Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Έρχεται Μνημόνιο 3. Ενημερώστε τους Ευρωπαίους τώρα!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Επειδή το καλοκαίρι θα φύγει σαν το νεράκι…

Επειδή το Φθινόπωρο έρχεται και ήδη από προχθές, άρχισαν μέσω διαφόρων εφημερίδων (κυρίως γερμανικών) να μας στέλνουν  μηνύματα – τελικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, κάτι πάει στραβά με τους ιδιώτες δανειστές, θα χρειαστεί Σχέδιο Β το Φθινόπωρο…

Επειδή πριν καν μας στείλουν την 5η δόση, άρχισαν να σπέρνουν τον τρόμο για την έκτη…

Επειδή η τρόικα με την έκθεσή της αμφισβητεί σαφώς την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τον επόμενο εκβιασμό…


Επειδή το Φθινόπωρο θα επιστρέψουν ζητώντας εμπράγματες εγγυήσεις…

Επειδή όλα αυτά και συμβαίνουν και θα συμβούν…

Και επειδή – σα να το ακούω – θα αρχίσει πάλι το τροπάρι με την συναίνεση, με δηλώσεις του τύπου «δεν συνεργάζεται η αντιπολίτευση» γι’ αυτό δεν εφαρμόζεται το πρόγραμμα…

Πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Όχι με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με διάφορους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αλλά με μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, δημόσια, σε απευθείας μετάδοση.

Εκεί, πρέπει να ειπωθεί δημόσια για να το ακούσουν και οι λαοί της Ευρώπης, τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Να εξηγηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπόρεσε να λάβει οποιοδήποτε μέτρο μεταξύ του Οκτωβρίου 2009 και του Απριλίου 2010, ούτε να εφαρμόσει το πρώτο Μνημόνιο, ενώ ούτε το Μεσοπρόθεσμο μπορεί να εφαρμόσει, διότι είναι δέσμια των προεκλογικών της δεσμεύσεων και υποσχέσεων.

Πρέπει να ακουστούν όλα όσα ειπώθηκαν προεκλογικά – και γι’ αυτό κέρδισαν τις εκλογές – για να αντιληφθούν οι ξένοι τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα.

Πρέπει, για παράδειγμα, να πληροφορηθεί η Ευρώπη τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ για μια σειρά θεμάτων, όπως η φορολογία, οι αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και γενικά για την αντιμετώπιση της δυσμενούς δημοσιονομικής κατάστασης.

Διότι δεν υπάρχει μόνο το «Λεφτά υπάρχουν». Υπάρχουν –μεταξύ άλλων – και αυτά:

«Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι παρωχημένη συνταγή, το μοντέλο αυτό είναι πλέον τριτοκοσμικό» (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ημερησία, 5-6 Απριλίου 2008)

«Είναι παράλογη η μεταβίβαση στρατηγικών υποδομών σε ιδιώτες» (Γ. Παπανδρέου, Ελευθεροτυπία, 10 Απριλίου 2009).

«Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ» (Λούκα Κατσέλη, Ελευθεροτυπία, 12 Ιουνίου 2009).

«Μια προοδευτική κυβέρνηση δεν θίγει ώριμα δικαιώματα. Όχι στις ισοπεδωτικές αλλαγές. Σε ποια ηλικία πρέπει να συνταξιοδοτείται κάποιος που δουλεύει από 20 χρονών σε ορυχείο της ΔΕΗ;» (Γ. Παπακωνσταντίνου, Έθνος, 22 Ιουνίου 2009).

«Δεν θα αυξήσουμε την φορολογία στη μεσαία τάξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (Γ. Παπακωνσταντίνου, Κόσμος του Επενδυτή, 24-25 Οκτωβρίου 2009).
«Το κόστος των δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ είναι προσεκτικά μελετημένο και έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στις πηγές» (Γ. Παπανδρέου, Οκτώβριος 2008).

«Αυξήσεις άνω του πληθωρισμού, κανένας φόρος σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, εξατομίκευση παροχών». (Όλοι μαζί, εν χορώ, προεκλογικά).

«Η αναδιανομή των δαπανών του προϋπολογισμού, το μέρισμα ανάπτυξης και ο θεσμός του προϋπολογισμού προγραμμάτων θα αποτελούν τις πηγές χρηματοδότησης» (Λούκα Κατσέλη, Ιανουάριος 2009).

«Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, ακόμη και αν αυξηθούν τα ελλείμματα» (Γ. Παπανδρέου, Αθηναΐδα, Φεβρουάριος 2009).

«Το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι ξεπερασμένο. Δεν γίνεται έξοδος από την κρίση μόνο με περιοριστικά μέτρα. Απαιτείται ο ενάρετος κύκλος ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής» (Γ. Παπακωνσταντίνου, Μάρτιος 2009).

«Στήριξη του εισοδήματος των ασθενέστερων, μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ανάκληση της τελευταίας αύξησης (7,5%) στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η αύξηση των φόρων είναι η εύκολη επιλογή» (Γ. Παπανδρέου, ΚΤΕ Οικονομίας, Ιούνιος 2009).

«Η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα σε περίοδο ύφεσης είναι καταστροφική για την οικονομία και εξοντωτική για την μέση ελληνική οικογένεια. Μόνη λύση η πράσινη ανάπτυξη» (Γ. Παπανδρέου, Ελευθεροτυπία, 26 Ιουνίου 2009).

«Δεν λέμε τίποτε που να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε» (Γ. Παπακωνσταντίνου, Έθνος, Ιούνιος 2009).

«Θα καταργηθούν όλοι οι πρόσφατοι άδικοι φόροι» (Μ. Χρυσοχοΐδης, Αύγουστος 2009).

«Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας με πλήρη επίγνωση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης» (Γ. Παπανδρέου, Real News, 2 Αυγούστου 2009).

«Εγώ δεν θα μιλήσω αύριο με την ΕΕ. Έχω μιλήσει χτες. Δεν θα αυξήσουμε τον ΦΠΑ, ούτε και τα όρια στις συντάξεις» (Γ. Παπανδρέου, 13 Σεπτεμβρίου 2009).

«Θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις του 2008 για αύξηση ορίων ηλικίας και μείωση συντάξεων. Επιθετική πολιτική προστασίας των εργαζομένων» (Γ. Παπανδρέου, Οκτώβριος 2009, Προγραμματικές Δηλώσεις).

«Δεν συζητώ πάγωμα μισθών. Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί. Το πώς θα το κάνουμε είναι δικό μας ζήτημα» (Γ. Παπανδρέου, Δεκέμβριος 2009).

«Θα αποδείξουμε στην πράξη ότι λεφτά υπάρχουν. Δεν θα γίνω εκκαθαριστής της πτώχευσης» (Γ. Παπανδρέου, Φεβρουάριος 2010).

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, τόσο από το υπουργείο Εργασίας, όσο και από την κυβέρνηση συνολικά.  Δεν υπάρχουν περιθώρια» (Α. Λοβέρδος, Αύγουστος 2010).

Τότε ακούστηκαν και τα πέντε «ΔΕΝ» του κ. Παπακωνσταντίνου: ΔΕΝ πωλούνται μονάδες της ΔΕΗ. ΔΕΝ θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ. ΔΕΝ κινδυνεύει ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. ΔΕΝ θα ληφθούν νέα μέτρα. ΔΕΝ αναθεωρείται το ΑΕΠ το 2010.

Συμπέρασμα: Αφού η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει πως με βάση τα ανωτέρω δεν διαθέτει την αναγκαία νομιμοποίηση για εφαρμογή των μέτρων, καλό είναι να ενημερωθούν οι Ευρωπαίοι.

Ίσως αυτοί καταλάβουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: