχανής που εγκαταστάθηκε στο παράνομο εργοστάσιο της Χαλκιδικής.

Χαρακτηριστικά είναι όσα επισημαίνονται στην εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη και συγκεκριμένα στην αναφορά για κατηγορούμενο ο οποίος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με βούλγαρους λαθρεμπόρους. “Ήταν ενδιάμεσος σύνδεσμος επαφής με άλλα μέλη εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία στο λαθρεμπόριο σιγαρέτων και με τον τρόπο αυτό προμήθευε την ομάδα με μηχανές παραγωγής σιγαρέτων, υλικά και εξοπλισμό, χρηματοδοτούσε ο ίδιος τη δραστηριότητα και λειτουργία της οργάνωσης με χρήματα από δραστηριότητές του ή χρηματοδότες από τη Βουλγαρία”, τονίζεται.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας είχε επαφές με τις βουλγαρικές διωκτικές αρχές και έθεσε υπόψη τους τα στοιχεία της έρευνας που έγινε στην Ελλάδα. Σχετική αναφορά έγινε τόσο από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης όσο και από το ΣΔΟΕ. Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν προκύψει στοιχεία για συγκεκριμένα ονόματα. Παρόμοιες έρευνες άλλωστε ήταν σε εξέλιξη και σε χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, όπου κατασχέθηκαν φορτία τσιγάρων παραγωγής Χαλκιδικής.

Υψηλές περιεκτικότητες σε πίσσα

Ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα τσιγάρα που κατασχέθηκαν στη Χαλκιδική στη μεγάλη επιχείρηση αστυνομίας και ΣΔΟΕ. Όπως προκύπτει, “ο καπνός είναι αγνώστου προέλευσης”, όσον αφορά τη χώρα από την οποία προήλθε, ωστόσο δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις με αυτόν του εμπορίου. Αυτό όμως που τονίζεται είναι τα αποτελέσματα της εξέτασης της χημικής του σύστασης, αφού υπογραμμίζεται πως “οι περιεκτικότητες της πίσσας και του μονοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλές και υπερβαίνουν τις ανώτατες τιμές (10mg/cig) που επιτρέπονται από τη νομοθεσία”.

Μέλη των διωκτικών αρχών που έχουν ασχοληθεί με τη δίωξη του λαθρεμπορίου τσιγάρων τόνιζαν πως ο καπνός που κατασχέθηκε στη Χαλκιδική δεν είναι ίδιος με λαθραία φορτία που έχουν κατασχεθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, ειδικά στο λιμάνι, από τις εργαστηριακές εξετάσεις των οποίων είχε προκύψει πως ήταν λίαν επικίνδυνα για την υγεία των καπνιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: