Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Πλακίτσα στους Σκοπιανούς κάνουν οι Βούλγαροι για το άγαλμα του Σαμουήλ


Φαίνεται ότι η αγωνία στο κρατίδιο των Σκοπίων για να αποκτήσει μια εθνική και ιστορική ταυτότητα είναι τεράστια. Ειδικά στη Βαλκανική που η ύπαρξη των δυο αυτών ταυτοτήτων καθορίζει και την ύπαρξη του κάθε κράτους, στα Σκόπια έχει πέσει πανικός.

Το υβριδικό κράτος του Τίτο που ξαφνικά θέλει να σταθεί στο παγκόσμιο στερέωμα άρχισε να κλέβει με τον χειρότερο τρόπο την ιστορία των γειτόνων του και να την παρουσιάζει σαν δική του. Έτσι μετά το αστέρι της Βεργίνας και τον Μέγα Αλέξανδρο, σειρά είχαν οι Βούλγαροι να... πέσουν θύματα ιστορικής κλοπής από τους Σκοπιανούς.

Οι Σκοπιανοί οικειοποιούνται την αποδεδειγμένα ιστορική ταυτότητα του Σαμουήλ και τον παρουσιάζουν σαν δικό τους Εθνικό ήρωα και όχι σαν Βούλγαρο.
Μάλιστα όπως και στην περίπτωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου η έλλειψη ιστορικών επιχειρημάτων τους οδήγησε στην...ανέγερση ενός αγάλματος του Σαμουήλ στα Σκόπια.

Οι αντίδραση των Βουλγάρων είναι καταρχήν με μπόλικο χιούμορ. Φαίνεται να διασκεδάζουν με τη στάση των Δυτικών γειτόνων τους. Ο Διευθυντής του Εθνικού μουσείου της Σόφιας, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ, με ανακοίνωση του προσέφερε 1.000.000 ευρώ στην κυβέρνηση των Σκοπίων εάν καταφέρει να αποδείξει ότι ο Σαμουήλ δεν ήταν Βούλγαρος αλλά...Σκοπιανός.

Με τον τρόπο αυτό ο Ντιμιτρόφ θέλει να καταδείξει στους γείτονες ότι καλό θα ήταν να αφήσουν τις ιστορικές κλοπές και να ασχοληθούν λίγο με την οικονομική κατάσταση του κρατιδίου τους: “Ευχαριστούμε ειλικρινά τους γείτονες μας για την ανέγερση του αγάλματος του Σαμουήλ” είπε ο δ/ντης του Εθνικού μουσείου της Σόφιας σε συνέντευξη του στο περιοδικό FOCUS και συνέχισε “Εμείς στη Βουλγαρία δεν έχουμε αρκετά μνημεία ηρώων της Βουλγαρικής ιστορίας της εποχής του Σαμουήλ και οι Σκοπιανοί με την ενέργεια τους αυτή εξυπηρετούν τις δικές μας υπηρεσίες.” Και ο Ντιμιτρόφ κατέλειξε με το ειρωνικό: “Εύχομαι οι Σκοπιανοί να συνεχίσουν έτσι, πριν ανακαλύψουν οι ίδιοι ότι πρόκειται για Βούλγαρο εθνικό ήρωα...”

Η ανέγερση του αγάλματος όμως δεν αντιμετωπίστηκε από όλους τους Βούλγαρους με χιούμορ και ειρωνεία. Ο Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Κριστιάν Βιγκενίν κάλεσε τα Σκόπια να σοβαρευτούν και δήλωσε μάλιστα ότι: “Το κρατίδιο των Σκοπίων θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικό στις σχέσεις του με τους γείτονες του. Τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Βουλγαρία, και να επιδεικνύει καθημερινά σχέσεις καλής γειτονίας, ειδικά τώρα που θέλει να ενταχθεί και σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση”

Έτσι αντιδρούν οι Βούλγαροι στην κλοπή της ιστορίας τους από τους συνήθεις ...”ιστοριοκάπηλους” των Βαλκανίων. Οι Έλληνες πως ;

Πηγή: On-Alert

Δεν υπάρχουν σχόλια: